Bilaga 2. Krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden

Stats­rå­dets för­ord­ning om krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den en­ligt tvär­vill­ko­ren (4/2015) med änd­ring­ar.

De krav som an­ges här kan änd­ras. Jord­bru­ka­ren för­bin­der sig att föl­ja gäl­lan­de krav.

Mot­ver­kan­de av mar­kero­sion

På jord­bruks­mark längs med vat­ten­drag och ut­falls­di­ken ska det läm­nas en minst en me­ter bred obe­ar­be­tad di­kes­ren där var­ken göd­sel­me­del el­ler växt­skydds­me­del får spri­das. Di­kes­ren be­hö­ver dock inte läm­nas om

  1. det mel­lan jord­bruks­mar­ken och vat­ten­dra­get el­ler ut­falls­di­ket all­tid finns i ge­nom­snitt minst 10 me­ter skog, bus­kage, tomt­mark, vä­g­om­rå­de, im­pe­di­ment el­ler tvin­mark el­ler an­nat om­rå­de och vatt­net inte når fram till jord­bruks­mar­ken ens vid över­sväm­ning,
  2. jord­bruks­mar­ken lig­ger bak­om en över­sväm­nings­vall och drä­ne­rings­vatt­net pum­pas bort el­ler leds bort på nå­got an­nat mot­sva­ran­de sätt.

Vid svå­ra ogräs­fall är det tillå­tet att på di­kes­re­nar punkt­be­käm­pa ogräs med växt­skydds­me­del. Om växt­lig­he­ten på en di­kes­ren ska­das el­ler för­störs un­der vin­tern, i sam­band med punkt­be­kämp­ning av ogräs el­ler ar­be­ten med istånd­sätt­ning av di­ken, el­ler av nå­gon an­nan mot­sva­ran­de an­led­ning, ska vall­växt­lig­het sås så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det. Be­så di­kes­re­nen så snart om­stän­dig­he­ter­na med­ger det, om det är frå­ga om ett skif­te som förs­ta gång­en tas i od­lings­bruk och på vars di­kes­ren det inte finns vall­växt­lig­het från ti­di­ga­re.

Icke od­lad åker som sköts

Icke od­lad åker som sköts av­ser en trä­des­åker som inte an­vänds för pro­duk­tion, Icke od­la­de åk­rar som sköts ska vara grön­trä­da el­ler stubb­trä­da och växt­lig­he­ten på dem ska för­ny­as vid be­hov. På åk­rar­na kan det od­las vall-, vilt-, land­skaps- och ängs­väx­ter samt blan­da­de växt­be­stånd av des­sa. Växt­be­stån­det ska sås se­nast den 30 juni, om det inte ti­di­ga­re har såtts vall på skif­tet. Om såd­den på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be-trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd. När ett skif­te sås in ska en till­räck­lig mängd frön av ovan nämn­da väx­ter an­vän­das i syf­te att åstad­kom­ma ett täck­an­de växt­be­stånd.

Icke od­la­de skif­ten som sköts och som finns på grund­vat­ten­om­rå­den ska vara täck­ta av växt­lig­het. Då en ny icke od­lad åker som sköts an­läggs på ett grund­vat­ten­om­rå­de får högst 20 % av frö­bland­ning­ens vikt ut­gö­ra frö av klö­ver­ar­ter, vick­er­ar­ter, blålu­sern, getru­ta, söt­väpp­ling och and­ra mot­sva­ran­de kvä­ve­fix­e­ran­de väx­ter. Jord­bru­ka­ren ska skif­tes­vis an­teck­na in­ne­hål­let i den frö­bland­ning som an­vänts.

Un­dan­tag från kra­vet på växt­täcke på en icke od­lad åker som sköts får gö­ras av sär­skil­da skäl, till ex­em­pel om åkerns kul­tur­till­stånd för­bätt­ras ge­nom be­kämp­ning av svå­ra ogräs, istånd­sätt­nings­åt­gär­der av kort­va­rig na­tur vid­tas, det är frå­ga om for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter el­ler det finns nå­got an­nat sär­skilt skäl till un­dan­tag. En icke od­lad åker som sköts får be­stå av svart­trä­da en­dast av de sär­skil­da skäl som nämns ovan. Istånd­sätt­nings­åt­gär­der av kort­va­rig na­tur är till ex­em­pel täck­dik­ning, kalk­ning, gräv­ning och rens­ning av di­ken samt and­ra mot­sva­ran­de åt­gär­der. Från kra­vet på växt­täcke får av­vi­kas en­dast i den om­fatt­ning som en istånd­sätt­nings­åt­gärd av kort­va­rig na­tur för­ut­sät­ter.

Un­dan­tag från kra­vet på växt­täcke på en icke od­lad åker som sköts får inte gö­ras, om det är frå­ga om ett skif­te som förs­ta gång­en tas i od­lings­bruk.

Sprid­ning av ogräs ska för­hind­ras på en icke od­lad åker som sköts. Ogräs får be­käm­pas ke­miskt en­dast då du för­bätt­rar åkerns kul­tur­till­stånd el­ler i sam­band med att växt­lig­he­ten av­slu­tas från och med 1.9.

Svart­trä­da, stubb­trä­da och ett­årig grön­trä­da får inte göds­las. Fler­årig grön­trä­da får göds­las en­dast i sam­band med an­läg­gan­det. Mäng­den kvä­ve­göd­sel får ut­gö­ra högst 50 % av de max­i­mi­m­äng­der för göds­ling för öv­ri­ga sä­des­slag som av­ses i 11 § i stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling.

Växt­lig­he­ten på en icke od­lad åker som sköts kan av­slu­tas an­ting­en ke­miskt el­ler me­ka­niskt från och med 1.9. Växt­lig­he­ten kan av­slu­tas ti­di­gast 15.7, om det på åkern sås vall­väx­ter el­ler väx­ter som ska sås el­ler plan­te­ras på hös­ten. Even­tu­ell be­ar­bet­ning och göds­ling av åkern ska då ske i sam­band med såd­den el­ler plan­te­ring­en.

Om en icke od­lad åker som sköts har an­mälts så­som en trä­da som ut­gör en are­al med eko­lo­giskt fo­kus en­ligt för­grö­nings­stö­det får växt­lig­he­ten av­slu­tas och be­ar­be­tas ti­di­gast 15.8, om det på are­a­len sås vall­väx­ter el­ler väx­ter som ska sås el­ler plan­te­ras på hös­ten.

Sköt­sel av od­lad jord­bruks­mark

En od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska od­las i en­lig­het med nor­mal god jord­bru­kar­sed med hän­syn till för­hål­lan­de­na på or­ten. Od­lad åker och en are­al för per­ma­nent grö­da ska be­ar­be­tas, göds­las och sås el­ler plan­te­ras på ett än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma en jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd. Vid od­ling­en ska växt­ar­ter och växtsor­ter som läm­par sig för om­rå­det an­vän­das och mäng­den frön ska vara till­räck­lig. Såd­den el­ler plan­te­ring­en ska gö­ras se­nast 30.6. Om det är frå­ga om ett skif­te där det od­las träd­gårds­väx­ter (ta­bell 1) som av­ses i bi­la­gan räck­er det att skif­tet sås in med för­grö­da se­nast den nämn­da ut­sat­ta da­gen. Om sådd el­ler plan­te­ring på grund av ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den el­ler plan­te­ring­en ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks-för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd. Om det lik­väl sås el­ler plan­te­ras sal­lats­väx­ter, ki­na­kål, blom­kål, broc­co­li, kål­rab­bi, rova, spe­nat el­ler dill på skif­tet be­hö­ver inte hel­ler nå­gon för­grö­da sås in fö­re den ut­sat­ta da­gen.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Vid od­ling av jord­gub­bar, åker­bär och al­l­åker­bär för­ut­sätts det att det finns minst 15 000 plan­tor per hek­tar. Om de nämn­da väx­ter­na od­las så, att plast inte an­vänds för att täcka mark­yt­an och de rev­plan­tor som upp­står får slå rot bred­vid mo­der­plan­tan, ska plant­tät­he­ten un­der den förs­ta ve­ge­ta­tions­pe­ri­o­den vara minst 11 000 plan­tor per hek­tar.

Vid od­ling av vin­bär och krus­bär för­ut­sätts minst 1 200 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av hal­lon minst 2 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av bär­hägg­mi­spel, bä­ra­ro­nia och hav­torn minst 800 plan­tor per hek­tar, vid od­ling av busk­blå­bär minst 2 250 plan­tor per hek­tar och vid od­ling av frukt­träd minst 400 plan­tor per hek­tar.

Per­ma­nent gräs­mark och per­ma­nent be­tes­mark får göds­las och bru­kas för bete på ett än­da­måls­en­ligt sätt. Vid be­hov kan växt­lig­he­ten för­ny­as ge­nom be­ar­bet­ning och sådd av frön från grä­s­väx­ter och örtar­tat fo­der. Växt­be­stån­det ska sås se­nast den 30 juni. Om såd­den på grund av ex­cep­tio­nel­la vä-der­leks­för­hål­lan­den inte är möj­lig se­nast på den nämn­da ut­sat­ta da­gen, ska såd­den ske ge­nast när för­hål­lan­de­na tillå­ter det. Som ex­cep­tio­nel­la vä­der­leks­för­hål­lan­den be­trak­tas en si­tu­a­tion då rik­lig ne­der­börd som fort­gått un­der en läng­re pe­ri­od och en li­ten av­dunst­ning har lett till att åk­rar­na är så vå­ta att det för­hind­rar sådd. Om du an­vän­der per­ma­nent be­tes­mark och per­ma­nent gräs­mark för be­tes­gång mås­te mark­yt­an i hu­vud­sak för­bli täckt av växt­lig­het sam­ti­digt som be­tes­gång­en får med-föra jor­dero­sion en­dast i li­ten ut­sträck­ning. Slåt­tern ska ge­nom­fö­ras vid en så­dan tid­punkt och på ett så­dant sätt att skyd­det för vil­da fåg­lar och dägg­djur be­ak­tas.

På od­lad jord­bruks­mark ska växt­skyd­det skö­tas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras  med hjälp av väx­el­bruk el­ler på me­ka­nisk, bio­lo­gisk el­ler ke­misk väg. Jord­bru­ka­ren ska för­fa­ra så, att pro­duk­tion av en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd är möj­lig. Om ing­en skörd bär­gas från jord­bruks­mar­ken ska den växt­lig­het som pro­du­ce­ras på jord­bruks­mar­ken vid be­hov han­te­ras så att det ock­så föl­jan­de år går att an­läg­ga ett växt­be­stånd på jord­bruks­mar­ken el­ler pro­du­ce­ra en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd.

Brän­ning av stubb

Brän­ning av stubb är tillå­ten en­dast om det är nöd­vän­digt med tan­ke på en lyck­ad sådd el­ler be­kämp­ning av ogräs, växt­sjuk­do­mar el­ler ska­de­djur.

Skydds­rem­sor

På jord­bruks­mark längs med vat­ten­drag ska iakt­tas de grän­ser för för­bud mot göds­ling och sprid­ning av stall­göd­sel som av­ses i 10 § 7 mom. i stats­rå­dets för­ord­ning om be­gräns­ning av vis­sa ut­släpp från jord­bruk och träd­gårds­od­ling (1250/2014) med änd­ring­ar.

Be­kämp­ning av flyg­hav­re och lo­kor

På jord­bruks­mark som är smit­tad med flyg­hav­re ska flyg­hav­ren be­käm­pas an­ting­en ke­miskt, me­ka­niskt, ge­nom plock­ning el­ler med and­ra åt­gär­der i en­lig­het med la­gen om be­kämp­ning av flyg­hav­re (185/2002) och på Åland i en­lig­het med land­skaps­la­gen om be­kämp­ning av flyg­hav­re (ÅFS 1977:68). Den an­vis­ning el­ler plan för be­kämp­ning av flyg­hav­re som den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten har gjort upp ska föl­jas.

På jord­bruks­mark ska jät­tel­o­ka (He­racle­um mante­gaz­zi­a­num), trom­sölo­ka (He­racle­um per­si­cum) och bred­lo­ka (He­racle­um sos­now­skyi) be­käm­pas an­ting­en ke­miskt, me­ka­niskt, ge­nom plock­ning el­ler med and­ra åt­gär­der.

Be­vatt­ning

Då du an­vän­der vat­ten för be­vatt­ning av jord­bruks­mark ska du in­nan du tar vat­ten frå­ga NTM-cen­tra­len el­ler kom­mu­nens mil­jö­till­stånds­myn­dig­he­t om du be­hö­ver vat­ten­täkt­s­till­stånd för det­ta. Iakt­ta­gan­det av till­stånds­vill­ko­ren in­går i tvär­vill­ko­ren, om till­stånd be­hövs.

Skydd av grund­vatt­net

En gård ska i sin jord­bruks­verk­sam­het iakt­ta för­bu­det mot ut­släpp i grund­vat­ten en­ligt 17 § i mil­jö­skydds­la­gen (527/2014) samt i 4a § i stats­rå­dets för­ord­ning om äm­nen som är far­li­ga och skad­li­ga för vat­ten­mil­jön (1022/2006).

Be­va­ran­de av land­skap­s­e­le­ment

Be­va­ra träd­grup­per och en­sta­ka träd som är skyd­da­de en­ligt 29 § 1 mom. 9 punk­ten i na­tur­vård­sla­gen (1096/1996), om de väx­er på en are­al om högst 0,2 hek­tar an­ting­en på ett bas­skif­te med jord­bruks­mark, på en di­kes­ren på ett bas­skif­te el­ler i om­rå­det mel­lan an­grän­san­de bas­skif­ten. Be­va­ra ock­så så­da­na na­tur­min­nes­mär­ken som är skyd­da­de med stöd av 23 § i na­tur­vård­sla­gen, om de är högst 0,2 hek­tar sto­ra och finns på ett bas­skif­te, på en di­kes­ren på ett bas­skif­te el­ler i ett om­rå­de mel­lan an­grän­san­de bas­skif­ten.

Na­tio­nel­la för­fatt­ning­ar om tvär­vill­ko­rens krav på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den:

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2018 änd­ring­ar30.3.2018