3. Förutsättningar för godkännande av en producentorganisation

För att er producentorganisation ska godkännas behöver följande förutsättningar uppfyllas:

1) Ni är en pro­du­cent­sam­man­slut­ning som bil­das el­ler har bil­dats på ini­ti­a­tiv av pro­du­cen­ter som blir med­lem­mar i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen.

2) Ni är en re­gi­stre­rad sam­man­slut­ning (t.ex. ett ak­tie­bo­lag el­ler ett an­delslag) el­ler en tyd­ligt de­fi­ni­e­rad del av en så­dan.

3) Ni har åt­min­sto­ne fem pro­du­cent­med­lem­mar EL­LER vär­det av er sa­lu­för­da pro­duk­tion är minst 500 000 euro.

Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker ska upp­fyll­da bå­da de här för­ut­sätt­ning­ar­na.

Era pro­du­cent­med­lem­mar ska pro­du­ce­ra så­da­na pro­duk­ter på ba­sis av vil­ka ni an­sö­ker om god­kän­nan­de för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Mer de­tal­je­rad in­for­ma­tion om med­lem­mar­na och med­lem­ska­pet samt om hur man be­räk­nar den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nens vär­de finns läng­re fram i an­sök­nings­gui­den.

4 Era pro­du­cent­med­lem­mar har en do­mi­ne­ran­de ställ­ning i or­ga­ni­sa­tio­nen, dvs. en röst­rätt som är till­räck­ligt för be­vak­ning av de­ras in­tres­sen i or­ga­ni­sa­tio­nen och dess be­sluts­fat­tan­de.

5) Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion har stad­gar som med­lem­mar­na kom­mit över­ens om sins­e­mel­lan och fast­ställt. Yt­ter­li­ga­re in­for­ma­tion om vad stad­gar­na ska in­ne­hål­la finns i läng­re fram i gui­den.

6) Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion be­dri­ver åt­min­sto­ne en av de föl­jan­de verk­sam­he­ter­na:
– ge­men­sam be­ar­bet­ning (= för­äd­ling)
– ge­men­sam dis­tri­bu­tion, in­klu­si­ve ge­nom ge­men­sam­ma för­sälj­nings­platt­for­mar el­ler ge­men­sam­ma trans­por­ter
– ge­men­sam för­pack­ning, märk­ning el­ler mark­nads­fö­ring
– ge­men­sam or­ga­ni­sa­tion av kva­li­tets­kon­troll
– ge­men­sam an­vänd­ning av ut­rust­ning el­ler lag­rings­an­lägg­ning­ar
– ge­men­sam av­falls­han­te­ring di­rekt kopp­lad till pro­duk­tio­nen
– ge­men­sam an­skaff­ning av in­sat­sva­ror
– and­ra ge­men­sam­ma tjäns­te­verk­sam­he­ter som syf­tar till att upp­nå nå­got av de mål för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens verk­sam­het som an­ges ne­dan.
Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions verk­sam­het ska ha ett sär­skilt syf­te, som kan in­be­gri­pa minst ett av föl­jan­de mål:
– att främ­ja kon­cen­tra­tio­nen av ut­bu­det och ut­släp­pan­det av med­lem­mar­nas pro­duk­ter på mark­na­den, bland an­nat ge­nom di­rekt­för­sälj­ning.

Det här syf­tet är ob­li­ga­to­riskt för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: sa­lu­fö­ring av pro­du­cent­med­lem­mar­nas pro­duk­ter bör vara or­ga­ni­sa­tio­nens hu­vud­sak­li­ga verk­sam­het.

– att op­ti­me­ra pro­duk­tions­kost­na­der­na och av­kast­ning­en på in­ve­ste­ring­ar som görs som svar på mil­jö- och djur­skydds­stan­dar­der samt att sta­bi­li­se­ra pro­duk­tions­pri­ser­na.
– att sä­ker­stäl­la att pro­duk­tio­nen är pla­ne­rad och an­pas­sad till ef­ter­frå­gan, sär­skilt när det gäl­ler kva­li­tet och kvan­ti­tet.
– att fors­ka om och ut­veck­la ini­ti­a­tiv om håll­ba­ra pro­duk­tions­me­to­der, in­no­va­ti­va me­to­der, eko­no­misk kon­kur­rens­kraft och mark­nads­ut­veck­ling.
– att främ­ja, och till­han­da­hål­la tek­niskt stöd för, an­vänd­ning­en av mil­jö­vän­li­ga od­lings- och pro­duk­tions­me­to­der och sun­da djur­han­te­rings­me­to­der samt sund tek­nik och sun­da me­to­der för djur­skydd.
– att främ­ja, och till­han­da­hål­la tek­niskt stöd för, an­vänd­ning­en av pro­duk­tions­stan­dar­der, att för­bätt­ra pro­dukt­kva­li­te­ten och ut­veck­la pro­duk­ter som har skyd­dad ur­sprungs­be­teck­ning el­ler skyd­dad geo­gra­fisk be­teck­ning el­ler som om­fat­tas av en na­tio­nell kva­li­tets­märk­ning.
– att främ­ja han­te­ring­en av bi­pro­duk­ter och av­fall för att skyd­da kva­li­te­ten på vat­ten, mark och land­skap samt för att be­va­ra och främ­ja den bio­lo­gis­ka mång­fal­den.
– att bi­dra till ett håll­bart ut­nytt­jan­de av na­tur­re­sur­ser­na och till att mild­ra ef­fek­ter­na av kli­mat­för­änd­ring­ar­na.
– att ta fram ini­ti­a­tiv när det gäl­ler mark­nads­fö­ring och sa­lu­fö­ring.
– att för­val­ta ge­men­sam­ma fon­der.
– att till­han­da­hål­la nöd­vän­digt tek­niskt stöd för an­vänd­ning­en av dels ter­mins­han­del, dels för­säk­rings­sys­tem.
Om en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion har för av­sikt att för­hand­la för med­lem­mar­nas räk­ning om av­tal som gäl­ler le­ve­ran­sen av jord­bruks­pro­duk­ter (dvs. ut­bu­det), ska den ef­ter­strä­va åt­min­sto­ne det ena av de två först­nämn­da må­len.
7) Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kla­rar av att ge till­räck­li­ga ga­ran­ti­er i frå­ga om verk­sam­he­tens ge­nom­fö­ran­de när det gäl­ler var­ak­tig­het, ef­fek­ti­vi­tet och till­han­da­hål­lan­de av per­so­nellt, ma­te­ri­ellt och tek­niskt stöd till sina med­lem­mar, samt i fö­re­kom­man­de fall kon­cen­tra­tion av ut­bud.

8) En yt­ter­li­ga­re för­ut­sätt­ning som gäl­ler pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: ni har till­räck­lig per­so­nal, in­fra­struk­tur och ut­rust­ning för att iakt­ta för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de och skö­ta den hu­vud­sak­li­ga verk­sam­he­ten, i syn­ner­het när det gäl­ler kän­ne­do­men om med­lem­mar­nas pro­duk­tion, bärg­ning­en av skör­den, sor­te­ring­en, lag­ring­en och för­pack­ning­en av pro­duk­tio­nen samt mark­nads­fö­ring och eko­no­mi­ad­mi­ni­stra­tion.

9) En yt­ter­li­ga­re för­ut­sätt­ning som gäl­ler pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: er or­ga­ni­sa­tion har ett eget sam­lat bok­fö­rings- och fak­tu­re­rings­sys­tem.

(1308/2013 art. 152-154 och 160, 2017/891 art. 7, 11 och 17)
(999/2012 § 12b ja 12c ; 668/2017)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018