6. Val av skiftesspecifik åtgärd

Jord­bru­ka­ren kan till ex­em­pel i sam­band med över­fö­ring av för­bin­del­se el­ler nå­gon an­nan ne­dan nämnd or­sak byta skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der inom ra­men för för­bin­del­se­vill­ko­ren med blan­kett 479. Åt­gär­der­na ska iakt­tas på skif­te­na i en­lig­het med vill­ko­ren för re­spek­ti­ve åt­gärd.

6.1. Begränsningar av valet inom en miljöförbindelse

Går­den kan sam­ti­digt ha en av åt­gär­der­na

Åt­gärds­spe­ci­fi­ka be­gräns­ning­ar

Åt­gär­der som ute­slu­ter var­and­ra

Den ena åt­gär­den får väl­jas för ett skif­te

Om grö­dan på jord­bruks­skif­tet är kum­min får föl­jan­de åt­gär­der inte väl­jas för skif­tet

6.2. Begränsningar för valet i anslutning till en förbindelse om ekologisk produktion

En jord­bru­ka­re som har in­gått för­bin­del­se om eko­lo­gisk pro­duk­tion el­ler eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion kan in­gå en mil­jö­för­bin­del­se om sam­ma skif­ten.

En jord­bru­ka­re som har in­gått eko­för­bin­del­se kan än­då inte väl­ja åt­gär­der­na

6.3. Val och byte av skiftesspecifik åtgärd under pågående förbindelseperiod

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja den skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar och an­mä­la skydds­zon för skif­tet, om åker­are­a­len har va­rit fö­re­mål för ett gil­tigt av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för främ­jan­de av na­tu­rens och land­ska­pets mång­fald el­ler an­lägg­ning och sköt­sel av skydds­zon från fö­re­gå­en­de pro­gram­pe­ri­o­der. Are­a­len ska ock­så upp­fyl­la de vill­kor som krävs för åt­gär­der­na.

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar och an­mä­la fler­åri­ga mil­jö­vårds­val­lar för skif­tet, om åker­are­a­len har va­rit fö­re­mål för ett gil­tigt av­tal om lång­va­rig val­l­od­ling på torvå­k­rar från den fö­re­gå­en­de pro­gram­pe­ri­o­den. Are­a­len ska ock­så upp­fyl­la de vill­kor som krävs för åt­gär­der­na.

När en jord­bru­ka­re bör­jar odla träd­gårds­väx­ter el­ler ut­ökar od­lings­are­a­len för dem kan han el­ler hon väl­ja en åt­gärd för träd­gårds­väx­ter. Till­skotts­are­a­len har inte sla­gits fast.

Du kan till för­bin­del­sen foga en åt­gärd som ge­nom­förs un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den, om du får ta emot så­da­na skif­ten där en som ti­di­ga­re haft för­bin­del­se har ge­nom­fört åt­gär­den un­der hela för­bin­del­se­ti­den och du själv fort­sät­ter ge­nom­fö­ra åt­gär­den på skif­tet. Dvs. du kan läg­ga till ex­em­pel­vis åt­gär­den ”Mil­jö­vårds­val­lar” om den som ti­di­ga­re haft för­bin­del­se har ge­nom­fört

En skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd kan by­tas om:

1) jord­bru­ka­ren upp­hör med att odla träd­gårds­väx­ter el­ler bör­jar odla så­da­na på minst 1 hek­tar el­ler ut­ökar den år­li­ga od­ling­en av dem till minst 1 hek­tar;

2) en ge­ne­ra­tions­väx­ling el­ler nå­gon an­nan över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten till hela gårds­bruksen­he­ten el­ler en del av den sker un­der en på­gå­en­de för­bin­del­se­pe­ri­od och för­bin­del­sen över­förs;

3) jord­bru­ka­ren in­le­der eko­lo­gisk pro­duk­tion och in­går en för­bin­del­se om den el­ler läg­ger ned så­dan pro­duk­tion; el­ler

4) mil­jö­för­bin­del­sen an­pas­sas på ba­sis av den mil­jö­råd­giv­ning som av­ses i ar­ti­kel 15 i lands­bygds­för­ord­ning­en, råd­gi­va­ren för­or­dar an­pass­ning­en, om mil­jö­må­len för för­bin­del­sen inte för­sva­gas och om be­lop­pet per hek­tar av den mil­jö­er­sätt­ning som be­ta­las för den val­da åt­gär­den inte över­sti­ger det er­sätt­nings­be­lopp som be­ta­las per hek­tar för den åt­gärd som byts ut.

5)  jord­bru­ka­ren kan byta den skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­den växt­täcke vin­ter­tid till en an­nan åt­gärd, om minst 20 pro­cent av gårds­bruksen­he­tens för­bin­del­se­a­re­al i ett styr­nings­om­rå­de el­ler ett an­nat om­rå­de ut­görs av en skydds­zon, fler­årig mil­jö­vall, na­tur­vårds­åker med vall, grön­göds­lings­vall, mång­falds­åker, are­al täckt med fler­åri­ga träd­gårds­väx­ter el­ler om­fat­tas av ett ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­o­ders av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för an­läg­gan­de och sköt­sel av en skydds­zon, ef­fek­ti­vi­se­rad minsk­ning av nä­rings­be­last­ning­en el­ler lång­va­rig val­l­od­ling på torvå­k­rar år 2018.

Du kan inte från­trä­da en skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd ge­nom att byta den till en an­nan, om det gäl­ler en skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd som ska ge­nom­fö­ras un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den.

Du kan inte byta åt­gär­den ”Mil­jö­vårds­val­lar” till en an­nan åt­gärd om du har an­mält skydds­zo­ner el­ler fler­åri­ga mil­jö­val­lar för nå­got skif­te på din gård.

Du kan inte byta åt­gär­den ”Han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten” till en an­nan åt­gärd om du har an­mält nå­got skif­te till åt­gär­den han­te­ring av av­rin­nings­vat­ten på din gård.
Jord­bru­ka­ren ska un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om by­tet av skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd se­nast 15.6 un­der året i frå­ga. Om an­mä­lan om byte görs se­na­re kan ge­nom­fö­ran­det av den nya åt­gär­den in­le­das vid in­gång­en av föl­jan­de för­bin­del­se­år, var­vid mil­jö­er­sätt­ning i en­lig­het med änd­ring­en be­ta­las från och med den­na tid­punkt.

Jord­bru­ka­ren ska un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om by­tet av skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd se­nast 15.6 un­der året i frå­ga. Om an­mä­lan om byte görs se­na­re kan ge­nom­fö­ran­det av den nya åt­gär­den in­le­das vid in­gång­en av föl­jan­de för­bin­del­se­år, var­vid mil­jö­er­sätt­ning i en­lig­het med änd­ring­en be­ta­las från och med den­na tid­punkt.

6.4. Frångående av en skiftesspecifik åtgärd
För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2018 änd­ring­ar30.3.2018