6.2. klo 11.15: Maatalous ja maaseudun kehittäminen post 2020

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­set DG AG­RIS­SA, jat­kui­vat, ja seu­raa­vak­si  Taru Haa­pa­nie­mi, Kai Heik­ki­lä, ja Sir­pa Kar­ja­lai­nen ker­toi­vat kuu­li­joil­le uu­den oh­jel­ma­kau­den val­mis­te­lus­ta. Aja­tuk­se­na on ot­taa käyt­töön uusi toi­meen­pano­mal­li, joka si­säl­tää eri­lai­sia toi­men­pi­tei­tä, jois­ta jä­sen­maa voi va­li­ta ne toi­men­pi­teet, joil­le on jä­sen­maas­sa eni­ten tar­vet­ta. Ra­has­to­koh­tai­suus säi­lyy, mut­ta ko­ko­nai­suu­det tu­le­vat ole­maan laa­jem­pia, ja kan­sal­li­sel­la lain­sää­dän­nöl­lä voi­daan vai­kut­taa sii­hen, mitä ra­hoi­te­taan. Jä­sen­val­ti­oil­le on tar­koi­tus an­taa enem­män val­taa itse päät­tää niis­tä toi­men­pi­teis­tä, joil­la se to­teut­taa ko­mis­si­on an­ta­mia ta­voit­tei­ta. Uu­del­la kau­del­la siir­ryt­täi­siin ny­kyi­ses­tä to­teu­tuk­sen oh­jaa­mi­ses­ta enem­män tu­los­oh­jauk­sen suun­taan. Maa­seu­tu­oh­jel­man val­von­ta kes­kit­tyy nip­pe­li­tie­don si­jaan enem­män tuo­tos-in­di­kaat­to­rei­hin.

Pal­jon asi­oi­ta on vie­lä avoin­na, ku­ten pal­jon­ko jä­sen­mail­le an­ne­taan liik­ku­ma­va­raa. Maa­seu­tu­oh­jel­man to­teut­ta­mi­sel­le ase­tet­tu­jen ta­voit­tei­den tu­li­si olla sel­lai­sia, että ne voi­daan saa­vut­taa, täl­lä het­kel­lä osa ta­voit­teis­ta on vai­ke­a­sel­koi­sia. Tu­le­val­la oh­jel­ma­kau­del­la  ra­haa on käy­tet­tä­vis­sä vä­hem­män, jol­loin voi­daan pai­not­taa tiet­ty­jä aihe­a­lu­ei­ta. Tu­le­val­la oh­jel­ma­kau­del­la tär­kei­tä ko­ko­nai­suuk­sia tu­le­vat ole­maan esi­mer­kik­si uu­det in­no­vaa­ti­ot ja nuo­ret vil­je­li­jät.

Tu­tus­tu tar­kem­min esi­tys­ma­te­ri­aa­lei­hin, en­sim­mäi­nen seu­raa­vis­ta esi­tyk­sis­tä on Taru Haa­pa­nie­men ja toi­nen Sir­pa Kar­ja­lai­sen.:

Sir­pa Kar­ja­lai­nen, Taru Haa­pa­nie­mi ja Kai Heik­ki­lä: Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­nen post 2020

Sir­pa Kar­ja­lai­nen

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018