4. Ansökan om godkännande som producentorganisation

An­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker görs på an­sök­nings­blan­kett num­mer 353. För an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom and­ra sek­to­rer an­vänds an­sök­nings­blan­kett num­mer 482. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­na inom sek­torn för frukt har egen blan­kett, ef­ter­som för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de av de här or­ga­ni­sa­tio­ner­na är an­nor­lun­da än för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom öv­ri­ga sek­to­rer. Att blan­ket­ter­na skil­jer sig åt gör att de oli­ka or­ga­ni­sa­tio­ner­na styrs att ge kor­rek­ta upp­gif­ter. An­sök­nings­blan­ket­ter finns att få hos Livs­me­dels­ver­ket, och de kan ock­så lad­das ned och skri­vas ut på webb­plat­sen www.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

An­sök­nings­ti­den för god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion är fort­lö­pan­de. Livs­me­dels­ver­ket fat­tar be­slut om god­kän­nan­de av an­sö­kan inom fyra må­na­der från det att an­sö­kan och alla nöd­vän­di­ga bi­la­gor har läm­nats in. När en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion bil­das är det än­då bra att tän­ka på att det hela tar sin tid. Bör­ja där­för för­be­re­da an­sö­kan om god­kän­nan­de i tid, ef­ter­som tilläggs­ut­red­ning­ar som hör ihop med an­sö­kan kanske be­hö­ver läm­nas in ef­ter hand. Ni kan be Livs­me­dels­ver­ket om råd som hand­lar om hur man sam­man­stäl­ler de hand­ling­ar som be­hövs.

Be­slut om god­kän­nan­de av en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion fat­tas inom fyra må­na­der från det att an­sö­kan kom­mit in.

En god­tag­bar pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska vara en re­gi­stre­rad sam­man­slut­ning (t.ex. ett an­delslag el­ler ett ak­tie­bo­lag; de här be­grep­pen an­vänds läng­re fram i tex­ten).

Foga föl­jan­de hand­ling­ar till er an­sö­kan om god­kän­nan­de:

· An­delsla­gets stad­gar el­ler ak­tie­bo­la­gets bo­lags­ord­ning
· Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar
· Ett even­tu­ellt med­lems­av­tal el­ler ett even­tu­ellt del­ägar­av­tal
· Ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag, om an­delsla­get el­ler ak­tie­bo­la­get har in­förts i han­dels­re­gist­ret
· Ett ut­drag ur pro­to­kol­let över det mö­te där an­delsla­gets el­ler ak­tie­bo­la­gets be­hö­ri­ga or­gan har be­slu­tat att an­sö­ka om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion
· Ett ut­drag ur pro­to­kol­let över det mö­te där an­delsla­gets el­ler ak­tie­bo­la­gets be­hö­ri­ga or­gan har god­känt pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar
· An­delsla­gets med­lems­för­teck­ning el­ler ak­tie­bo­la­gets ak­tie- och del­ägar­för­teck­ning
· Even­tu­el­la av­tal om sköt­seln av or­ga­ni­sa­tio­nens upp­gif­ter, om de har lagts ut på ent­re­pre­nad

(1308/2013 Art. 154 och 155; 999/2012 § 12a, 12b och 69)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018