8. Producentorganisationens stadgar

Det be­hö­ri­ga or­ga­net i ert ak­tie­bo­lag el­ler an­delslag som an­sö­ker om att bli god­känt som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska ut­ar­be­ta och god­kän­na pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar. En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions stad­gar kan in­gå i an­delsla­gets stad­gar el­ler ak­tie­bo­la­gets bo­lags­ord­ning. En möj­lig­het är att ni i stäl­let ut­ar­be­tar sär­skil­da stad­gar för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen, då är det inte nöd­vän­digt att an­mä­la änd­ring­ar i dem till han­dels­re­gist­ret. De krav be­träf­fan­de stad­gar­na som an­ges här gäl­ler inte pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för mjölk och mjölk­pro­duk­ter. De sär­skil­da krav som gäl­ler stad­gar­na för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker an­ges skilt för sig i slu­tet av för­teck­ning­en.

En producentorganisations stadgar ska innehålla bestämmelser om följande:

1. Pro­du­cent­med­lem­mar­na ska iakt­ta de god­kän­da stad­gar­na för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen av­se­en­de pro­duk­tions­rap­por­te­ring, pro­duk­tion, sa­lu­fö­ring och mil­jö­skydd.

2. En pro­du­cent­med­lem kan av­se­en­de vil­ken sär­skild pro­dukt som helst som går­den pro­du­ce­rar en­dast hö­ra till en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion (un­dan­tag kan be­vil­jas i än­da­måls­en­ligt mo­ti­ve­ra­de fall, där pro­du­cent­med­lem­mar har två se­pa­ra­ta pro­duk­tions­en­he­ter i oli­ka geo­gra­fis­ka om­rå­den).

3. Pro­du­cent­med­lem­mar­na ska till­han­da­hål­la den in­for­ma­tion som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen be­gär för sta­tis­tik­än­da­mål. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen är i sin tur skyl­dig att läm­na upp­gif­ter till Livs­me­dels­ver­ket med av­se­en­de på EU-rap­por­te­ring­en.

4. För­fa­ran­den för fast­stäl­lan­de, an­ta­gan­de och änd­ring av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar.

5. Eko­no­mis­ka bi­drag (dvs. av­gif­ter) som med­lem­mar­na ska åläg­gas att be­ta­la för fi­nan­si­e­ring­en av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. I stad­gar­na kan sty­rel­sen be­full­mäk­ti­gas att be­slu­ta om de år­li­ga av­gif­ter­nas stor­lek.

6. Be­stäm­mel­ser som gör det möj­ligt för pro­du­cent­med­lem­mar­na att på ett de­mo­kra­tiskt sätt kon­trol­le­ra or­ga­ni­sa­tio­nen och dess be­slut.

Vill­kor som gäl­ler en­bart pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: en en­skild pro­du­cent­med­lems röst­rätt får inte över­sti­ga 50 pro­cent av med­lem­mar­nas sam­man­räk­na­de röst­rätt. And­ra än pro­du­cent­med­lem­mar kan del­ta i om­röst­ning­ar som gäl­ler drifts­fon­den på det sätt som tillåts i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar. De här med­lem­mar­na kan inte sam­man­lagt in­ne­ha mer än 49 pro­cent av röst­rät­ten i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. När röst­rät­ten be­räk­nas an­ses en­skil­da med­lem­mars el­ler del­äga­res röst­rätt in­be­gri­pa de­ras di­rek­ta och in­di­rek­ta ägan­de i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen.

7. Sank­tio­ner vid över­trä­del­ser av skyl­dig­he­ter som föl­jer av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar, sär­skilt vid ute­bli­ven be­tal­ning av av­gif­ter, el­ler av de be­stäm­mel­ser som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen har fast­ställt i stad­gar­na.

8. Be­stäm­mel­ser om an­ta­gan­de av nya med­lem­mar, sär­skilt en mi­ni­mi­pe­ri­od för med­lem­skap som inte får vara mind­re än ett år.

9. Bok­fö­rings- och bud­get­reg­ler som är nöd­vän­di­ga för att pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska fun­ge­ra.

10. En punkt som gäl­ler bara stad­gar­na för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens pro­du­cent­med­lem­mar ska sa­lu­fö­ra hela sin pro­duk­tion via pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kan i sina stad­gar dock tillå­ta att en pro­du­cent­med­lem säl­jer en del av sin pro­duk­tion di­rekt till kon­su­men­ter. Den här an­de­len får inte över­sti­ga 25 pro­cent av vär­det av pro­du­cent­med­lem­mens pro­duk­tion. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kan i sina stad­gar ock­så tillå­ta att en pro­du­cent­med­lem med pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens till­stånd le­ve­re­rar en del av sina pro­duk­ter till en an­nan pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion, om mäng­den av så­da­na pro­duk­ter är li­ten i re­la­tion till den mängd som sa­lu­förs via den egna pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kan ock­så i sina stad­gar tillå­ta att en pro­du­cent­med­lem med pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens till­stånd le­ve­re­rar pro­duk­ter till en an­nan pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion, om de här pro­duk­ter­na på grund av sin sär­skil­da ka­rak­tär av­vi­ker från den egna pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens kom­mer­si­el­la verk­sam­het.

11. En punkt som gäl­ler bara stad­gar­na för pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker: Om pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen i verk­sam­hets­pro­gram­met läg­ger fram in­ve­ste­ring­ar som gäl­ler en­skil­da går­dar, ska pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens stad­gar in­ne­hål­la be­stäm­mel­ser om att en med­lem ska re­tur­ne­ra in­ve­ste­ring­en el­ler dess vär­de till pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen, om med­lem­men se­na­re sä­ger upp med­lem­ska­pet i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. I stad­gar­na kan man fast­stäl­la de grund­läg­gan­de verk­sam­hets­prin­ci­per­na och de­le­ge­ra ut­fär­dan­det av mer de­tal­je­ra­de be­stäm­mel­ser till en läg­re be­sluts­fat­tan­de ni­vå.

(1308/2013 Art. 153, 2017/891 Art. 11 och 12, 2017/892 Art. 21)
(667/2017 § 5, 668/2017 § 2)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018