11. Anmälningar som gäller producentorganisationens verksamhet

Produktionsuppgifter för producentorganisationer inom sektorn för frukt och grönsaker

Var­je god­känd pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker ska år­li­gen ge upp­gif­ter om sitt med­lem­san­tal och om den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nens vo­lym och vär­de. Upp­gif­ter­na om det fö­re­gå­en­de ka­len­der­året ska läm­nas in fö­re ut­gång­en av ok­to­ber. Upp­gif­ter­na ges till Livs­me­dels­ver­ket, som sam­lar in upp­gif­ter­na med tan­ke på en års­rap­port som Eu­ro­pe­is­ka kom­mis­sio­nen ska få. De pro­duk­tions­upp­gif­ter som en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion ska an­mä­la år­li­gen fram­går av Livs­me­dels­ver­kets blan­kett num­mer 358 Upp­gif­ter om pro­duk­tio­nen.

Om en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion inom sek­torn för frukt och grön­sa­ker för­verk­li­gar ett verk­sam­hets­pro­gram och an­sö­ker om stöd, ska den dess­utom år­li­gen läm­na and­ra upp­gif­ter med tan­ke på års­rap­por­ten. I Livs­me­dels­ver­kets an­sök­nings­gui­de om verk­sam­hets­pro­gram och stö­dan­sö­kan be­rät­tas det mer om de här upp­gif­ter­na.

An­mä­lan görs på blan­kett 358, som an­ting­en skick­as per e-post till ad­res­sen kir­ja­a­mo@ruo­ka­vi­ras­to.fi el­ler pos­tas till Livs­me­dels­ver­kets post­ad­ress.

Förändringar i en producentorganisations verksamhet och struktur

Med ti­den kan det ske till och med be­ty­dan­de för­änd­ring­ar i en god­känd pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tions verk­sam­het och struk­tur. För­änd­ring­ar­na kan ha be­ty­del­se för upp­fyl­lan­det av för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen. Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska an­mä­la till Livs­me­dels­ver­ket så­da­na för­änd­ring­ar i dess verk­sam­het som an­kny­ter till för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de. Så­da­na be­ty­dan­de sa­ker är de för­ut­sätt­ning­ar för god­kän­nan­de som pre­sen­te­ras i ka­pi­tel 2: änd­ring av or­ga­ni­sa­tions­for­men el­ler stad­gar­na, pro­du­cent­med­lem­mars be­stäm­man­de in­fly­tan­de, be­ty­dan­de för­änd­ring i an­ta­let med­lem­mar, be­ty­dan­de för­änd­ring i vär­det av den sa­lu­för­da pro­duk­tio­nen, ut­lägg­ning av verk­sam­he­ter el­ler änd­ring av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens mål på oli­ka ni­vå­er.

Pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen ska in­for­me­ra Livs­me­dels­ver­ket om för­änd­ring­ar som på­ver­kar för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de ome­del­bart ef­ter att för­änd­ring­ar­na skett. En fritt for­mu­le­rad an­mä­lan ska skick­as per e-post till ad­res­sen kir­ja­a­mo@ruo­ka­vi­ras­to.fi el­ler pos­tas till Livs­me­dels­ver­kets post­ad­ress.
(81 och 85 a § i la­gen om en mark­nads­ord­ning för jord­bruks­pro­duk­ter 999/2012)

Tillsyn

Livs­me­dels­ver­ket över­va­kar att för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de av pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­ner iakt­tas. Alla or­ga­ni­sa­tio­ner in­spek­te­ras på plats in­nan an­sö­kan god­känns. Inom ra­men för till­sy­nen är det möj­ligt att man gör in­spek­tio­ner till ex­em­pel vid pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nens går­dar, för­pack­nings­stäl­le­na och vid od­ling­ar som till­hör med­lem­mar­na i pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen i syf­te att sä­ker­stäl­la att vill­ko­ren för god­kän­nan­de iakt­tas.

Livs­me­delssver­ket fö­re­tar re­gel­bun­det kon­trol­ler på plats för att för­vis­sa sig om att för­ut­sätt­ning­ar­na för att god­kän­na pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tio­nen är upp­fyll­da. Livs­me­dels­ver­ket kan åter­kal­la ett god­kän­nan­de av en pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tion, om or­ga­ni­sa­tio­nen inte iakt­tar för­ut­sätt­ning­ar­na för god­kän­nan­de.

(1308/2013 Art. 154)

GUI­DE för an­sö­kan om god­kän­nan­de som pro­du­cen­t­or­ga­ni­sa­tionGui­de 20204.6.2018