8. Frånträdande av avtal

Om er­sätt­nings­ta­ga­ren från­trä­der hela av­ta­let fö­re av­tals­pe­ri­o­dens ut­gång åter­krävs den ut­be­tal­da mil­jö­er­sätt­ning­en. När det gäl­ler åter­krav av mil­jö­er­sätt­ning tilläm­pas la­gen om verk­stäl­lig­het av jord­bruks­stöd (192/2013) och EU-lag­stift­ning­en.

Om er­sätt­ning för det ifrå­ga­va­ran­de året har be­ta­lats in­nan av­ta­let från­trätts ska er­sätt­nings­sö­kan­den be­ta­la till­ba­ka den an­del som inte mot­sva­rar av­ta­lets gil­tig­hets­tid.

Er­sätt­ning­en åter­krävs inte när av­ta­let har från­trätts på grund av ett oöver­stig­ligt hin­der.

An­mä­lan om från­trä­dan­de av av­ta­let, lik­som an­mä­lan om från­trä­dan­de av av­ta­let på grund av oöver­stig­ligt hin­der, ska gö­ras skrift­li­gen till NTM-cen­tra­len.

An­mä­lan ska gö­ras in­nan av­ta­let från­träds, och vid oöver­stig­ligt hin­der utan dröjs­mål och se­nast inom 15 ar­bets­da­gar från det att det är möj­ligt för jord­bru­ka­ren el­ler den­nes rätts­in­ne­ha­va­re att gö­ra den­na an­mä­lan.

Er­sätt­nings­ta­ga­ren ska visa upp till­räck­li­ga skrift­li­ga be­vis på det oöver­stig­li­ga hind­ret.

Om er­sätt­nings­ta­ga­ren från­trä­der av­ta­let fö­re av­tals­pe­ri­o­dens ut­gång, kan ett nytt mot­sva­ran­de av­tal inte in­gås förr­än två år har gått se­dan från­trä­dan­det. Det­ta gäl­ler ock­så fall där den år­li­ga ut­be­tal­ning­en inte har sökts, vil­ket be­trak­tas som från­trä­dan­de av av­ta­let.

Upp­rätt­hål­lan­de av ur­sprungs­sor­terAv­tals­vill­kor 201826.3.2018