7.2. klo 15:15 Saksan maaseutu- ja EIP innovaatioverkostot

Sak­san maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­ta ja­kau­tuu kan­sal­li­seen ja osa­val­ti­o­koh­tai­seen toi­min­taan. Kui­ten­kaan joka osa­val­ti­os­sa ei toi­mi ver­kos­to­yk­sik­köä. Ver­kos­to­yk­si­köi­den toi­min­ta on ja­kau­tu­nut eri or­ga­ni­saa­ti­oi­hin ja ne toi­mi­vat hie­man eri ta­voin. Ver­kos­to­toi­min­nas­sa käy­te­tään myös pal­jon ulko­puo­li­sia asi­an­tun­ti­joi­ta.

Tär­kei­nä tie­dot­ta­mi­sen toi­min­ta­muo­toi­na ovat uu­tis­kir­jeet, leh­det ja in­ter­net-si­vus­ton. Fyy­si­siä ko­koon­tu­mi­sia Sak­san ver­kos­to­toi­min­nas­sa pi­de­tään yhä tär­ke­ä­nä toi­min­ta­muo­to­na säh­köi­sen toi­min­ta­ym­pä­ris­tön ohel­la. Myös opin­to­mat­ko­ja jär­jes­te­tään maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nan puit­teis­sa.

Sak­san ver­kos­to­toi­min­ta ja­kau­tuu kol­meen eri ta­soon; kan­sain­vä­li­seen toi­min­taan Eu­roo­pas­sa sekä kan­sal­li­seen ja alu­eel­li­seen ta­soon Sak­sas­sa.  Sak­sas­sa on 13 alu­eel­lis­ta maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­oh­jel­maa, yksi kan­sal­li­nen oh­jel­ma­pe­rus­tei­nen ver­kos­to ja yksi kan­sal­li­nen lain­sää­dös­tö maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen. Li­säk­si 12 osa­val­ti­os­sa on oh­jel­ma­poh­jai­nen in­no­vaa­ti­o­ver­kos­to. Seu­ran­ta­ko­mi­tea toi­mii sekä kan­sal­li­sel­la, että alu­eel­li­sel­la ta­sol­la.

In­no­vaa­ti­o­ver­kos­to­toi­min­nas­sa ta­pah­tu­mia jär­jes­te­tään sekä Ho­ri­zon 2020 ra­hoi­tuk­sen että maa­seu­tu­ra­has­ton in­no­vaa­ti­o­ver­kos­toi­min­nan puit­teis­sa. In­no­vaa­ti­o­ver­kos­ton yk­si­köi­tä on myös eri osa­val­ti­os­sa. Toki jois­sain Sak­san osa­val­ti­ois­sa EIP- ver­kos­ton toi­min­ta on sään­nös­tel­ty niin vai­ke­ak­si, että se on tuot­ta­nut on­gel­mia ha­keu­tua in­no­vaa­ti­o­ryh­mäk­si. Sak­sas­sa on kui­ten­kin sa­to­ja in­no­vaa­ti­o­ryh­miä. Myös me­nes­tys­ta­ri­noi­ta sak­san in­no­vaa­ti­o­ver­kos­to­toi­min­nas­ta löy­tyy. Aluk­si in­no­vaa­ti­o­ryh­män ovat toi­mi­neet ra­hoi­tuk­sen tur­vin ja yh­teis­työ on jat­ku­nut myös ra­hoi­tuk­sen lop­pu­mi­sen jäl­keen.

Sak­san maa­seu­tu­ra­has­ton bud­jet­ti on 16,8 mil­jar­dia ja se ja­kaan­tuu puo­lik­si kan­sal­li­seen ja Eu-ra­hoi­tuk­seen. Ra­hoi­tuk­sen pai­no­tus eri osa­val­ti­ois­sa poik­ke­aa pal­jon toi­sis­taan. Toi­men­pide 1. on käy­tös­sä 9. osa­val­ti­os­sa, toi­men­pide 2. neu­von­ta­osio 8. osa­val­ti­os­sa, yh­teis­työ­toi­men­pide 16. kah­des­sa­tois­ta osa­val­ti­os­sa sekä Le­a­der 13. osa­val­ti­os­sa.

Sak­sas­sa on toi­min­nas­sa 321 Le­a­der-ryh­mää ny­kyi­sel­lä oh­jel­ma­kau­del­la. Kan­sain­vä­li­nen yh­teis­työ Le­a­der-toi­min­nan osal­ta on vai­ke­aa, kos­ka alu­eel­li­set toi­min­nan pai­no­pis­teet ja ta­voit­teet vaih­te­le­vat pal­jon. Yksi alue voi pai­not­taa pe­rus­ke­hit­tä­mis­tä ja ra­ken­nus­ten kun­nos­ta­mis­ta, kun taas toi­nen in­no­vaa­ti­oi­ta mutt­ei pe­rus­ke­hit­tä­mis­tä. Aina nämä pai­no­pis­teet ei­vät koh­taa edes kan­sal­li­sel­la ta­sol­la. Myös alu­eel­li­nen po­li­tiik­ka ja sen vai­ku­tus ke­hit­tä­mis­työn pai­no­pis­tei­siin vai­kut­taa pal­jon eri osa­val­ti­ois­sa. Vie­rai­lun emän­tä­nä toi­mi Ka­rin El­ler­mann-Ku­eg­ler.  Tu­tus­tu esi­tyk­siin:

Tee­mu ja Lau­ri kuun­te­le­vat tar­kas­ti, mitä vie­rai­lun emän­tä, Ka­rin El­ler­mann-Ku­eg­ler, ker­too Sak­san ver­kos­tois­ta

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018