9. Att lägga ut en producentorganisations verksamheter på entreprenad

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan läg­ga ut verk­sam­he­ter på ent­re­pre­nad. Med det av­ses att pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen in­går ett kom­mer­si­ellt av­tal med en an­nan en­het om ut­fö­ran­de av verk­sam­he­ten i frå­ga. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska in­gå det kom­mer­si­el­la av­ta­let i form av ett skrift­ligt av­tal som sä­ker­stäl­ler att pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen fort­sät­ter att an­sva­ra för verk­sam­he­ten och över­vak­ning­en av den.

Villkor för utläggande på entreprenad som gäller bara producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker:

De verk­sam­he­ter som får läg­gas ut på ent­re­pre­nad är bl.a. in­sam­ling, lag­ring, för­pack­ning och sa­lu­fö­ring. Verk­sam­het får läg­gas ut på pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens med­lem­mar el­ler dot­ter­bo­lag. Verk­sam­he­ten be­trak­tas än­då som ut­förd av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen, om den ut­förs av ett dot­ter­bo­lag av vars an­de­lar pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen äger minst 90 pro­cent. Då är det allt­så inte frå­ga om ut­lägg­ning på ent­re­pre­nad.

De ut­lag­da verk­sam­he­ter­nas över­gri­pan­de eko­no­mi­styr­ning och till­syn ska vara ef­fek­tiv. Det skrift­li­ga ent­re­pre­na­d­av­ta­let ska ge pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen möj­lig­het att ut­fär­da bin­dan­de an­vis­ning­ar. Av­ta­let ska ha klau­su­ler med stöd av vil­ka pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kan hä­va av­ta­let om tjänste­le­ve­ran­tö­ren inte upp­fyl­ler ent­re­pre­nad­vill­ko­ren. Av­ta­let ska in­ne­hål­la de­tal­je­ra­de vill­kor bland an­nat av­se­en­de rap­por­te­rings­skyl­dig­he­ter och tids­fris­ter med vars hjälp pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kan ut­vär­de­ra och över­va­ka de ut­lag­da funk­tio­ner­na.

Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska be­va­ra ent­re­pre­na­d­av­ta­len och rap­por­ter­na om de ut­lag­da funk­tio­ner­na i minst fem år med tan­ke på kon­trol­ler. På be­gä­ran ska ock­så alla med­lem­mar ha till­gång till hand­ling­ar­na.

(1308/2013 Art. 155; 2016/232 Art 3; 2017/891 Art. 13; 999/2012 § 12b)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018