10. Producentorganisationens avtalsförhandlingar

En god­känd pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion kan för sina med­lem­mars räk­ning för­hand­la om av­tal som hän­för sig till ut­bu­det (pro­duk­tio­nen) och om­fat­tar med­lem­mar­nas sam­man­lag­da pro­duk­tion el­ler en del av den. När pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen för­hand­lar om av­tal för sina med­lem­mars räk­ning ska den strä­va ef­ter att kon­cen­tre­ra ut­bu­det och släp­pa ut på mark­na­den de pro­duk­ter som av­tals­för­hand­ling­ar­na om­fat­tar.

En pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion får föra för­hand­ling­ar oav­sett om ägan­de­rät­ten till pro­duk­ten över­förs från pro­du­cen­ter­na till pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen el­ler ej samt oav­sett om det fram­för­hand­la­de pri­set är det­sam­ma för någ­ra el­ler alla med­lem­mars sam­la­de pro­duk­tion el­ler ej.

I en­lig­het med mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en kan en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion föra för­hand­ling­ar un­der föl­jan­de för­ut­sätt­ning­ar:

1) Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska verk­li­gen be­dri­va sam­ar­be­te med må­let att verk­sam­he­ten ska bli ef­fek­ti­va­re. Den verk­sam­het som be­drivs ska vara nå­gon av föl­jan­de: ge­men­sam be­ar­bet­ning, ge­men­sam dis­tri­bu­tion, ge­men­sam för­pack­ning el­ler mark­nads­fö­ring, ge­men­sam or­ga­ni­sa­tion av kva­li­tets­kon­troll, ge­men­sam an­vänd­ning av ut­rust­ning el­ler lag­rings­an­lägg­ning­ar, ge­men­sam av­falls­han­te­ring som hän­för sig till pro­duk­tio­nen el­ler ge­men­sam an­skaff­ning av in­sat­sva­ror.

2) Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen kon­cen­tre­rar ut­bu­det och släp­per ut med­lem­mar­nas pro­duk­ter på mark­na­den för den kvan­ti­tet pro­duk­ter som om­fat­tas av för­hand­ling­ar­na.

3) Pro­du­cen­ter­na är inte med­lem­mar i nå­gon an­nan pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion som ock­så för­hand­lar om av­tal för de­ras räk­ning när det gäl­ler sam­ma pro­duk­ter.

4) Den be­rör­da pro­duk­ten om­fat­tas inte av en le­ve­rans­skyl­dig­het som föl­jer av pro­du­cen­tens med­lem­skap i ett an­delslag som inte självt är med­lem i den be­rör­da pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen, i en­lig­het med de vill­kor som fast­ställs i an­delsla­gets stad­gar el­ler reg­ler och be­slut som fast­ställs i el­ler föl­jer av stad­gar­na.

Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­nas rätt att in­gå av­tal för sina med­lem­mars räk­ning ba­se­rar sig på be­stäm­mel­ser­na i mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en ((EU) nr 1308/2013) som när det gäl­ler ifrå­ga­va­ran­de av­tals­ar­ran­ge­mang in­ne­hål­ler ett sär­skilt un­dan­tag från de all­män­na kon­kur­rens­reg­ler­na. Bak­grun­den till un­dan­ta­get i mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en finns i för­dra­get om Eu­ro­pe­is­ka uni­o­nens funk­tions­sätt (FEUF), som in­ne­hål­ler vis­sa un­dan­tag från kon­kur­renslag­stift­ning­en när det gäl­ler pro­duk­tion av el­ler han­del med jord­bruks­pro­duk­ter.

Livs­me­dels­ver­ket har inte be­hö­rig­het att be­dö­ma om ett av­tal upp­fyl­ler vill­ko­ren i mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en. På den här punk­ten ska pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen gö­ra en själv­ut­vär­de­ring.

I mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en finns en skydds­me­ka­nism, som ger Kon­kur­rens- och kon­su­ment­ver­ket be­hö­rig­het att in­gri­pa i rät­ten att föra av­tals­för­hand­ling­ar för en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion som ut­fört en själv­ut­vär­de­ring. Skydds­me­ka­nis­men tilläm­pas i de be­grän­sa­de fall som nämns i mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en, och ut­tryck­li­gen en­ligt be­skriv­ning­en i den för­ord­ning­en. Om pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner­nas för­hand­ling­ar om­fat­tar ett om­rå­de inom EU som är stör­re än Fin­land vid­tas skyddsåt­gär­der av Eu­ro­pe­is­ka kom­mis­sio­nen.

Om pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens verk­sam­het inte är för­en­lig med mark­nads­ord­nings­för­ord­ning­en tilläm­pas de all­män­na kon­kur­rens­reg­ler­na på pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens verk­sam­het. Kon­kur­rens- och kon­su­ment­ver­ket ger vid be­hov råd i frå­gor om tolk­ning­en av de all­män­na kon­kur­rens­reg­ler­na och äm­bets­ver­kets be­hö­rig­het.

(1308/2013 Art. 152, 206 och 209; 999/2012 § 12g)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018