6. Medlemmar och medlemskap

Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska ha minst fem pro­du­cent­med­lem­mar, EL­LER vär­det av er sa­lu­för­da pro­duk­tion ska vara minst 500 000 euro. Mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen och mi­ni­mi­vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen är allt­så ut­byt­ba­ra för­ut­sätt­ning­ar för god­kän­nan­de. Era pro­du­cent­med­lem­mar ska pro­du­ce­ra sam­ma pro­duk­ter som lig­ger till grund för er an­sö­kan om att pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska god­kän­nas.

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker ska ha minst fem (5) pro­du­cent­med­lem­mar som be­dri­ver pro­duk­tion inom frukt- och grön­saks­sek­torn. En en­skild pro­du­cent­med­lems röst­rätt ska vara mind­re än 50 pro­cent av den sam­la­de röst­rät­ten i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Med and­ra ord får en en­skild pro­du­cent­med­lem inte in­ne­ha en ma­jo­ri­tet av röst­rät­ten i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. När röst­rät­ten be­räk­nas an­ses en­skil­da med­lem­mars el­ler del­äga­res röst­rätt om­fat­ta de­ras di­rek­ta och in­di­rek­ta ägan­de i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen.

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan som pro­du­cent­med­lem­mar ha för­utom fy­sis­ka per­so­ner ock­så ju­ri­dis­ka per­so­ner (t.ex. ett ak­tie­bo­lag), ett döds­bo el­ler en be­skatt­nings­sam­man­slut­ning. Om en och sam­ma fy­sis­ka per­son är del­äga­re i fle­ra fö­re­tag som hör till or­ga­ni­sa­tio­nen, an­ses de här bo­la­gen vara en enda med­lem när det kon­trol­le­ras att mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen är upp­fyllt.

Om en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion som med­lem­mar har ju­ri­dis­ka per­so­ner som en­bart be­står av pro­du­cen­ter, räk­nas mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ut­i­från det an­tal pro­du­cen­ter som in­går i de här ju­ri­dis­ka per­so­ner­na.

Om till ex­em­pel ett ak­tie­bo­lag som ut­görs av oli­ka pro­du­cen­ter (= oli­ka går­dar) blir med­lem i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion, räk­nas mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ut­i­från an­ta­let pro­du­cent­med­lem­mar (= går­dar) i ak­tie­bo­la­get. Om en ju­ri­disk per­son, till ex­em­pel ett ak­tie­bo­lag, re­dan i sig dock är en ”pro­du­cent” en­ligt EU:s de­fi­ni­tion, räk­nas inte dess med­lem­mar el­ler del­äga­re se­pa­rat in i mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar. Följ­akt­li­gen räk­nas inte äga­re av ett och sam­ma pro­du­cent­före­tag (gårds­hel­het) som se­pa­ra­ta pro­du­cen­ter när man räk­nar an­ta­let med­lem­mar.

(2017/891 Art. 5 och 17; 999/2012 § 12d; 668/2017 § 2)

Andra än producentmedlemmar

För­utom de pro­du­cent­med­lem­mar som od­lar god­kän­da pro­duk­ter kan med­lem­mar­na i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion även ut­gö­ras av:

a) Med­lem­mar som ti­di­ga­re har od­lat god­kän­da pro­duk­ter (till ex­em­pel pen­sio­nä­rer el­ler od­la­re som av an­nan or­sak har lagt ned pro­duk­tio­nen).
b) Od­la­re, som pro­du­ce­rar el­ler ti­di­ga­re har od­lat and­ra jord­bruks- el­ler träd­gårds­pro­duk­ter än de pro­duk­ter som god­känns för or­ga­ni­sa­tio­nen.
c) I un­dan­tags­fall med­lem­mar med ringa be­ty­del­se, om de inte pro­du­ce­rar el­ler inte ti­di­ga­re har pro­du­ce­rat jord­bruks- el­ler träd­gårds­pro­duk­ter (till ex­em­pel funk­tio­nä­rer el­ler he­ders­med­lem­mar i or­ga­ni­sa­tio­nen).

Alla med­lem­mar (ovan i punk­ter­na a–c), som inte pro­du­ce­rar god­kän­da pro­duk­ter om­fat­tas av föl­jan­de be­gräns­ning­ar:
a) De kan inte ha verk­sam inom par­ti- el­ler de­talj­han­deln el­ler dis­tri­bu­tions­sek­torn.
b) De får inte till­sam­mans in­ne­ha över 49 pro­cent av röst­rät­ten i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion.
c) De får inte di­rekt dra nyt­ta av de in­sat­ser som fi­nan­si­e­ras av Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nen.
d) Des­sa med­lem­mar får inte be­ak­tas i grun­der­na för ett god­kän­nan­de.

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska grun­das på ini­ti­a­tiv av pro­du­cen­ter­na, och des­sa ska ha möj­lig­het att över­va­ka or­ga­ni­sa­tio­nen och dess be­sluts­fat­tan­de. Med­lem­mar som pro­du­ce­rar and­ra än god­kän­da pro­duk­ter kan dock del­ta i om­röst­ning­ar som gäl­ler pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens drifts­fond i den mån som det­ta tillåts i or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar.

Minimitiden för ett medlemskap och utträde ur en producentorganisation

En pro­du­cent ska vara med­lem i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion i minst ett år. En med­lem som ut­trä­der ur en or­ga­ni­sa­tion ska ge pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ett skrift­ligt med­de­lan­de om det­ta.

I sina stad­gar kan en or­ga­ni­sa­tion fast­stäl­la att tids­fris­ten för att läm­na ett med­de­lan­de om ut­trä­de är högst sex må­na­der.

(1308/2013 Art. 152 och 153; 2017/891 Art. 6 och 16; 999/2012 § 12d; 668/2017 § 2)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018