7.2. klo 16:45 Kataisen kabinetti

Ko­mis­si­on vara­pu­heen­joh­ta­ja Jyr­ki Ka­tai­sen pro­jek­ti­ryh­män eli ka­bi­ne­tin vas­tuu­a­lu­ei­na ovat kas­vu, työl­li­syys ja in­ves­toin­nit: ka­bi­ne­tis­ta koor­di­noi­daan myös maa­ta­lous- ja ym­pä­ris­tö­ko­mis­saa­rin työ­tä. Vara­pu­heen­joh­ta­jaa emme pääs­seet ta­paa­maan, mut­ta eri­tyis­a­vus­ta­ja Tatu Lii­ma­tai­nen ava­si meil­le ko­mis­si­on toi­min­taa, ja oli ilah­dut­ta­vas­ti kiin­nos­tu­nut myös saa­maan de­le­gaa­ti­ol­ta syöt­tei­tä oh­jel­man toi­mi­vuu­des­ta.

Ny­kyi­nen ko­mis­si­on ra­ken­ne poik­ke­aa ai­kai­sem­mis­ta sii­nä, että en­nen ko­mis­saa­re­ja oli 27, nyt 20, mut­ta sen li­säk­si on pu­heen­joh­ta­ja ja seit­se­män vara­pu­heen­joh­ta­jaa, jois­ta Jyr­ki Ka­tai­nen on yksi.

27 ko­mis­saa­ril­le ja­et­tu­jen vas­tuu­a­lu­ei­den si­jaan on toi­min­nat on siis kes­ki­tet­ty 7 pro­jek­ti­ryh­mään, jois­ta yh­des­tä vas­taa Ka­tai­sen ka­bi­net­ti. Ta­voit­tee­na täl­lä muu­tok­sel­la on ol­lut pa­rem­pi koor­di­naa­tio asi­oi­den hoi­dos­sa, kos­ka de­le­goi­mal­la val­taa vara­pu­heen­joh­ta­jil­le saa­daan sel­ke­äm­pi kuva ko­ko­nai­suuk­sis­ta ja nii­den vai­ku­tuk­sis­ta. Työ­teh­tä­vä on hy­vin koor­di­noi­va, ja tar­jo­aa ai­em­paa enem­män vai­kut­ta­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia. Sa­mal­la kui­ten­kin seu­rat­ta­vien asi­oi­den mää­rä on li­sään­ty­nyt huo­mat­ta­vas­ti.

Kaik­ki pu­heen­joh­ta­jat ja ko­mis­saa­rit muo­dos­ta­vat kol­le­gi­on, joka ko­koon­tuu sään­nöl­li­ses­ti. Käy­tän­nös­sä ko­mis­saa­rien kol­lee­gio ko­koon­tuu joka kes­ki­viik­ko mm. hy­väk­sy­mään laki­a­loit­tei­ta ja kä­sit­te­le­mään ajan­koh­tai­sia asi­oi­ta. Ko­kouk­sen agen­dan mää­rit­tä pu­heen­joh­ta­ja Junc­ker. Val­mis­tau­tu­mi­nen ko­kouk­seen al­kaa edel­li­sen vii­kon per­jan­tai­na vara­ka­bi­net­ti­pääl­li­köi­den ko­kouk­sel­la, ja joka maa­nan­tai on ka­bi­net­ti­pääl­li­köi­den ko­kous. Lii­ma­tai­sen mu­kaan ne asi­at, joi­den suh­teen on riit­tä­väs­ti ”po­liit­tis­ta ruo­ka­ha­lua”, nou­se­vat kä­sit­te­lyyn.

Tii­mis­sä, jos­sa Tatu Lii­ma­tai­nen työs­ken­te­lee, on noin 20 hen­keä. Sään­tö­nä on, että täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa enin­tään puo­let saa olla ka­bi­ne­tin isän­nän koti­maas­ta: noin puo­let tii­min jä­se­nis­tä on­kin suo­ma­lai­sia.

Li­säk­si ns. pro­jek­ti­ko­kouk­sia pi­de­tään mm. sil­loin kun kä­sit­te­lys­sä on aloit­tei­ta joi­hin tar­vi­taan li­sää syöt­tei­tä. Syöt­tei­den osal­ta toi­vo­muk­se­na on että saa­tai­siin enem­män konk­re­ti­aa, mää­rä­tie­toi­suut­ta ja ta­voit­teel­li­suut­ta. Eli esi­mer­kik­si sen si­jaan että pu­hu­taan sii­tä että sa­tel­liit­ti­tek­no­lo­gi­aa pi­tää hyö­dyn­tää te­hok­kaam­min, suun­ni­tel­tai­siin sitä mon­ta­ko sa­tel­liit­tia ote­taan käyt­töön, mil­lä aika­tau­lul­la ja mi­ten nii­den tuot­ta­maa da­taa hyö­dyn­ne­tään.

CAP-kuu­lu­mi­set

Yh­tei­sen maa­seu­tu­po­li­tii­kan uu­dis­tuk­ses­ta on luon­nol­li­ses­ti edel­leen vai­kea saa­da täs­mäl­li­siä vas­tauk­sia. Ta­voit­tee­na on aito yk­sin­ker­tais­ta­mi­nen ja pa­rem­min toi­mi­vaa maa­seu­tu­po­li­tiik­ka an­ta­mal­la enem­män kan­sal­lis­ta vas­tuu­ta. Esim. val­von­nan osal­ta tämä tar­koit­tai­si sitä että ko­mis­sio val­voo että jä­sen­mais­sa on so­vi­tut ra­ken­teet ja sys­tee­mit toi­min­nas­sa, ja esim. tila­val­von­taa ei jat­kos­sa ko­mis­si­on toi­mes­ta suo­ri­te­ta vaan täs­tä vas­taa jä­sen­maa. Myös ra­hoi­tuk­sen osal­ta esim. suo­ris­sa tuis­sa ta­voit­tee­na on pyr­kiä luo­maan enem­män tu­lok­siin poh­jaa­va bud­jet­ti, eikä niin­kään pin­ta-ala­pe­rus­tei­nen.

Uu­den oh­jel­ma­kau­den aika­tau­lu on osoit­tau­tu­nut haas­teel­li­sek­si. Tou­ko­kuus­sa on tar­koi­tus teh­dä esi­tys seu­raa­van oh­jel­ma­kau­den ra­hoi­tus­ke­hyk­ses­tä, ja sen jäl­keen an­ne­taan myös sää­dös­eh­do­tuk­set. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä an­ne­taan myös eh­do­tus sii­tä, mi­ten siir­ty­mä­kau­den ra­hoi­tus hoi­de­taan: uu­den kau­den aloi­tus on siis siir­ty­mäs­sä vuo­den 2021 alus­ta myö­hem­mäk­si. Tatu Lii­ma­tai­nen ei ha­lun­nut kom­men­toi­da siir­ty­mä­kau­des­ta tä­män enem­pää, mut­ta lu­pa­si sel­vit­tää maa­talous­ko­mis­saa­ri Ho­ga­nin ka­bi­ne­tis­ta ns. ko­mis­si­on vi­ral­lis­ta kan­taa asi­aan.

Tatu Lii­ma­tai­nen ker­toi, että ko­mis­si­on mar­ras­kuus­sa jul­kis­te­tus­sa uut­ta oh­jel­ma­kaut­ta kos­ke­nees­sa tie­don­an­nos­sa ei men­ty yk­si­tyis­koh­tai­siin suun­ni­tel­miin, kos­ka uu­den kau­den ra­hoi­tus­ke­hys on vie­lä so­pi­mat­ta. Ta­voit­tee­na on kui­ten­kin siir­tää vas­tuu­ta oh­jel­ma­työs­tä en­tis­tä enem­män jä­sen­mail­le. Asi­at eden­ne­vät niin, että vaik­ka jä­sen­mail­la lie­nee en­tis­tä enem­män mah­dol­li­suuk­sia luo­da oma stra­te­gi­an­sa uu­del­le oh­jel­ma­kau­del­le, ko­mis­si­ol­la on käy­tet­tä­vis­sään jon­kin­lai­nen ke­hik­ko, jon­ka ra­jois­sa jä­sen­mai­den stra­te­gi­at voi­daan hy­väk­syä. Muu­tos­ten yh­tey­des­sä tu­lee myös huo­mi­oi­da tie­to­jär­jes­tel­mien vaa­ti­mat muu­tok­set.

CAP-suun­nit­te­lus­sa yh­te­nä haas­tee­na ovat jä­sen­mai­den eri­lai­set ke­hit­ty­mis­as­teet ja kyky py­syä muu­tok­sis­sa mu­ka­na. Luo­kan par­haan op­pi­laan tah­tiin ei voi­da men­nä.  Suo­mes­sa asi­at ovat Lii­ma­tai­sen mu­kaan hy­väl­lä mal­lil­la, mut­ta edel­leen kui­ten­kin toi­vo­taan li­sää not­keut­ta ja re­ak­tii­vi­sem­paa maa­seu­tu­po­li­tiik­kaa, ja sitä kaut­ta pa­rem­paa ris­kien­hal­lin­taa.

Eu­roo­pan stra­te­gis­ten in­ves­toin­tien ra­has­tos­ta on ra­hoi­tus­ta myön­net­ty jo 540 000 yri­tyk­sel­le. Suo­mes­sa ra­hoi­tus­ta on myön­net­ty Ääne­kos­ken bio­tuo­te­teh­taal­le ja kaup­pa­kes­kus Trip­lan ra­ken­ta­mi­seen Pa­si­laan.

Ko­ko­nai­suu­te­na voi­ta­neen to­de­ta että ta­paa­mi­sen suu­rin hyö­ty oli se että saim­me nos­tet­tua maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen, CLLD:n  ja Le­a­de­rin pöy­däl­le. Myös­kään huo­li ra­hoi­tus­kat­kois­ta ja muis­ta siir­ty­mä­kau­den haas­teis­ta ei jää­nyt epä­sel­väk­si. Ilah­dut­ta­vaa oli huo­ma­ta että tie­toa ja syöt­tei­tä ken­täl­tä tun­nut­tiin ai­dos­ti ha­lut­ta­van, ja nii­tä kir­jat­tiin kynä sau­hu­ten muis­tiin.

Tu­tus­tu Ka­tai­sen tii­miin.

Eu­roo­pan ko­mis­si­oon ja Ka­tai­sen ka­bi­net­tiin pää­syä edel­lyt­ti tiuk­ko­ja tur­va­toi­mia

Aja­tuk­sia kir­jat­tiin ylös puo­lin ja toi­sin

Kuun­te­li­joi­den ky­nät sau­hu­si­vat

Tatu Lii­ma­tai­nen ilah­tui Pir­jo Ikä­hei­mo­sen tu­li­ai­sis­ta ja Le­a­der-ter­vei­sis­tä

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018