11. Valvonta

Tuen­saa­jaa, eli neu­vo­jaa tai pal­ve­lun­tuot­ta­jaa tar­kas­te­taan EU- sään­nös­ten mu­kaan hal­lin­nol­li­sil­la ja otan­taan pe­rus­tu­vil­la pai­kal­la teh­tä­vil­lä tar­kas­tuk­sil­la en­nen toi­men lop­pu­mak­sun suo­rit­ta­mis­ta. Pai­kal­la teh­tä­viä tar­kas­tuk­sia saa­vat teh­dä vain tar­kas­ta­jat, jot­ka ei­vät ole osal­lis­tu­neet sa­man toi­men hal­lin­nol­li­siin tar­kas­tuk­siin. Näin ol­len hal­lin­nol­li­sia tar­kas­tuk­sia te­ke­vät ELY- kes­kus­ten vir­ka­mie­het ja pai­kal­la teh­tä­viä tar­kas­tuk­sia Maa­seu­tu­vi­ras­ton maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­o­sas­ton tar­kas­tus­yk­si­kön vir­ka­mie­het.

Pai­kal­la teh­tä­vät tar­kas­tuk­set teh­dään ase­tuk­sen edel­lyt­tä­mäl­lä ta­val­la tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta otan­taa käyt­tä­en. Tar­kas­tus­ten on ka­tet­ta­va vä­hin­tään viit­tä pro­sent­tia mak­su­ha­ke­mus­ten vuo­sit­tai­sis­ta euro­mää­ris­tä. Tar­kas­tus­koh­teet va­li­taan ris­ki­o­tan­nal­la ja sa­tun­nais­o­tan­nal­la. Otan­nat teh­dään Maa­seu­tu­vi­ras­tos­sa ker­ran vii­kos­sa niin, että vuo­si­ta­sol­la em. vä­hin­tään vii­den pro­sen­tin edel­ly­tys täyt­tyy.

Tuen­mak­sun edel­ly­tyk­se­nä on, että otan­nan mu­kai­nen tar­kas­tus pai­kan pääl­lä on suo­ri­tet­tu – kui­ten­kin niin, että ne, joi­ta ei tar­kas­te­ta va­pau­tu­vat heti otan­nan jäl­keen mak­suun. Tar­kas­tuk­sis­sa py­ri­tään mah­dol­li­sim­man no­pe­aan to­teu­tuk­seen.

Pai­kal­la teh­tä­vis­sä tar­kas­tuk­sis­sa on tar­kas­tet­ta­va, että toi­mi on to­teu­tet­tu sään­nös­ten mu­kai­ses­ti. Sen on ka­tet­ta­va kaik­ki tuen myön­tä­mis­e­del­ly­tyk­siä kos­ke­vat tuki­kel­poi­suus­pe­rus­teet, si­tou­muk­set ja vel­voit­teet, jot­ka tar­kas­tus­käyn­nin ajan­koh­ta­na on mah­dol­lis­ta tar­kas­taa. Pai­kal­la teh­tä­vis­sä tar­kas­tuk­sis­sa on var­mis­tet­ta­va, että toi­mi täyt­tää mak­set­ta­van tuen saa­mi­sen edel­ly­tyk­set ja että toi­men käyt­tö tai ai­ot­tu käyt­tö vas­taa käyt­töä, joka ku­vat­tiin tu­kea kos­ke­vas­sa ha­ke­muk­ses­sa tai jota var­ten tuki myön­net­tiin. Pai­kal­la teh­tä­vis­sä tar­kas­tuk­sis­sa on tar­kas­tet­ta­va pe­rus­ta­na ole­viin asia­kir­joi­hin ver­ra­ten, pi­tä­vät­kö tuen saa­jan il­moit­ta­mat tie­dot paik­kan­sa.

Tar­kas­tuk­sen koh­tee­na on eri­tyi­ses­ti neu­von­nan va­raus­jär­jes­tel­mä, neu­von­nan to­teu­tu­mis­ta­pa (yk­si­lö- /ryh­mä­neu­von­ta), neu­von­nan aihe­a­lu­eet, neu­vo­jien pä­te­vyys ja jat­ko­kou­lut­tau­tu­mi­nen, sekä neu­vo­jan pä­te­vyys tar­kas­tet­tuun aihe­a­lu­ee­seen näh­den, kus­tan­nus­ten to­teu­tu­mi­nen, kir­jan­pito ja to­sit­teet, vil­je­li­jän vah­vis­tus to­teu­tu­nees­ta neu­von­nas­ta/aihe­a­lu­eis­ta. Li­säk­si tar­kas­te­taan kir­jal­li­set eläin­ten ter­vey­den­hoi­to­suun­ni­tel­mat sekä kir­jal­li­set ym­pä­ris­tö- ja ener­gi­a­suun­ni­tel­mat.

Myös ELY- kes­kuk­sia tar­kas­te­taan tar­vit­ta­es­sa pai­kan pääl­lä, jol­loin tar­kas­te­taan tila­koh­tais­ta mää­rä­ra­han ku­lu­mis­ta, tar­kis­tus­lis­to­jen täyt­töä ja mak­su­ha­ke­mus­ten kä­sit­te­lyä sekä kor­vaus­ten ha­ke­mis­aika­tau­lua jne.

Maa­ti­lo­jen neu­von­ta­jär­jes­tel­mä - ohje neu­vo­jal­le20.8.201823.4.2018