7.2. klo 11:00 DG Regio

DG Re­gi­os­sa isän­tä­näm­me oli Pek­ka Jou­ni­la, joka te­kee töi­tä Suo­men maa­yk­si­kös­sä. DE Re­gi­os­sa on töis­sä 730 vir­ka­mies­tä, jois­ta noin 10 on suo­ma­lai­sia.

Ajan­koh­tais­ta ku­lu­vas­ta oh­jel­ma­kau­des­ta

Tu­le­van oh­jel­ma­kau­den poh­din­taa

Suo­men liit­ty­es­sä EU:iin neu­vo­tel­tiin har­van asu­tuk­sen vuok­si Itä- ja Poh­jois-Suo­mel­le lisä­tuki , joka on yli 300 M€. Se te­kee 30 € asu­kas­ta koh­den. On las­ket­tu, että Bre­xit te­kee tä­hän 10-15 % au­kon. Mi­ten tä­män ra­hoi­tus­va­jeen kans­sa käy?

Uu­den oh­jel­ma­kau­den val­mis­te­lu on DE Re­gi­os­sa­kin käyn­nis­sä. 29.5. jul­kais­ta­neen en­sim­mäi­set ra­hoi­tus­ke­hys­eh­do­tuk­set. Suo­men EAKR-ra­hoi­tus­ke­hys on jo en­tuu­des­taan suh­teel­li­sen pie­ni. Ra­hoi­tuk­sen pie­nen­nys tu­le­vai­suu­des­sa oli­si koh­ta­lo­kas­ta koko EAKR-vä­li­neen mer­ki­tyk­sel­le Suo­mes­sa.

Ra­ken­ne­ra­has­ton jako­pe­rus­te EU:ssa on ol­lut BKT-pe­rus­tei­nen. Uu­del­le oh­jel­ma­kau­del­le tul­ta­es­sa jako­pe­rus­tei­ta tul­laan muut­ta­maan. Kes­kus­te­lus­sa on ol­lut esil­lä, että demo­gra­fi­set ky­sy­myk­set, maa­han­muut­to, työl­li­syys ja il­mas­to­a­si­at otet­tai­siin mu­kaan ra­han­jaon pe­rus­teis­sa.

Ko­hee­si­o­po­li­tii­kan jul­ki­nen kuu­le­mi­nen on me­neil­lään. Se ei ole saa­vut­ta­nut yhtä suur­ta suo­si­o­ta kuin CAP-kuu­le­mi­nen. Suo­mi ei ole vie­lä esit­tä­nyt omaa po­si­ti­o­pa­pe­ri­aan uu­den oh­jel­ma­kau­den suh­teen. Se on tu­los­sa.

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018