5. Åtgärder som avtalet förutsätter

Av­ta­let in­gås om upp­rätt­hål­lan­de av lants­or­ter, gam­la han­dels­sor­ter och änd­ra­de stam­mar av gam­la han­dels­sor­ter av vall- och fo­der­väx­ter, spann­måls­väx­ter, rot­fruk­ter, ut­sä­de­spo­ta­tis, olje- och spå­nads­väx­ter samt grön­sa­ker. I fort­sätt­ning­en an­vänds för dem be­näm­ning­en ur­sprungs­växt.

En för­ut­sätt­ning för att av­tal om upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­väx­ter ska in­gås är att det är frå­ga om en lants­ort som till sina ytt­re egen­ska­per skil­jer sig från and­ra sor­ter el­ler att det är en han­dels­sort som har stru­kits ur sort­lis­tan el­ler en änd­rad stam av en så­dan han­dels­sort som har stru­kits ur sort­lis­tan.

Evi­ras en­het för ut­sä­des­kont­roll kan åläg­ga en per­son som an­sva­rar för upp­rätt­hål­lan­de av en ur­sprungs­växt att skicka in prov av sor­ten till Evi­ra, el­ler så kan Evi­ra själv lå­ta ta prov.

Den som upp­rätt­hål­ler ur­sprungs­väx­ten är skyl­dig att be­ta­la kost­na­der­na för kon­trol­len av sor­tens upp­rätt­hål­lan­de.

Vill­kor för upp­rätt­hål­lan­det

I av­ta­let för­bin­der sig er­sätt­nings­ta­ga­ren att skö­ta ur­sprungs­väx­ten en­ligt av­tals­vill­ko­ren. Er­sätt­nings­ta­ga­ren ska föra an­teck­ning­ar över de åt­gär­der hon el­ler han vid­tar för upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­väx­ten. Det ska med hjälp av an­teck­ning­ar­na vara möj­ligt att kon­trol­le­ra si­tu­a­tio­nen be­träf­fan­de upp­rätt­hål­lan­det.

Den mängd ut­sä­de av en ur­sprungs­växt som år­li­gen släpps ut på mark­na­den får inte över­sti­ga de art­vi­sa max­i­mi­m­äng­der som fast­ställts av JSM.  Går­den ska lag­ra och för­va­ra så­nings­dug­ligt ut­sä­de av ur­sprungs­väx­ten i en mängd som mot­sva­rar åt­min­sto­ne två års ut­sä­des­be­hov.

Upp­rätt­hål­lan­det ska ske med de me­to­der som er­sätt­nings­ta­ga­ren van­li­gen an­vän­der och vil­ka den som upp­rätt­hål­ler sor­ten be­skri­ver i det ske­de då sor­ten re­gi­stre­ras.

Od­ling­ar med vall­väx­ter ska an­läg­gas i syf­te att upp­rätt­hål­la sor­ten. Ett par­ti som ska bi­dra till att upp­rätt­hål­la sor­ten får bär­gas en­ligt gårds­bruksen­he­tens nor­ma­la ru­ti­ner. Od­ling­ar för upp­rätt­hål­lan­de av en sort be­hö­ver inte an­läg­gas var­je år. Av vall får un­der öv­ri­ga år bär­gas an­ting­en vall­fo­der- el­ler fröskörd för mark­nads­fö­ring. Ål­dern på en en­skild od­ling för upp­rätt­hål­lan­de av vall­väx­ter får vara högst tre år, räk­nat från året ef­ter det år då od­ling­en an­la­des. Sor­ter­na ska upp­rätt­hål­las med hjälp av me­to­der som jord­bru­ka­ren an­vän­der i van­li­ga fall och som upp­rätt­hål­la­ren av sor­ten har be­skri­vit i sam­band med att sor­ten re­gi­stre­ra­des.

Man ska för­hind­ra att den ur­sprungs­växt som ska upp­rätt­hål­las blan­das el­ler kor­sar sig med and­ra sor­ter av sam­ma art. För­utom för upp­rätt­hål­lan­de och even­tu­ell an­nan ut­sä­des­pro­duk­tion får ur­sprungs­väx­ten od­las på går­den till bl.a. fo­der och bröd­säd i obe­grän­sad om­fatt­ning. Man bör läg­ga vikt vid för­fruk­ten och i frå­ga om kors­pol­li­ne­ra­de ar­ter se till att iso­le­rings­av­stån­den är till­räck­li­ga.

Upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­sor­terAv­tals­vill­kor 201826.3.2018