En producentorganisation kan lägga ut verksamheter på entreprenad. Med det avses att producentorganisationen ingår ett kommersiellt avtal med en annan enhet om utförande av verksamheten i fråga. Producentorganisationen ska ingå det kommersiella avtalet i form av ett skriftligt avtal som säkerställer att producentorganisationen fortsätter att ansvara för verksamheten och övervakningen av den.
Villkor för utläggande på entreprenad som gäller bara producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker:
De verksamheter som får läggas ut på entreprenad är bl.a. insamling, lagring, förpackning och saluföring. Verksamhet får läggas ut på producentorganisationens medlemmar eller dotterbolag. Verksamheten betraktas ändå som utförd av producentorganisationen, om den utförs av ett dotterbolag av vars andelar producentorganisationen äger minst 90 procent. Då är det alltså inte fråga om utläggning på entreprenad.
De utlagda verksamheternas övergripande ekonomistyrning och tillsyn ska vara effektiv. Det skriftliga entreprenadavtalet ska ge producentorganisationen möjlighet att utfärda bindande anvisningar. Avtalet ska ha klausuler med stöd av vilka producentorganisationen kan häva avtalet om tjänsteleverantören inte uppfyller entreprenadvillkoren. Avtalet ska innehålla detaljerade villkor bland annat avseende rapporteringsskyldigheter och tidsfrister med vars hjälp producentorganisationen kan utvärdera och övervaka de utlagda funktionerna.
Producentorganisationen ska bevara entreprenadavtalen och rapporterna om de utlagda funktionerna i minst fem år med tanke på kontroller. På begäran ska också alla medlemmar ha tillgång till handlingarna.
(1308/2013 Art. 155; 2016/232 Art 3; 2017/891 Art. 13; 999/2012 § 12b)
GUIDE för ansökan om godkännande som producentorganisationGuide 20204.6.2018