5. Godtagbara produkter

God­tag­ba­ra pro­duk­ter som pro­du­ce­ras av med­lem­mar­na i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen är vil­ka som helst jord­bruks­pro­duk­ter som om­fat­tas av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens ge­men­sam­ma mark­nads­ord­ning för jord­bruks­pro­duk­ter (pro­duk­ter som räk­nas upp i bi­la­ga I till Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets för­ord­ning nr 1308/2013). Bland de god­tag­ba­ra pro­duk­ter­na finns näs­tan alla jord­bruks­pro­duk­ter och be­ar­be­ta­de, det vill sä­ga för­äd­la­de, pro­duk­ter. God­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska än­då sö­kas för en en­skild pro­duk­tions­sek­tor åt gång­en, på ba­sis av god­tag­ba­ra pro­duk­ter inom en viss sek­tor.

De god­tag­ba­ra pro­duk­ter­na in­klu­de­rar oli­ka pro­dukt­sek­to­rer, till ex­em­pel spann­mål, frön, frukt och grön­sa­ker, nöt- och kalv­kött, mjölk och mjölk­pro­duk­ter samt gris­kött. I bi­la­ga 1 till den här an­sök­nings­gui­den finns ex­em­pel på god­tag­ba­ra pro­duk­ter inom frukt- och grön­saks­sek­torn samt ex­em­pel på god­tag­ba­ra pro­duk­ter inom spann­måls-, nöt- och kalv­kötts- samt gris­kötts­sek­torn. Mer in­for­ma­tion om vil­ka pro­duk­ter som är god­tag­ba­ra fås vid be­hov från Livs­me­dels­ver­ket.

Frukt och grön­sa­ker av många slag men inte alla in­går i sek­torn för frukt och grön­sa­ker i en­lig­het med EU:s mark­nads­ord­ning. I mark­nads­ord­ning­en be­teck­nas vis­sa grön­sa­ker som till­hö­ran­de spann­måls­sek­torn el­ler nå­gon an­nan sek­tor. En del fruk­ter och grön­sa­ker har ock­så pla­ce­rats i grup­pen ”And­ra pro­duk­ter”, vil­ket be­ty­der att de inte kan be­trak­tas som en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions god­tag­ba­ra fruk­ter och grön­sa­ker. Ex­em­pel­vis po­ta­tis, jord­ärts­kocka, sock­er­majs och vis­sa ör­ter är pro­duk­ter som inte är god­tag­ba­ra inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker.

I er an­sö­kan ska ni be­rät­ta vil­ka pro­duk­ter som ni pro­du­ce­rar och som lig­ger till grund för an­sö­kan om god­kän­nan­de.

Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan även säl­ja så­da­na pro­duk­ter som inte är god­tag­ba­ra, el­ler säl­ja pro­duk­ter som inte har pro­du­ce­rats av era egna pro­du­cent­med­lem­mar. Det är bäst att ni re­dan i sam­band med an­sö­kan om god­kän­nan­de ut­re­der för­sälj­ning­en av icke-god­tag­ba­ra pro­duk­ter och så­da­na pro­duk­ter som pro­du­ce­rats av and­ra än pro­du­cent­med­lem­mar. Vär­det av den verk­sam­het som går ut på att säl­ja and­ra pro­duk­ter än pro­du­cent­med­lem­mar­nas och den öv­ri­ga verk­sam­he­ten ska vara mind­re än vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen av pro­du­cent­med­lem­mar­nas pro­duk­ter. Den öv­ri­ga verk­sam­he­ten be­ak­tas inte när den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nens vär­de be­räk­nas.

(1308/2013 Art. 152 och 154; 2017(891 Art. 11; 999/2012 § 12b)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018