Ändringar i förbindelsevillkor för miljöersättning 2016

3. Minimikraven för miljöersättning
3.1. Gödsling enligt minimikraven

Änd­rad, änd­ring­en med fet stil:  Mi­ni­mi­k­ra­ven sti­pu­le­rar att du per hek­tar åker får spri­da högst 325 kg fos­for/ha/5 år inom jord­bru­ket och 560 kg fos­for/ha/5 år inom träd­gårds­od­ling­en.

 5.Skiftesspecifika åtgärde
5.1. Placering av flytgödsel i åker

Tillagd: För pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­l som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

5.2. Återanvändning av näringsämnen och organiskt material

Tillagd: För åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­nis­ka ma­te­ri­al be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len som om­fat­tas av mil­jö­för­bin­del­sen.

5.3. Hantering av avrinningsvatten

Tillagd: Ny are­al får inte an­mä­las till åt­gär­den ef­ter det att ti­den för an­sö­kan om are­al­stöd har löpt ut det and­ra för­bin­del­se­året.

5.4. Miljövårdsvallar

Skydds­zo­ner

Änd­rad, änd­ring­en med fet stil: Skydds­zo­ner kan an­läg­gas bara un­der det förs­ta för­bin­del­se­året och de ska be­va­ras på jord­bruks­skif­tet fram till för­bin­del­se­pe­ri­o­dens slut.

Fler­åri­ga mil­jö­val­lar

Änd­rad, änd­ring­en med fet stil: Fler­åri­ga mil­jö­val­lar kan an­läg­gas bara un­der de två förs­ta för­bin­del­se­åren och de mås­te be­va­ras på jord­bruks­skif­tet fram till för­bin­del­se­pe­ri­o­dens slut.

5.6. Växttäcke vintertid

Över­streck­ad del bort­ta­gen: Kra­vet på växt­täcke kan upp­fyl­las med hjälp av så­da­na skydds­zo­ner och fler­åri­ga mil­jö­val­lar, na­tur­vårds­åk­rar med vall, grön­göds­lings­val­lar, mång­falds­åk­rar och täck­ta are­a­ler med fler­åri­ga träd­gårds­väx­ter som in­går i åt­gär­der­na i en­lig­het med mil­jö­för­bin­del­sen. Mi­ni­mi­k­ra­vet kan ock­så upp­fyl­las med hjälp av are­a­ler som in­går i så­da­na spe­ci­al­stöds­av­tal som gäl­ler ef­fek­ti­vi­se­rad minsk­ning av nä­rings­be­last­ning­en, an­lägg­ning och sköt­sel av skydds­zon el­ler lång­va­rig val­l­od­ling på torvå­k­rar, om av­ta­len gäl­ler åker­om­rå­den. Kra­vet kan ock­så upp­fyl­las med hjälp av trä­dor som har be­såtts med höst­säd el­ler hö­st­ol­je­väx­ter el­ler som täcks av vall el­ler så­dan stubb som av­ses ovan i punkt 3). Bort­sett från stubb kan ett växt­be­stånd som för­störs ke­miskt inte upp­fyl­la kra­vet på växt­täcke.

5.7. Åkernaturens mångfald

Åt­gär­dens vill­kor har pre­ci­se­rats, änd­ring­ar­na med fet stil: Fång­grö­da ska sås se­nast 15.8. Med fång­grö­da av­ses växt­lig­het som an­vän­der nä­rings­äm­nen som blir kvar i mar­ken ef­ter den egent­li­ga od­lings­väx­ten och nä­rings­äm­nen som fri­görs från res­ter­na av od­lings­väx­ten el­ler från mar­ken och som skyd­dar mar­ken ge­nom att öka växt­täck­et ef­ter det att od­lings­väx­ten har skör­dats. Od­lings­väx­ten ska vara en ett­årig åker­grö­da el­ler träd­gårds­växt, dock inte en vall­växt. Fång­grö­dan kan vara ita­li­enskt raj­gräs el­ler en an­nan grä­s­växt, klö­ver el­ler en an­nan vall­balj­växt. För ett­åri­ga träd­gårds­väx­ter och ti­dig po­ta­tis kan fång­grö­dan ock­så vara ho­nungs­fa­ce­lia, ol­je­rät­ti­ka el­ler be­ar­bet­nings­rä­di­sa. Spann­mål får sås som fång­grö­da bara på ett skif­te där det sam­ma år har od­lats ti­dig po­ta­tis el­ler ti­di­ga grön­sa­ker. Ut­sä­det av fång­grö­dan ska sås jämnt på hela jord­bruks­skif­tet med må­let att åstad­kom­ma ett täck­an­de växt­be­stånd. Fång­grö­da får inte an­vän­das för att an­läg­ga fler­årig vall, vall på na­tur­vårds­åker, fler­årig mil­jö­vall, grön­göds­lings­vall el­ler föl­jan­de års od­lings­växt­lig­het. Fång­grö­dan kan sås på en are­al där det od­lats ti­dig po­ta­tis el­ler ti­di­ga grön­sa­ker, an­ting­en ef­ter att des­sa od­lings­väx­ter skör­dats el­ler strax fö­re skör­den. På en are­al där det väx­er and­ra åker­grö­dor el­ler träd­gårds­väx­ter ska fång­grö­dan sås i sam­band med såd­den av den ak­tu­el­la väx­ten el­ler se­nast på brodd- el­ler plant­sta­di­et i sam­band med ogräs­harv­ning, ogräs­be­sprut­ning el­ler en an­nan mot­sva­ran­de åt­gärd. Fång­grö­dan får inte göds­las. Växt­lig­he­ten får be­ar­be­tas el­ler plö­jas in ti­di­gast 1.10. Växt­lig­he­ten får av­slu­tas med an­vänd­ning av växt­skydds­me­del ti­di­gast 15.9.

För fång­grö­dor be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

Sa­ne­rings­grö­dor

Änd­ring­ar­na/tilläg­gen med fet stil : Mil­jö­er­sätt­ning för sa­ne­rings­grö­dor kan be­vil­jas gårds­bruksen­he­ter som på minst en hek­tar åker od­lar po­ta­tis, sock­er­be­ta el­ler träd­gårds­väx­ter på fri­land i sin växt­följd. Som växt­följd be­trak­tas an­sök­nings­året el­ler nå­got av de tre ti­di­ga­re åren.

För sa­ne­rings­grö­dor be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

6.3. Val och byte av skiftesspecifik åtgärd under pågående förbindelseperiod

Änd­ring­ar­na med fet stil: Jord­bru­ka­ren kan väl­ja den skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar och an­mä­la skydds­zon för skif­tet, om åker­are­a­len har va­rit fö­re­mål för ett gil­tigt av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för främ­jan­de av na­tu­rens och land­ska­pets mång­fald el­ler an­lägg­ning och sköt­sel av skydds­zon från fö­re­gå­en­de pro­gram­pe­ri­o­der. Are­a­len ska ock­så upp­fyl­la de vill­kor som krävs för åt­gär­der­na.

Jord­bru­ka­ren kan väl­ja åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar och an­mä­la fler­åri­ga mil­jö­vårds­val­lar för skif­tet, om åker­are­a­len har va­rit fö­re­mål för ett gil­tigt av­tal om lång­va­rig val­l­od­ling på torvå­k­rar från den fö­re­gå­en­de pro­gram­pe­ri­o­den. Are­a­len ska ock­så upp­fyl­la de vill­kor som krävs för åt­gär­der­na.

När jord­bru­ka­ren bör­jar odla träd­gårds­väx­ter el­ler ut­ökar od­lings­are­a­len av dem kan han el­ler hon väl­ja en åt­gärd för träd­gårds­väx­ter.

En skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd kan by­tas om:

Jord­bru­ka­ren ska un­der­rät­ta kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om by­tet av skif­tes­spe­ci­fik åt­gärd se­nast 15.6 un­der året i frå­ga. Om an­mä­lan om byte görs se­na­re kan ge­nom­fö­ran­det av den nya åt­gär­den in­le­das vid in­gång­en av föl­jan­de för­bin­del­se­år, var­vid mil­jö­er­sätt­ning i en­lig­het med änd­ring­en be­ta­las från och med den­na tid­punkt.

6.4. Frångående av en skiftesspecifik åtgärd

Änd­ring­ar­na med fet stil:

8.3. Begränsningar för betalningen inom miljöersättningen

Tillagd:

För åt­gär­den pla­ce­ring av flyt­göd­sel i åker be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

För åt­gär­den åter­an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och or­ga­niskt ma­te­ri­al be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 60 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

För skydds­zo­ner inom åt­gär­den mil­jö­vårds­val­lar be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning bara för så­dan er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för en mil­jö­för­bin­del­se och som var skydds­zon år 2015 och som jord­bru­ka­ren har an­mält som skydds­zon i sin stö­dan­sö­kan det nämn­da året.

För fång­grö­dor och sa­ne­rings­grö­dor inom åt­gär­den åker­na­tu­rens mång­fald be­ta­las mil­jö­er­sätt­ning för högst 25 pro­cent av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­al som är fö­re­mål för mil­jö­för­bin­del­sen.

Re­pe­te­ra dess­utom kra­ven för bas­ni­vån för var­je åt­gärd i bi­la­ga 3. Bas­ni­vå­er­na änd­ra­des som­ma­ren 2015.

För­bin­del­se­vill­kor för mil­jö­er­sätt­ning 2015Med 2015- 2018 änd­ring­ar30.3.2018