10. Möjligheterna att ändra förbindelsearealen

10.1. Att foga skiften till förbindelsen

Till mil­jö­för­bin­del­sen kan fo­gas en åker­are­al som en an­nan jord­bru­ka­re som in­gått mil­jö­för­bin­del­se har upp­gett i sin för­bin­del­se året in­nan.

10.2. Avförande av areal ur en miljöförbindelse

För­bin­del­se­a­re­al kan un­der för­bin­del­se­pe­ri­o­den utan på­följ­der över­fö­ras till en an­nan jord­bru­ka­re som har en mil­jö­för­bin­del­se el­ler till en jord­bru­ka­re som inte har en mil­jö­för­bin­del­se.

Om det upp­ges att ett er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­te, som om­fat­tas av en mil­jö­för­bin­del­se och som är och för­blir i jord­bru­ka­rens be­sitt­ning, ef­ter det förs­ta för­bin­del­se­året är icke od­lat el­ler det vid kon­troll kon­sta­te­ras att det är icke od­lat, be­trak­tas skif­tet som are­al som av­förts ur för­bin­del­sen och det för­lo­rar sin rätt till er­sätt­ning och blir fö­re­mål för åter­krav.

Även åker­are­al som om­fat­tats av en mil­jö­för­bin­del­se och som tas ur jord­bruks­an­vänd­ning på ett sätt som av­ses i 7 § i stats­rå­dets för­ord­ning om grund­stöd, för­grö­nings­stöd och stöd till unga jord­bru­ka­re (234/2015) be­trak­tas som are­al som har av­förts ur för­bin­del­sen och den för­lo­rar sin rätt till er­sätt­ning. En jord­bru­ka­re ska åter­be­ta­la er­sätt­ning som har ut­be­ta­lats för så­dan åker­are­al som av­förts ur för­bin­del­sen.

En jord­bru­ka­re är inte an­sva­rig för om ett bas­skif­te för­lo­rar sin rätt till er­sätt­ning ef­ter att be­sitt­nings­över­fö­ring har skett. Den er­sätt­ning som be­ta­lats för are­a­len åter­krävs då inte av den fö­re­gå­en­de jord­bru­ka­ren som in­gått för­bin­del­se.

10.3. Fogande av areal till ett ersättningsberättigande basskifte

Are­al som inte be­rät­ti­gar till er­sätt­ning kan inte fo­gas till ett bas­skif­te som in­går i en mil­jö­för­bin­del­se.

10.4. Byte av ersättningsberättigandet

En jord­bru­ka­re kan ge­nom­fö­ra ett byte av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det mel­lan er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­al och icke er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­al.En för­ut­sätt­ning är att er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det byts för hela bas­skif­tet. Bas­skift et får de­las i sam­band med by­tet. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får inte by­tas, om den åker­are­al som by­tet gäl­ler är mind­re än 0,5 hek­tar per gård.

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får inte by­tas, om by­tet le­der till att den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len ökar. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får inte by­tas mel­lan oli­ka er­sätt­nings­om­rå­den, om det er­sätt­nings­be­lopp per hek­tar som be­ta­las ut skul­le öka på grund av by­tet av er­sätt­nings­om­rå­de. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får by­tas en­dast så att by­tet är be­stå­en­de. Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det får by­tas en­dast mel­lan åker­are­a­ler som jord­bru­ka­ren äger. An­sö­kan om byte av er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det görs med blan­kett 471.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2018 änd­ring­ar30.3.2018