9. Förbindelseareal och ersättningsberättigande skiften

9.1. Åkerareal som omfattas av förbindelse

Jord­bru­ka­ren mås­te föl­ja mil­jö­för­bin­del­sens bas­ni­vå, mi­ni­mi­krav och vill­ko­ren för mil­jö­er­sätt­ning­ens gårds­spe­ci­fi­ka åt­gärd på hela gårds­bruksen­he­ten, även om mil­jö­er­sätt­ning kan be­ta­las bara för för­bin­del­se­a­re­a­len.

Om det sker änd­ring­ar i den åker­are­al som jord­bru­ka­ren be­sit­ter ska kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het år­li­gen un­der­rät­tas om änd­ring­ar­na. Med änd­ring­ar av­ses ock­så att ett så­dant er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­te som ut­reds ne­dan tas ur jord­bruks­an­vänd­ning.

För­bin­del­se­a­re­a­len och den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len av­vi­ker från var­and­ra

För­bin­del­se­a­re­a­len

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de

För er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de för­bin­del­se­a­re­al be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning. För er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al be­ta­las ing­en mil­jö­er­sätt­ning om den inte in­går i mil­jö­för­bin­del­sen.

Ett skif­te för­blir er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de fast­än mil­jö­er­sätt­ning inte söks för skif­tet, el­ler skif­tet ar­ren­de­ras ut el­ler säljs till en jord­bru­ka­re som inte har en gäl­lan­de mil­jö­för­bin­del­se.

Ett skif­te mis­ter sitt er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de bara om det inte läng­re är åker till sitt mar­kan­vänd­nings­slag.

9.2. Minimiareal

Jord­bru­ka­ren kan fort­sät­ta med en över­förd för­bin­del­se för­ut­satt att han el­ler hon 15.6.2018 be­sit­ter minst 5 hek­tar, el­ler vid od­ling av träd­gårds­väx­ter 1 hek­tar så­dan åker som be­rät­ti­gar till er­sätt­ning el­ler som kan god­kän­nas som er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de.

De skif­ten som om­fat­tas av ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­o­ders av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för jord­bru­ket och skif­ten som om­fat­tas av mil­jö­av­tal i sam­band med mil­jö­er­sätt­ning­en och som är be­läg­na på åker­mark räk­nas in i mi­ni­mi­a­re­a­len, om bas­skif­te­na i frå­ga har an­mälts och god­känts som er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de. Ock­så ett om­rå­de som in­går i ett 20-årigt av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd räk­nas in i mi­ni­mi­a­re­a­len om av­ta­let har in­gåtts för åker.

I mi­ni­mi­a­re­a­len kan man be­ak­ta så­da­na er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten vars are­al är minst 0,01 hek­tar.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2018 änd­ring­ar30.3.2018