7. Värdet av den saluförda produktionen

Ni kan fö­re­slå att god­kän­nan­det ska ba­se­ra sig på vär­det av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens sa­lu­för­da, dvs. sål­da, pro­duk­tion i stäl­let för på att mi­ni­mi­an­ta­let pro­du­cent­med­lem­mar upp­fylls. Vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen ska då vara minst 500 000 euro. Mi­ni­mi­an­ta­let med­lem­mar i en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion, dvs. fem, och mi­ni­mi­vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen är med and­ra ord ut­byt­ba­ra för­ut­sätt­ning­ar för god­kän­nan­de.

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker ska upp­fyl­la bå­da för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de: minst fem pro­du­cent­med­lem­mar och en sa­lu­förd pro­duk­tion vars vär­de är minst 500 000 euro.

Vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen räk­nas ut­i­från pro­du­cent­med­lem­mar­nas pro­duk­tion, det vill sä­ga ut­i­från för­sälj­nings­pri­set ex­klu­si­ve moms på de pro­duk­ter som med­lem­mar­na pro­du­ce­rat. Vär­det räk­nas en­dast ut­i­från de pro­duk­ter som lig­ger till grund för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens an­sö­kan om god­kän­nan­de. I vär­det in­räk­nas en­dast pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens och/el­ler de till or­ga­ni­sa­tio­nen hö­ran­de pro­du­cent­med­lem­mar­nas pro­duk­tion, som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen sa­lu­för.

Vär­det räk­nas ut­i­från för­sälj­nings­pri­set ex­klu­si­ve moms på de pro­duk­ter som med­lem­mar­na har pro­du­ce­rat. Om ni säl­jer era pro­duk­ter fär­digt för­pack­a­de el­ler iord­ning­ställ­da för för­sälj­ning, ut­görs vär­det av det moms­fria för­sälj­nings­pri­set på den för­pack­a­de el­ler iord­ning­ställ­da pro­duk­ten.

Vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen ska grun­da sig på pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens bok­fö­rings­upp­gif­ter. I prak­ti­ken be­räk­nas vär­det av den pro­duk­tion som sa­lu­förts un­der ett år på ba­sis av för­sälj­ning­en un­der en rä­ken­skaps­pe­ri­od. Om er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inte har bok­fö­rings­upp­gif­ter från ti­di­ga­re år, ska pro­duk­ter­nas vär­de och pro­dukt­vo­ly­men grun­da sig på bok­fö­rings­upp­gif­ter el­ler mot­sva­ran­de upp­gif­ter som gäl­ler med­lem­mar­na i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen och som kan grans­kas utan svå­rig­het.

Yt­ter­li­ga­re reg­ler som gäl­ler en­dast sek­torn för frukt och grön­sa­ker

Be­ar­be­ta­de (för­äd­la­de) pro­duk­ter av frukt och grön­sa­ker räk­nas inte in i vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen. Kost­na­der­na för att trans­por­te­ra pro­duk­ter från pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen till en kö­pa­re räk­nas ald­rig in i pro­duk­tions­vär­det. Det här be­ty­der att vär­det av pro­duk­ter­na be­räk­nas som pri­set fritt pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Om pro­duk­ter­na säljs trans­por­te­ra­de till kö­pa­ren, ska trans­port­kost­na­der­na dras av från för­sälj­nings­pri­set när för­sälj­ning­en räk­nas in i vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen.

Om er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker har ett dot­ter­bo­lag som an­sva­rar för att för­packa och säl­ja or­ga­ni­sa­tio­nens pro­duk­ter, kan ni räk­na vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen ut­i­från det för­sälj­nings­pris som dot­ter­bo­la­get har fast­ställt för pro­duk­ter­na, un­der för­ut­sätt­ning att pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen äger minst 90 pro­cent av ka­pi­ta­let i dot­ter­bo­la­get.

Om det inte finns till­räck­ligt med in­for­ma­tion om en med­lems ti­di­ga­re sa­lu­för­da pro­duk­tion, be­trak­tas som vär­de av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen det fak­tis­ka vär­det av med­lem­mens för­sälj­ning av god­tag­ba­ra pro­duk­ter un­der 12 på var­and­ra föl­jan­de må­na­der. De 12 må­na­der­na ska in­fal­la un­der en tre­år­s­pe­ri­od som fö­re­går året för in­läm­nan­de av an­sö­kan om god­kän­nan­de el­ler an­sö­kan om verk­sam­hets­pro­gram.

När man se­na­re år­li­gen räk­nar ut vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen, ska det in­be­gri­pa de pro­duk­ter som pro­du­ce­ras av med­lem­mar som ut­trä­der ur el­ler an­slu­ter sig till pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen.

Er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions hu­vud­sak­li­ga verk­sam­het ska vara att sa­lu­fö­ra de god­kän­da pro­duk­ter som or­ga­ni­sa­tio­nens med­lem­mar har pro­du­ce­rat. Med and­ra ord får inte vär­det av er pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions sa­lu­för­da pro­duk­tion vara läg­re än vär­det av den öv­ri­ga verk­sam­he­ten.

Räk­na ut vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen så här

Det moms­fria för­sälj­nings­pri­set på pro­duk­ter som har sålts via or­ga­ni­sa­tio­nen
– för­sälj­nings­pri­set på pro­duk­ter som här­rör från icke-med­lem­mar
– för­sälj­ning­en av icke-god­tag­ba­ra pro­duk­ter
– ex­ter­na trans­port­kost­na­der (sälj­frak­ter)
– för­äd­lings- och ex­pe­di­tions­kost­na­der
+ vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tion som här­rör från nya med­lem­mar
________________________________
= Vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen

(1308/2013 Art. 154; 2017/891 Art. 8, 11 och 22; 999/2012 § 12b och 12c; 668/2017 § 1 och 3)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018