1.8 Kalatalousverkoston vuoteen mahtui tiedottamista ja särkimaistiaisia – uusi koordinaattori otti kentän haltuun

Kala­ta­lous­ver­kos­ton toi­min­nan ra­ken­ta­mi­sen vuon­na 2016 aloit­ta­nut ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri siir­tyi mui­hin teh­tä­viin tam­mi­kuus­sa 2017, ja maa­lis­kuus­sa 2017 uu­te­na ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri­na aloit­ti FM Tuo­mas Met­sä­nie­mi.

EMKR-tuki­mah­dol­li­suuk­sis­ta tie­dot­ta­mis­ta ja sär­ki­mais­ti­ai­sia

Vuo­den 2017 ta­pah­tu­mat al­koi­vat nel­jäl­lä EMKR-tie­do­tus­ti­lai­suu­del­la, jois­sa tie­do­tet­tiin Eu­roo­pan meri- ja kala­ta­lous­ra­has­ton Suo­men toi­min­ta­oh­jel­man tuki­mah­dol­li­suuk­sia. Ti­lai­suu­det pi­det­tiin Hel­sin­gis­sä, Kot­kas­sa, Vaa­sas­sa ja Ou­lus­sa. Ta­pah­tu­miin osal­lis­tu­jia oli yh­teen­sä n. 130. Osal­lis­tu­ja­kun­ta koos­tui po­ten­ti­aa­lis­ten tuen­saa­jien ja eri jär­jes­tö­jen edus­ta­jien li­säk­si ELY-kes­kus­ten kala­ta­lous­a­si­an­tun­ti­jois­ta.

Meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­tol­la oli yh­teis­työs­sä Sisä-Suo­men kala­ta­lous­ryh­män kans­sa stän­di 14.–17.6.2017 Sei­nä­jo­el­la jär­jes­te­tyil­lä Far­ma­ri-mes­suil­la. Stän­dil­lä ja­et­tiin sär­ki­mais­ti­ai­sia ja tie­do­tet­tiin EMKR:n Suo­men toi­min­ta­oh­jel­mas­ta sekä va­jaas­ti hyö­dyn­net­ty­jen ka­lo­jen mah­dol­li­suuk­sis­ta eko­lo­gi­se­na lähi­ruo­ka­na. Koh­de­ryh­mä­nä mes­suil­la oli suu­ri ylei­sö, ja eri­tyi­ses­ti maan- ja ve­sien­o­mis­ta­jat. Stän­dil­lä vie­rai­li ar­vi­ol­ta n. 500–700 hen­keä. Sa­mal­la kon­sep­til­la ver­kos­to piti stän­diä myös Lep­pä­vir­ral­la 1.-3.9. jär­jes­te­tys­sä maa­seu­tu­par­la­men­tis­sa. Maa­seu­tu­par­la­men­tis­sa ver­kos­to jär­jes­ti myös työ­pa­jan, jos­sa poh­dit­tiin kala­ta­lou­den mah­dol­li­suuk­sia maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­ses­sä. Työ­pa­jas­ta kir­joi­tet­tiin ra­port­ti, joka jul­kais­tiin me­ri­ja­ka­la­ta­lous.fi -verk­ko­si­vuil­la.

Ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri Tuo­mas Met­sä­nie­mi ker­toi Maa­seu­tu­par­la­men­tis­sa 1.-3.9. Lep­pä­vir­ral­la EMKR:stä ja va­jaas­ti hyö­dyn­net­ty­jen ka­lo­jen mah­dol­li­suuk­sis­ta. Vä­keä hou­ku­tel­tiin pai­kal­le sär­ki­mais­ti­ai­sil­la.

Tie­dot­ta­mis­ta ke­hi­tet­tiin si­dos­ryh­miä kuun­nel­len

Ver­kos­ton tie­dot­ta­mi­sen pai­no­pis­te oli verk­ko­si­vu­jen ke­hit­tä­mi­ses­sä. Vuo­den 2017 ai­ka­na verk­ko­si­vu­ja ryh­dyt­tiin siir­tä­mään  käy­tet­tä­vyy­del­tään han­ka­lal­ta Li­fe­ray-alus­tal­ta wordp­ress-alus­tal­le. Si­vus­ton si­säl­töä ke­hi­tet­tiin pal­ve­le­maan pa­rem­min koh­de­ryh­miä esi­mer­kik­si li­sää­mäl­lä tie­toa eri tuki­muo­dois­ta, ja suur­ta ylei­söä var­ten si­vus­tol­le li­sät­tiin kat­ta­vas­ti tie­toa koko elin­kei­no­kala­ta­lou­den arvo­ket­jus­ta. Myös usei­ta ar­tik­ke­li­muo­toi­sia han­ke-esi­merk­ke­jä li­sät­tiin si­vuil­le vuo­den ai­ka­na. Si­vus­tot sai­vat po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta sii­tä, että niil­tä löy­tyi no­pe­as­ti ajan­koh­tai­set vi­ran­o­mais­tie­dot­teet ja EMKR-lo­mak­keet, mut­ta ulko­a­sus­sa ja si­säl­lös­sä oli sil­ti ke­hi­tet­tä­vää.

Syk­syn ai­ka­na si­vus­ton ke­hit­tä­mis­i­de­oi­ta ke­rät­tiin si­dos­ryh­mil­tä mm. loka­kuus­sa pi­de­tys­sä suun­nit­te­lu­pa­la­ve­ris­sa, jo­hon osal­lis­tui kala­ta­lous­hal­lin­non ja kes­keis­ten etu­jär­jes­tö­jen li­säk­si myös esi­mer­kik­si toi­min­ta­ryh­mien, Pro Ka­lan ja Luon­non­vara­kes­kuk­sen edus­ta­jat. Li­säk­si syk­syl­lä kuul­tiin ke­hit­tä­mis­tar­pei­ta kala­ta­lou­den in­no­vaa­tio-oh­jel­mien näkö­kul­mas­ta, joi­den tie­dot­ta­mi­nen tul­laan si­vus­toil­le kes­kit­tä­mään. Saa­tu­jen ke­hit­tä­mis­i­de­oi­den poh­jal­ta käyn­nis­tet­tiin si­vus­to­jen uu­dis­tus­pro­ses­si osto­pal­ve­lu­na Va­la­kia Oy:ltä. Uu­sien si­vu­jen on tar­koi­tus olla val­mii­na hel­mi­kuus­sa 2018.

Ver­kos­to vies­ti myös so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Face­boo­kis­sa (https://www.face­book.com/me­ri­ja­ka­la­ta­lous/) pai­no­pis­tee­nä oli kala­ta­lou­teen liit­ty­vän uu­ti­soin­nin verk­ko­si­vuil­la jul­kais­tu­jen ta­ri­noi­den ja­ka­mi­nen. Ta­voi­tet­tu­jen ja si­tou­tet­tu­jen hen­ki­löi­den mää­rä kas­voi ta­sai­ses­ti. Li­säk­si ver­kos­to ava­si lop­pu­vuo­des­ta twit­ter-ti­lin (@me­ri­ja­ka­la).

Yh­tei­siä kou­lu­tuk­sia ra­ken­ta­mas­sa

Mar­ras­kuus­sa ver­kos­to jär­jes­ti maa­seu­dun ver­kos­to­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­män yri­tys­ten ra­hoi­tus­se­mi­naa­rin yh­tey­teen yri­tys­neu­von­nan kou­lu­tus­päi­vän, jo­hon kut­sut­tiin kala­ta­lou­den pai­kal­lis­ten toi­min­ta­ryh­mien sekä ELY-kes­kuk­sen mak­sa­tus­yk­sik­kö KE­HAn edus­ta­jat. Li­säk­si kala­ta­lous­hal­lin­to ja pai­kal­li­set toi­min­ta­ryh­mät osal­lis­tet­tiin vuo­den 2018 kou­lu­tuk­sien suun­nit­te­luun kou­lu­tus­tar­ve­ky­se­lyl­lä ja yh­tei­sil­lä suun­nit­te­lu­pa­la­ve­reil­la.

Kan­sain­vä­lis­ten ver­kos­to­jen ra­ken­ta­mi­seen pa­nos­tet­tiin

Ver­kos­to oli ak­tii­vi­ses­ti mu­ka­na kan­sain­vä­li­sis­sä EMKR-se­mi­naa­reis­sa osal­lis­tu­mal­la FAR­NET:n jär­jes­tä­miin ti­lai­suuk­siin ke­vääl­lä Brys­se­lis­sä ja syk­syl­lä Vi­ros­sa. Ta­pah­tu­mis­sa ja­et­tiin esi­merk­ke­jä hy­vis­tä käy­tän­nöis­tä, ja ke­rät­tiin osal­lis­tu­jien nä­ke­myk­siä kos­kien seu­raa­van EMKR-oh­jel­ma­kau­den CLLD-lain­sää­dän­töä ja käy­tän­tö­jä. Itä­me­ren alu­een yh­teis­työ­tä ver­kos­to oli ra­ken­ta­mas­sa ole­mal­la jä­sen Bal­tic Le­a­ders­hip Prog­ra­mis­sa ja osal­lis­tu­mal­la sen kaik­kiin mo­duu­lei­hin. Swe­dish Ins­ti­tu­ten or­ga­ni­soi­ma yh­teis­työ­oh­jel­ma pyr­kii ra­ken­ta­maan yh­teis­työ­ver­kos­toa Itä­me­ren alu­een mai­den hal­lin­to­vi­ran­o­mais­ten, kala­ta­lous­ver­kos­to­jen, pai­kal­lis­ten toi­min­ta­ryh­mien ja mui­den si­dos­ryh­mien vä­lil­le.

Ver­kos­to pää­se­mäs­sä vauh­tiin

Yh­teen­ve­to­na voi­daan to­de­ta, että suh­teel­li­sen nuo­ren meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­ton toi­min­ta pää­si kun­nol­la vauh­tiin vuo­den lop­pua koh­ti men­tä­es­sä. Ver­kos­to­koor­di­naat­to­rin ni­mit­tä­mi­nen lop­pu­vuo­des­ta käyn­nis­ty­nei­den kala­ta­lou­den ke­hit­tä­mis­ryh­mien; kau­pal­li­sen ka­las­tuk­sen, vesi­vil­je­lyn sekä kala­kau­pan ja kala­ja­los­tuk­sen sih­tee­rik­si edis­ti ja tu­lee edis­tä­mään jat­kos­sa­kin yh­teyk­siä kaik­kiin arvo­ket­jun toi­mi­a­loi­hin. Elin­kei­no­kala­ta­lou­den toi­mi­joi­hin ver­kos­toi­tu­mi­nen ja hei­dän toi­vei­den­sa kuu­le­mi­nen on luo­nut erin­o­mai­sen poh­jan tu­le­vai­suu­den toi­min­nan suun­nit­te­lul­le ja koko sek­to­rin kat­ta­van yh­teis­työ­ver­kos­ton ra­ken­ta­mi­sel­le.

Kala­ta­lous­ver­kos­to ra­ken­si ver­kos­to­jaan myös Suo­men ulko­puo­lel­le. Täs­sä ol­laan kent­tä­ret­kel­lä Liet­tu­a­lai­sel­la ka­lan­kas­vat­ta­mol­la.

Meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­to oli mu­ka­na luo­mas­sa Itä­me­ren alu­een mai­den kala­ta­lou­den yh­teis­työ­ver­kos­toa Swe­dish Ins­ti­tu­ten ra­hoit­ta­man Bal­tic Le­a­ders­hip Prog­ram­me -yh­teis­työ­oh­jel­man puit­teis­sa.

EMKR:stä ja va­jaas­ti hyö­dyn­net­ty­jen ka­lo­jen käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sis­ta ker­rot­tiin far­ma­ri­mes­su­jen ylei­söl­le 14.-17.6.2017. Yh­teis­työ­tä teh­tiin Sisä-Suo­men kala­ta­lous­ryh­män kans­sa (Jan­ne Ruo­ko­lai­nen, ku­vas­sa oi­ke­al­la).

Lep­pä­vir­ral­la 1.-3.9. jär­jes­te­tyn Maa­seu­tu­par­la­men­tin yh­tey­des­sä pi­det­tiin työ­paja, jos­sa mie­tit­tiin ka­las­tuk­sen mah­dol­li­suuk­sia maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­ses­sä.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 20173.4.2018