6.2. klo 14:30 MTK edunvalvojana Brysselissä

MTK:n asi­oi­ta vie­rai­li­joil­le va­lot­ti­vat Juha Ruip­po ja  Tar­ja Bäck­man. MTK:lla on vuo­des­ta 1991 al­ka­en ol­lut edun­val­von­taa Brys­se­lis­sä. Jär­jes­tö seu­raa 7 hen­gen voi­min oman toi­mi­a­lan­sa asi­oi­ta EU-val­mis­te­lun kai­kis­sa vai­heis­sa, ra­por­toi niis­tä ja pyr­kii vai­kut­ta­maan pää­tök­sen­te­koon. Vai­kut­ta­mi­nen on tär­ke­ää kai­kil­la ta­soil­la jo val­mis­te­lun alku­met­reil­tä al­ka­en. MTK on ak­tii­vi­nen toi­mi­ja EU-mai­den maa­ta­lous­tuot­ta­jien ja –osuus­kun­tien jär­jes­tös­sä, COPA-CO­GE­CAs­sa. Jär­jes­tö­jen ver­kos­toi­tu­mi­nen on moni­puo­lis­ta ja vai­kut­ta­mi­sen näkö­kul­mas­ta tär­ke­ää.

EU-agen­dal­la MTK:n int­res­seis­sä on ta­lous, il­mas­to, ener­gia, ym­pä­ris­tö, maa­ta­lous, met­sä, ruo­ka ja di­gi­taa­li­suus. Di­gi­taa­li­siin jär­jes­tel­miin siir­ty­mi­ses­sä oli­si tär­ke­ää aja­tel­la uu­des­ta näkö­kul­mas­ta, eikä so­ke­as­ti siir­tää pa­pe­ri­poh­jais­ta jär­jes­tel­mää di­gi­taa­li­sek­si.

MFF (moni­vuo­ti­nen ra­hoi­tus­ke­hys) ja maa­ta­lous­uu­dis­tus ovat vah­vas­ti ke­vään 2018 agen­dal­la. Myös ruo­ka­ket­jun ja bio­ta­lous­stra­te­gi­an osal­ta ol­laan ak­tii­vi­sia. Il­mas­to­ta­voit­tei­den osal­ta ta­lou­del­li­sen ja so­si­aa­li­sen ulot­tu­vuu­den ko­ros­ta­mi­nen on MTK:n int­res­seis­sä. Met­sä­stra­te­gi­aan MTK pyr­kii vai­kut­ta­maan ak­tii­vi­ses­ti ja vie­mään vies­tiä poh­jois­mai­sen met­sän­hoi­don ta­vas­ta. Vai­kut­ta­mi­nen on vies­tin vie­mis­tä uu­del­leen ja uu­del­leen eri val­mis­te­lun ja pää­tök­sen­teon ta­soil­la.

Eu­roop­pa­lai­sen nau­dan­liha- ja mai­don­tuo­tan­non puo­lus­ta­mi­nen Eu­roo­pan ulko­puo­li­sel­ta tuon­nil­ta ja eu­roop­pa­lai­sen vil­je­li­jän edun­val­von­ta yleen­sä­kin kuu­lu­vat MTK:n asia­lis­tal­le. Maa­seu­tu­po­li­tii­kan suh­teen MTK pyr­kii vai­kut­ta­maan EU-ta­sol­la niin, että maa­seu­tu ei oli­si vain maa­seu­tu­ra­has­ton toi­men­pi­tei­den va­ras­sa. Maa­seu­dun yri­tys- ja han­ke­tu­kia ei ha­lu­ta osak­si alue­po­li­tiik­kaa, vaan maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen ja maa­seu­tu­po­li­tii­kan ko­ko­nai­suu­den on jat­kos­sa­kin ol­ta­va osa yh­teis­tä maa­seu­tu­po­li­tiik­kaa. Maa­seu­tu­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­ti näh­dään tär­ke­ä­nä saa­da osak­si pää­tök­sen­te­koa. Yrit­tä­jyy­den edis­tä­mi­nen maa­seu­dul­la ja maa­seu­dun yrit­tä­jien tie­toi­suu­den pa­ran­ta­mi­nen EU:n tar­jo­a­mis­ta mah­dol­li­suuk­sis­ta kuu­lu­vat MTK:n ta­voit­tei­siin.

Juha Ruip­po ja Tar­ja Bäck­man

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018