7.2. klo 12:30 DG Environment: Komissio-Parlamentti yhteistyӧ ja maatalouden ympӓristӧasiat

Mer­vi Mus­ta­kal­lio va­lot­ti meil­le DG  En­vi­ron­men­tin toi­min­taa ja ko­mis­si­on ja par­la­men­tin roo­le­ja ja ase­maa.

Täl­lä het­kel­lä laki­a­loit­tei­ta voi teh­dä vain ko­mis­sio, . Ko­mis­sio val­voo EU:n etu­ja, neu­vos­to val­voo jä­sen­val­ti­oi­den etu­ja ja par­la­ment­ti kan­sa­lais­ten etu­ja.

Par­la­ment­ti kä­sit­te­lee va­li­o­kun­nas­sa laki­a­loit­tei­ta, muut va­li­o­kun­nat voi­vat ot­taa kan­taa. Va­li­o­kun­nas­sa va­li­taan po­lii­tit­nen ryh­mä, jos­ta pii­ris­tä tu­lee asia ra­por­töö­ri. Ra­por­töö­ri on kor­kein vai­kut­ta­ja asi­as­sa.  Muut ryh­mät va­lit­se­vat var­jo­ra­por­töö­rit. Var­si­nai­nen ra­por­töö­ri ja  var­jo­ra­por­töö­rit ovat hyvä ka­na­va vai­kut­ta­mi­sel­le. Va­li­o­kun­ta kä­sit­te­lee ra­por­tin ja sen hy­väk­syt­ty­ään asia siir­tyy par­la­men­tin kä­sit­te­lyyn.

EU-par­la­ment­ti­vaa­lit jär­jes­te­tään ensi vuon­na. Käy­tän­nös­sä tämä vai­kut­taa jo nyt EU-hal­lin­toon.  Ko­mis­sio ei voi teh­dä enää aloit­tei­ta tä­män vuo­den tou­ko­kuun jäl­keen.

.

Yh­teis­työ­ta­paa­mi­nen Brys­sel 6.-8.2.201826.2.2018