Sökandens uppgifter och anmälningar

Elektroniska tjänster

Mil­jö­er­sätt­nin­gen hös­tan­mä­lan görs i Vi­put­jäns­tens elekt­ro­nis­ka tjäns­ter till 31.10.

Ge­nom att klic­ka på fram­si­dans öv­re­balk Elekt­ro­nis­ka tjäns­ter  öpp­nas tid­ta­bel­len för elekt­ro­nis­ka tjäns­ter­na.  Välj Mil­jö­er­sätt­nin­gens hös­tan­mä­lan.

Sökandens uppgifter och anmälningar

I sö­kan­dens upp­gif­ter – punk­ten vi­sas stöd­sö­kan­dens namn.

Ne­dan ser du föl­jan­de  pa­ne­ler, av vil­ka ak­ti­va är en­dast de, som är i kraft i för­bin­del­sen. 

Placering av flytgödsel på åkermark

Läs an­vis­nin­gen för åt­gär­den i pa­ne­lens öv­re­del.

Stöd be­ta­las för högst 60 % av för­bin­del­se­a­re­a­len.  Åt­gär­den be­ta­las inte för alla grö­dor, för de grö­dor som be­ta­las be­ak­tas i  pro­cent  be­räk­nin­gen.

Pla­ce­rin­gen av flyt­göd­sel an­mäls bass­kif­tes­vis. I den­na punkt kan du  ta nyt­ta av grupp­re­gist­re­rin­gen för de öns­ka­de skif­ten.

Alla går­dens bass­kif­ten kom­mer fram i för­teck­nin­gen, som finns i för­bin­del­sen. Du kan väl­ja att se en­dast för­bin­del­ses­kif­ten el­ler al­ter­na­tivt alla skif­ten på går­den, om din gård också har skif­ten som inte är i för­bin­del­sen.  För alla skif­ten kan du an­mä­la upp­gif­ter, men en­dast för­bin­del­ses­kif­tens upp­gif­ter tas i be­ak­tan­de i be­räk­nin­gen.

I sprid­ning­sa­re­al för stall­göd­sel och or­ga­niskt göd­sel­me­del – ko­lum­men görs an­teck­nin­gar för de bass­kif­tens för vil­ka åt­gär­den har för­verk­li­gats. För de bass­kif­ten, för vil­ka åt­gär­den inte har för­verk­li­gats, be­hövs inte gö­ras nå­gon an­teck­ning.

För skif­ten som an­mälts i ge­men­samt bruk vi­sas are­a­len en­dast den are­al som går­den an­mält för jordb­rukss­kif­ten to­talt.

I ko­lum­men för stall­göd­sel och or­ga­nisk göd­sel­me­dels sprid­ning­sa­re­al finns upp­gif­tens in­mat­nings­fält, i vil­ken an­teck­nas sprid­ning­sa­re­a­len.  Sprid­ning­sa­re­al är högst den­sam­ma som bass­kif­tets are­al. Sprid­ning­sa­re­a­len an­teck­nas med två de­ci­ma­lers nogg­ran­het.

Åt­gär­den be­ta­las för sprid­ning­sa­re­a­len. Räk­na bort are­a­len  för den egent­li­ga skydds­rem­sans are­al  vid vat­tend­ra­gen från din an­mäl­da are­al, på vil­ken du inte spri­der göd­sel.

Ge­nom att klic­ka på Lägg till  åt­gärd öpp­nas un­der en rad, i vil­ken du kan ge när­ma­re upp­gif­ter om stall­göd­sel – el­ler göd­sel­me­delss­la­get samt sprid­nings­mäng­den och sprid­nings­da­tum. Ifall du skri­ver in da­tu­met, var då nogg­ran vid in­mat­ning av upp­gif­ter­na och skriv da­tu­met i for­men t.ex. 06.05.2017.

För sam­ma stall­göd­sel el­ler göd­sels­lag kan fin­nas en­dast en sprid­ning per dag. Om du har spritt göd­sel el­ler göd­sel­me­del un­der fle­ra till­fäl­len un­der växt­pe­ri­o­den, kan du re­gist­re­ra för sam­ma skif­te fle­ra sprid­nings­hän­del­ser, om sprid­nings­da­tu­met är oli­ka.

Sprid­nings­mäng­den skall vara i åt­gär­den minst 20 ku­bik­me­ter per hek­tar och år. An­mäl inte are­al, på vil­ken du har spri­dit un­der 20 ku­bik­me­ter per hek­tar. Se vi­su­el­la bil­der från Ma­vis si­dor.

Ob­ser­ve­ra också vid an­mä­lan den sis­ta tillåt­na sprid­nings­da­gen på hös­ten. Göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­me­dels sprid­ninng är tillå­ten till slu­tet av ok­to­ber. Sprid­ning av göd­sel är un­dan­tags­vis tillå­ten på ba­sen av vä­der­leks­förhål­lan­den till 30.11.  Obs! Om du spri­der göd­sel un­der no­vem­ber må­nad, gör an­mä­lan till kom­mu­nens mil­jös­kydds­myn­dig­het un­der no­vem­ber må­nad över den sprid­da göd­seln med mil­jö­för­valt­nin­gens blan­kett 6027.

Hös­tan­mä­lan har beg­rän­sad sprid­nings­tid för göd­seln mel­lan 1.4. – 30.11 och för or­ga­nis­ka göd­sel­me­del är sprid­nings­ti­den mel­lan 1.4. -31.10. Om du för­sö­ker an­mä­la da­tum, som inte är mel­lan den ti­di­ga­re nämn­da ti­den går det inte att spa­ra. Sprid­nings­da­tu­met är då rött och an­mäk­ning vi­sas ”kont­rol­le­ra ob­li­ga­to­ris­ka fält”.

Ifall du läg­ger till bass­kif­ten som är utan­för för­bin­del­sens sprid­ning­sa­re­al kom­mer det med­de­lan­de om det­ta en­ligt ne­dan.

Skiftens gruppregistrering

Du kan ko­pie­ra med grupp­re­gist­re­rin­gen göd­sel- och göd­sels­lag, sprid­nings­mängd och sprid­nings­da­tum för fle­ra skif­ten sam­ti­digt.

Välj skif­ten, för vil­ka du vill göra grupp­re­gist­re­rin­gen.  Du kan väl­ja grupp­re­gist­re­ring för alla skif­ten ge­nom att väl­ja punk­ten vid den oran­ge pi­len från  den gråa pa­ne­len.

Välj som föl­jan­de Gör grupp­re­gist­re­ring för val­da skif­ten, va­ref­ter ett skilt föns­ter öpp­nas.

Med grupp­re­gist­re­rin­gen kan du sam­ti­digt re­gist­re­ra are­a­len för skif­te­na, ifall sprid­ning­sa­re­a­len är sam­ma som jordb­rukss­kif­tens sam­man­lag­da are­al.

Med grupp­re­gist­re­rin­gen kan du för sam­ma skif­te re­gist­re­ra också en an­nan sprid­nings­hän­del­se, om sprid­nings­da­tu­met är ett an­nat.

Ifall du har re­gist­re­rat till bass­kif­tet för åt­gär­den re­dan med sam­ma da­tum, kan du inte spa­ra re­gist­re­rin­gen.

Be­ar­bet­ning av sprid­ning­sa­re­a­len för alla bass­kif­ten

Du kan be­ar­be­ta sprid­ning­sa­re­a­len för alla bass­kif­ten sam­ti­digt ge­nom att väl­ja Be­ar­be­ta sprid­ning­sa­re­a­len för alla ra­der –knap­pen.

Ge till bass­kif­ten sprid­ning­sa­re­a­len, som kan vara högst bass­kif­tets are­al och klic­ka på Spa­ra.

Ta ställ­ning till i Til­lägg­supp­gif­ter punk­ten, om som sprid­ning­sut­rust­ning an­vänds myl­lan­de el­ler pla­ce­ran­de ut­rust­ning.

Til­lägg av bi­la­ge­fil

Re­tur­ne­ra överlå­tel­se­av­tal, be­tal­ningsk­vit­to, frakt­se­del el­ler last­nings­se­del för flyt­göd­sel, urin el­ler fly­tan­de or­ga­niskt ma­te­ri­al som kom­mit utifrån går­den. Re­tur­ne­ra bi­la­gan i pdf-for­mat. Al­ter­na­tivt kan du re­tur­ne­ra pap­pers­bi­la­gan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 31.10.

Välj den som skall bi­fo­gas bi­la­ge­fil med Se­laa (blädd­ra) – knap­pen och välj dä­ref­ter Lägg till bi­la­ga.

Om du läg­ger till fel bi­la­ga, får du den ra­de­rad med Ra­de­ra.

Återanvänding av näringsämnen och organiska ämnen

Läs åt­gär­dens an­vis­ning i pa­ne­lens öv­re­del.

Åte­ran­vänd­ning av nä­ring­säm­nen och or­ga­nis­ka äm­nen an­mäls bass­kif­tes­vis el­ler ge­nom grupp­re­gist­re­ring av dina val­da skif­ten. Läs an­vis­ning om grupp­re­gist­re­ring un­der rub­ri­ken Pla­ce­ring av flyt­göd­sel  på åker­mark.

Stöd be­ta­las för högst 60 % av för­bin­del­se­a­re­a­len.  För åt­gär­den be­ta­las inte för alla grö­dor, för de grö­dor som be­ta­las be­ak­tas i  pro­cent  be­räk­nin­gen.

Sprid­ning­sa­re­a­len är högst den­sam­ma som bass­kif­tets are­al. Sprid­ning­sa­re­a­len an­teck­nas med två de­ci­ma­lers nogg­ran­het.

Åt­gär­den be­ta­las för sprid­ning­sa­re­a­len. Räk­na bort are­a­len  för den egent­li­ga skydds­rem­sans are­al  vid vat­tend­ra­gen från din an­mäl­da are­al, på vil­ken du inte spri­der göd­sel.

Ge­nom att klic­ka på Lägg till  åt­gärd öpp­nas un­der en rad, i vil­ken du kan ge när­ma­re upp­gif­ter om stall­göd­sel – el­ler göd­sel­me­delss­la­get samt sprid­nings­mäng­den, torr­subs­tans­halt % och sprid­nings­da­tum. Ifall du skri­ver in da­tu­met, var då nogg­ran vid in­mat­ning av upp­gif­ter­na och skriv da­tu­met i for­men t.ex. 06.05.2018.

Sprid­nings­mäng­den skall i åt­gär­den vara minst 15 ku­bik­me­ter per hek­tar och år. An­mäl inte are­al, på vil­ken du har spri­dit un­der 15 ku­bik­me­ter per hek­tar. Se vi­su­el­la bil­der från Ma­vis si­dor.

Det sprid­da ma­te­ri­a­lets torr­subs­tans­halt skall vara minst 20 pro­cent.

Ob­ser­ve­ra också vid an­mä­lan den sis­ta tillåt­na sprid­nings­da­gen på hös­ten. Göd­sel och or­ga­nis­ka göd­sel­me­dels sprid­ning är tillå­ten till slu­tet av ok­to­ber.  Sprid­ning av göd­sel är un­dan­tags­vis tillå­ten på ba­sen av vä­der­leks­förhål­lan­den till 30.11.  Obs! Om du spri­der göd­sel un­der no­vem­ber må­nad, gör an­mä­lan till kom­mu­nens mil­jös­kydds­myn­dig­het un­der no­vem­ber må­nad över den sprid­da göd­seln med mil­jö­för­valt­nin­gens blan­kett 6027.

Hös­tan­mä­lan har beg­rän­sad sprid­nings­tid för göd­seln mel­lan 1.4. – 30.11 och för or­ga­nis­ka göd­sel­me­del är sprid­nings­ti­den mel­lan 1.4. -30.10. Om du för­sö­ker an­mä­la da­tum, som inte är mel­lan den ti­di­ga­re nämn­da ti­den går det inte att spa­ra. Sprid­nings­da­tu­met är då rött och an­mäk­ning vi­sas ”kont­rol­le­ra ob­li­ga­to­ris­ka fält”.

Til­lägg av överlå­ta­rens gård av göd­sel el­ler göd­sel­fab­ri­kat

An­mäl göd­sel el­ler göd­sel­fab­ri­ka­tet överlå­tan­de gårds lä­gen­hets­sig­num. Om du tar emot ma­te­ri­al av till­ver­ka­re, som inte har lä­gen­hets­sig­num, an­teck­na ma­te­ri­a­lets till­ver­ka­res namn till til­lägg­supp­gif­ter fäl­tet.

Mata in för göd­sel den överlå­tan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num.   Sök lä­gen­hets­sig­num till fäl­tet, prog­ram­met sö­ker går­den au­to­ma­tiskt.

Med Lägg till lis­tan – knap­pen läggs går­den till an­sö­kan.

Ifall du ger fel lä­gen­hets­sig­num, kom­mer ett fel­med­de­lan­de. Om du inte kän­ner till den överlå­tan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num, med­de­la den överlå­tan­de går­dens upp­gif­ter i til­lägg­supp­gif­ter fäl­tet.

Ifall du inte har gett göd­selns överlå­ta­rens lä­gen­hets­sig­num, kom­mer an­märk­ning en­ligt ne­dan.

Til­lägg av bi­la­ge­fil

Re­tur­ne­ra överlå­tel­se­av­tal, be­tal­ningsk­vit­to, frakt­se­del el­ler last­nings­se­del för flyt­göd­sel, urin el­ler fly­tan­de or­ga­niskt ma­te­ri­al som kom­mit utifrån går­den. Re­tur­ne­ra bi­la­gan i Vi­put­jäns­ten i pdf-for­mat. Al­ter­na­tivt kan du re­tur­ne­ra pap­pers­bi­la­gan till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 31.10.

Välj den som skall bi­fo­gas bi­la­ge­fil med Se­laa (blädd­ra) – knap­pen och välj dä­ref­ter Lägg till bi­la­ga.

Om du läg­ger till fel bi­la­ga, får du den ra­de­rad med Ra­de­ra.

Åkrarnas växttäcke vintertid

Läs åt­gär­dens an­vis­ning i pa­ne­lens öv­re­del.

Ge­nom att klic­ka på pa­ne­len öpp­nas bass­kif­ten. Bass­kif­ten har sam­lats till två ta­bel­ler en­ligt det om bass­kif­ten hör till rikt­ning­sområ­den el­ler inte.

Åt­gär­dens mins­ta are­al är 20% och om åkern är både på rikt­ning­sområ­det och utan­för rik­ti­ning­sområ­det, skall på båda fin­nas minst 20 % växt­täc­ke.

Du får fram jordb­rukss­kif­tet ge­nom att klic­ka på bass­kif­tet.

An­mäl till åt­gär­den are­a­len bass­kif­tes­vis. Du kan i den­na punkt dra nyt­ta av grupp­re­gist­re­rin­gen för de skif­ten du vill an­mä­la.

Den an­mäl­da are­a­len kan vara mind­re än bass­kif­tets are­al. An­mäl på bass­kif­tet den are­al som är som växt­täc­ke med två de­ci­ma­lers nogg­ran­het. För skif­ten som är i ge­men­samt bruk vi­sas en­dast går­dens an­mäl­da jordb­rukss­kif­tens are­al sam­man­lagt.

Ob­ser­ve­ra, att för lätt be­ar­be­tat växt­täc­ke räk­nas på rikt­ning­sområ­det högst 20% en­he­ter till växt­täc­ke som erhål­ler er­sätt­ning.

Till rikt­ning­sområ­det exem­pel: 100 ha va­rav 70 ha säd och 30 ha grönt­rä­da. För sä­deså­ker har av stub­ben 15 ha lätt be­ar­be­tats och 25 ha obe­ar­be­tad stubb för sä­deså­ker och res­ten av sä­deså­kern har plo­gats. Grönt­rä­dan be­va­ras över vin­tern.

Växt­täc­kets are­al är 15 ha lätt be­ar­be­tat stubb för sä­deså­ker, 25 ha obe­rar­be­tat stubb för sä­deså­ker och 30 ha grönt­rä­da, to­talt 70 ha, el­ler i det­ta fall 70 % av are­a­len. Till går­den be­ta­las då er­sätt­ning en­ligt 60%, el­ler 36 €/ha. Ut­be­tal­nin­gen grun­dar sig i det­ta fall på att sä­dess­kif­tens are­al är 70 ha, för trä­dor­na kan inte be­ta­las. To­talt 70 ha ’ 36€/ha = 2520 €.

Om den lätt be­ar­be­ta­de are­a­len skul­le t.ex i det­ta fall va­rit 30 ha, skul­le som växt­täc­ke vin­ter­tid räk­nats 20 ha (20%) av den lätt be­ar­be­ta­de are­a­len, el­ler då skul­le den be­räk­na­de växt­täc­ke­sa­re­a­len vara 75% och er­sätt­nings­nivån skul­le vara den­sam­ma (60%).

Till öv­ri­ga are­a­lens exem­pel: 100 ha, va­rav 70 ha säd och 30 ha grönt­rä­da. Av sä­deså­kerns stubb har 35 ha lätt be­ar­be­tats och 10 ha är obe­ar­be­tad stubb av sä­deså­ker, res­ten av sä­deså­kerns stubb är plo­gat. Grönt­rä­dan be­va­ras över vin­tern.

Växt­täc­kets are­al är 35 ha lätt be­ar­be­tat stubb av sä­deså­ker, 10 ha obe­ar­be­tad stubb av sä­deså­ker och 30 ha grönt­rä­da, to­talt 75 ha, el­ler i det­ta fall 75%. Till går­den be­ta­las er­sätt­ning en­ligt 60%, el­ler 11 €/ha. Be­tal­ningsg­run­den är i det­ta fall sä­dess­kif­tens are­al 70 ha, för trä­dan kan inte be­ta­las. To­talt 70 ha ’ 11€/ha = 770 €.

Grupp­re­gist­re­ring av bass­kif­tens väx­täc­ke

Du kan göra grupp­re­gist­re­ring av bass­kif­ten ge­nom att väl­ja Be­ar­be­ta växt­täc­ke­sa­re­a­len för alla ra­der, va­ref­ter ett skilt föns­ter öpp­nas.

Fyll i växt­täc­ke­sa­re­a­len för bass­kif­ten (äkta el­ler lätt be­ar­bet­ning), va­ref­ter du spa­rar de val­da.

Sammandrag och skickande

Fyll i de upp­gif­ter som be­hövs,  spa­ra dem och kont­rol­le­ra dina gjor­da re­gist­re­rin­gar samt skriv in din e-pos­tad­ress, till vil­ken bek­räf­tel­se­med­de­lan­det skic­kas.  Dä­ref­ter Spa­ra och skic­ka an­sö­kan ge­nom att klic­ka på knap­pen Skic­ka till hand­lägg­ning.

Till slut kan du skri­va ut dina ins­kic­ka­de upp­gif­ter med knap­pen Skriv ut sam­mand­rag. Spa­ra dina upp­gif­ter på din da­tor i pdf-ver­si­on el­ler al­ter­na­tivt skriv ut på pap­per. Kont­rol­le­ra också på utsk­rif­ten, att du har skic­kat in upp­gif­ter­na till kom­mu­nen för hand­lägg­ning.

Du kan åter­ta din ins­kic­ka­de an­sö­kan ge­nom att klic­ka på Åter­ta re­tur­ne­rad an­sö­kan. Ef­ter åter­ta­gan­de kan du in­gen gå för att änd­ra upp­gif­ter­na till från de som de var före ins­kic­kan­det. Vid änd­ring av din an­sö­kan, kom ihåg att spa­ra upp­gif­ter­na och skic­ka in din an­sö­kan igen för hand­lägg­ning.

Mil­jö­er­sätt­nin­gens hös­tan­mä­lanHös­ten 2018 - Vi­pu­an­vän­da­rens an­vis­ning7.5.2018