2. Producentorganisation

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion är en sam­man­slut­ning som pro­du­cen­ter av jord­bruks­pro­duk­ter bil­dar på eget ini­ti­a­tiv. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen upp­fyl­ler mål och skö­ter verk­sam­he­ter som an­kny­ter till med­lem­mar­nas pro­duk­tion av jord­bruks­pro­duk­ter. Må­let kan vara att hjäl­pa med­lem­mar­na vid pla­ne­ring av pro­duk­tio­nen, mark­nads­fö­ring el­ler ut­veck­ling av od­lings­me­to­der­na. Ge­men­sam dis­tri­bu­tion el­ler för­pack­ning av pro­duk­ter är ex­em­pel på verk­sam­het som sam­man­slut­ning­en kan be­dri­va.

Be­teck­ning­en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion har in­förts av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen. Det all­män­na må­let för sys­te­met med pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner är att stär­ka pro­du­cen­ter­nas mark­nads­ställ­ning. I Fin­land kan sam­man­slut­ning­ar inom jord­bru­ket ut­i­från an­sö­kan god­kän­nas som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner. Näs­tan alla jord­bruks­pro­duk­ter som pro­du­ce­ras av med­lem­mar­na i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion är god­tag­ba­ra pro­duk­ter.

I den här gui­den be­rät­tas det hur man an­sö­ker om god­kän­nan­de och vil­ka krav som ställs för god­kän­nan­de av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom de oli­ka sek­to­rer­na. Kra­ven på pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom frukt- och grön­saks­sek­torn skil­jer sig åt i många av­se­en­den, och sys­te­met med pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom den sek­torn är del­vis an­nor­lun­da än i öv­ri­ga sek­to­rer. De sär­skil­da kra­ven för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom frukt- och grön­saks­sek­torn nämns skilt för sig i gui­den.

Ut­gångs­punk­ten för en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion är att den bil­das på pro­du­cen­ter­nas ini­ti­a­tiv. En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan ge med­lem­mar­na ökad för­hand­lings­kraft ge­nom sam­för­sälj­ning. Även vid köp av in­sat­sva­ror kan or­ga­ni­sa­tio­nen få för­de­lar jäm­fört med att en en­skild pro­du­cent kö­per in­sat­sva­ror själv­stän­digt. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­na kan vara vik­ti­ga for­mer för sam­ver­kan när det gäl­ler att mins­ka ris­ker­na i an­slut­ning till pro­duk­tio­nen. Det kan vara lät­ta­re att pla­ne­ra pro­duk­tio­nen och mark­nads­fö­ring­en när den sam­man­lag­da pro­duk­tio­nen är stör­re. En yt­ter­li­ga­re för­del med en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan vara att den har möj­lig­het att vin­na in­trä­de på en mark­nad där det är svårt för en en­skild pro­du­cent att få in en fot. På av­tal som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­na för­hand­lar fram för sina med­lem­mar tilläm­pas de un­dan­tag från den all­män­na kon­kur­renslag­stift­ning­en som in­går i rätts­ak­ter­na och för­fatt­ning­ar­na i bi­la­ga 2 till den här gui­den.

Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­na inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker kan ge­nom­fö­ra verk­sam­hets­pro­gram och sö­ka EU-stöd för de kost­na­der som ge­nom­fö­ran­det ger upp­hov till. Livs­me­dels­ver­ket har gett ut en sär­skild gui­de för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker där det be­rät­tas om upp­gö­ran­det av verk­sam­hets­pro­gram och om stö­dan­sö­kan. Var­ken EU-stöd el­ler na­tio­nellt stöd rik­tas di­rekt till pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom and­ra sek­to­rer.

Man kan vän­da sig till Livs­me­dels­ver­ket för att be om råd som gäl­ler an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion och för att få an­nan in­for­ma­tion som har med sa­ken att gö­ra. Upp­da­te­ra­de kon­takt­upp­gif­ter, blan­ket­ter och gui­der finns på ad­res­sen www.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018