Djuruppgifter

Allmänt om anmälan om djurantal

Den el­ekt­ro­nis­ka an­mä­lan om djuran­tal stängs 15.2.2019 kl. 23.59.

För­kort­ning­ar som gäl­ler stöd­for­mer­na:

Från pro­duk­tio­nen fri­kopp­lat stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning = SF

Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ens hus­djurs­för­höj­ning = KOMP

Er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion = EKO

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de = EDV

Anmälan om djurantal gäller följande stöd:

Grö­na pa­ne­ler­na är ak­ti­va och de gråa be­rör inte går­den.

Häs­tar och pon­ny­er be­hö­ver inte nöd­vän­digt­vis an­mä­las, om djur­tät­he­ten upp­fylls med öv­ri­ga djur­slags djuran­tal.

Går­dens nya in­ne­ha­va­re kan räk­na den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­rens djuran­tal till godo i sitt eget djuran­tal, om den nya och den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren har kom­mit över­ens om det sins­e­mel­lan. An­teck­na över­ens­kom­mel­sen i punk­ten Tilläggs­upp­gif­ter  på mel­lan­bla­det Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter, och ange ock­så den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­rens namn och lä­gen­hets­sig­num. An­mäl i den här an­mä­lan om djuran­ta­let ock­så an­ta­len fjä­der­fän, häs­tar och pon­ny­er som går­dens ti­di­ga­re in­ne­ha­va­re hade i sin be­sitt­ning.

Ett oöver­stig­ligt hin­der (for­ce ma­jeu­re) el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het som in­ver­kat på hus­djurs­pro­duk­tio­nen (t.ex. elds­vå­da el­ler djur­sjuk­dom) skall ha an­mälts se­pa­rat till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom ut­satt tid. Om kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het har god­känt det oöver­stig­li­ga hind­ret el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten, kor­ri­ge­rar han el­ler hon djuran­ta­let i KOMP in­nan djur­tät­he­ten be­räk­nas. När det gäl­ler er­sätt­ning­en för eko­lo­gisk hus­djurs­pro­duk­tion ska an­mä­lan om det oöver­stig­li­ga hind­ret ha gjorts till NTM-cen­tra­len.

Bilagor

Som bi­la­ga till an­mä­lan om djuran­ta­let skall od­la­re in­läm­na för ti­den 1.1. – 31.12.2018 (31.1.2019) för Dju­rens väl­be­fin­nan­de er­sätt­ning­ens åt­gärd 4.2 För­bätt­ran­de av för­hål­lan­den un­der vil­ka broil­rar och kal­ko­ner hålls  de från slak­te­ri­et er­håll­na slakt­par­ti­vi­sa fjä­der­fä­nas slakt­par­ti­rap­por­ter­na el­ler de­ras sam­man­drag som el­ekt­ro­nisk bi­la­ga i Vi­put­jäns­ten el­ler på pap­per till kom­mu­nen. El­ekt­ro­nis­ka slakt­par­ti­rap­por­ter­nas in­läm­na­de för­ut­sät­ter att rap­po­re­ter­na är i pdf-for­mat och en en­skild bi­la­gas stor­lek  får vara högst 5 Mb. Den el­ekt­ro­nis­ka bi­la­gans ru­brik får inte vara för lång, högst 40 teck­en, i an­nat fall kan det bli pro­blem vid skick­an­det. Läm­na in bi­la­ge­blan­ket­ten till kom­mu­nen se­nast 15.2.2019. In­läm­na­de av slakt­par­ti­rap­por­ter­na är ett vill­kor för be­tal­ning av er­sätt­ning­en.

Med­de­la när­ma­re upp­gif­ter om häs­tar och pon­ny­er an­ting­en i Tilläggs­upp­gif­ter – punk­ten el­ler på en skild fritt­for­mu­le­rad bi­la­ga. Bi­la­gan kan du läg­ga till som el­ekt­ro­nisk bi­la­ga på mel­lan­bla­det Djur på den egna går­den 2018 (med funk­tio­nen Lägg till bi­la­ga). Bi­la­ga på pap­per skall in­läm­nas till kom­mu­nen fö­re 15.2.2019.

Du kan ock­så läg­ga till sam­man­slut­ning­ens han­dels­re­gis­ter­ut­drag som el­ekt­ro­nisk bi­lag på mel­lan­bla­det Sam­fun­dets djur 2018 (med lägg till bi­la­ga – funk­tio­nen). Han­dels­re­gis­ter­ut­drag på pap­per skall in­läm­nas till kom­mu­nen se­nast 15.2.2019.

Definitioner av djurgrupperna

Broi­ler = en kyck­ling som har för­äd­lats för kött­pro­duk­tion och som slak­tats vid om­kring 40 da­gars ål­der el­ler inom eko­lo­gisk pro­duk­tion en kyck­ling som har för­äd­lats för kött­pro­duk­tion och som slak­tats vid över 81 da­gars ål­der

Värp­hö­na = en minst 16 veck­or gam­mal hö­na vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för kon­sum­tion el­ler för pro­duk­tion av kyck­ling­ar

Mo­der­djur av broi­ler = en minst 18 veck­or gam­mal hö­na vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för pro­duk­tion av kyck­ling­ar

Mo­der­djur av kal­kon = en minst 29 veck­or gam­mal kal­kon vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för pro­duk­tion av kyck­ling­ar

Mo­der­djur av anka = en minst 25 veck­or gam­mal anka vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för pro­duk­tion av ank­ung­ar

Mo­der­djur av gås = en minst 30 veck­or gam­mal gås vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för pro­duk­tion av gå­s­ung­ar

Mo­der­djur av fa­san och and = en minst 26 veck­or gam­mal in­häg­nad fa­san re­spek­ti­ve and vars ägg­pro­duk­tion an­vänds för pro­duk­tion av kyck­ling­ar re­spek­ti­ve and­ung­ar

And­ra fjä­der­fän = kal­ko­ner, gäss, an­kor, in­häg­na­de än­der och in­häg­na­de fa­sa­ner som inte är mo­der­djur

Pon­ny = en häst med en man­k­höjd un­der 148 cen­ti­me­ter som har re­gi­stre­rats som ren­ra­sig pon­ny i det häst­re­gis­ter som Fin­lands Hip­pos rf upp­rätt­hål­ler el­ler i mot­sva­ran­de ut­länds­ka avels­re­gis­ter

Djurantal 2018 SF, KOMP, EKO

Egna går­dens djur 2018 SF, KOMP, EKO

An­mäl egna går­dens fjä­der­fän, häs­tar och pon­ny­er djuran­tal för ti­den 1.1–1.12.2018.

An­mäl an­ta­let broil­rar i en­lig­het med si­tu­a­tio­nen den 1:a – 5:e da­gen, skriv allt­så ett enda djuran­tal för de här da­gar­na.

För häs­tar­nas och pon­ny­er­nas del ska du upp­ge an­ta­len bara av så­da­na över 6 mån. gam­la iden­ti­fi­e­ra­de häs­tar och pon­ny­er som har va­rit i  häst­re­gist­ret (Suo­men Hip­pos ry, Suo­men Ir­lan­nin­co­byh­di­stys – FSIC ry el­ler Ees­tin ras­ka­at ve­to­he­vo­set ry häst­re­gis­ter)  som har va­rit  helt och hål­let i stöd­sö­kan­dens be­sitt­ning.   Häs­ten el­ler pon­nyn har iden­ti­fi­e­rats först då, när dju­rets re­gi­stre­ring inte är på hälft och in­ne­ha­va­ren har en iden­ti­fi­e­rings­hand­ling för dju­ret (häst­pass el­ler re­gi­stre­rings­be­vis).  Häs­ten har va­rit i stöd­sö­kan­dens be­sitt­ning när dju­ret har va­rit en­dast i stöd­sö­kan­dens be­sitt­ning EL­LER i stöd­sö­kan­dens och den­nes ma­kes/ma­kas be­sitt­ning EL­LER i stöd­sö­kan­dens och den­nes min­der­åri­ga barns (ett el­ler fle­ra) be­sitt­ning EL­LER i stöd­sö­kan­dens och den­nes ma­kes/ma­kas samt min­der­åri­ga barns (ett el­ler fle­ra) be­sitt­ning. Ock­så sam­man­slut­ning­en mås­te in­ne­ha häs­ten el­ler pon­nyn helt och hål­let.

Ange djuran­ta­len en­ligt din bok­fö­ring på rad­en för re­spek­ti­ve djur­grupp. An­teck­na noll (0) vid de må­na­der då det inte fun­nits någ­ra djur (ex­em­pel:  pro­duk­tio­nen in­led­des el­ler av­slu­ta­des). En punkt som läm­nats tom be­trak­tas som noll (0).

An­mäl om häs­tar och pon­ny­er nog­gran­na­re upp­gif­ter i punk­ten Tilläggs­upp­gif­ter el­ler fritt for­mu­le­rat på en skild bi­la­ga. Nog­gran­na­re upp­gif­ter är häs­tens /pon­nyns namn UELN- el­ler re­gis­ternum­mer samt upp­gif­ten om i vems be­sitt­ning dju­ret var 1.1 – 31.12.2018 un­der be­räk­nings­pe­ri­o­den. Du kan läg­ga till bi­la­gan el­ekt­ro­niskt på det­ta mel­lan­blad med Lägg till bi­la­ga – funk­tio­nen el­ler läm­na in på pap­per till kom­mu­nen se­nast 15.2.2019.

Obs! När djur­tät­he­ten be­räk­nas drar stöd­för­valt­ning­en av de fyra mins­ta djuran­ta­len per djur­grupp för fjä­der­fän, så gör inte av­dra­get själv. I frå­ga om er­sätt­ning­en för eko­lo­gisk pro­duk­tion görs dock inga av­drag, om du an­mä­ler pro­duk­tions­up­pe­håll i punkt 3. Pro­duk­tions­up­pe­håll inom eko­lo­gisk pro­duk­tion.

Sammanslutningens djur 2018 SF, KOMP, EKO

Fyll i punk­ten bara om du är en del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i en sam­man­slut­ning och an­vän­der sam­man­slut­ning­ens djuran­tal när djur­tät­he­ten på din egna gård räk­nas ut. Lägg mär­ke till att sam­man­slut­ning­en i så fall inte kan an­vän­da sitt djuran­tal när djur­tät­he­ten på sam­man­slut­ning­ens gård räk­nas ut.

An­mäl an­ta­let djur un­der pe­ri­o­den 1.1 – 1.12.2018. An­teck­na djuran­ta­len på det  sätt som det sägs  i punk­ten Egna går­dens djur 2018 SF, KOMP, EKO

An­mäl häs­tar och pon­ny­er nog­gran­na­re upp­gif­ter i punk­ten Tilläggs­upp­gif­ter el­ler fritt for­mu­le­rat på en skild bi­la­ga. Nog­gran­na­re upp­gif­ter är häs­tens /pon­nyns namn UELN- el­ler re­gis­ternum­mer samt upp­gif­ten om i vems be­sitt­ning dju­ret var 1.1 – 31.12.2018 un­der be­räk­nings­pe­ri­o­den. Du kan läg­ga till bi­la­gan el­ekt­ro­niskt på det­ta mel­lan­blad med Lägg till bi­la­ga – funk­tio­nen el­ler läm­na in på pap­per till kom­mu­nen se­nast 15.2.2019.

Du får räk­na in dju­ren vid ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form i djuran­ta­let på din gård när det gäl­ler kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ens hus­djurs­för­höj­ning och er­sätt­ning­en för eko­lo­gisk pro­duk­tion, om du el­ler med­lem­mar­na i ditt fa­mil­je­fö­re­tag har haft be­stäm­man­de­rätt i fö­re­ta­get i sam­man­slut­nings­form se­nast 30.4.2018 och om fö­re­ta­gets i sam­man­slut­nings­for­men inte an­vän­der djuran­ta­let för sin egna gårds ut­räk­ning av djur­tät­he­ten.

När det gäl­ler stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning kan du räk­na in dju­ren vid fö­re­ta­get i sam­man­slut­nings­form i djuran­ta­let på din gård, om du el­ler med­lem­mar­na i ditt fa­mil­je­fö­re­tag har haft be­stäm­man­de­rätt i fö­re­ta­get i sam­man­slut­nings­form se­nast 15.6.2017 och om fö­re­ta­gets i sam­man­slut­nings­for­men inte an­vän­der djuran­ta­let för sin egna gårds ut­räk­ning av djur­tät­he­ten.

Läm­na upp­gif­ter­na om fö­re­ta­get i sasm­man­slut­nings­form : lä­gen­hets­sig­num och nam­net på den del­ak­ti­ge med be­stäm­man­de­rätt. Läm­na in ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag för sam­man­slut­ning­en till kom­mu­nen som bi­la­ga till an­mä­lan, om det inte re­dan har läm­nats in i sam­band med an­sö­kan om an­nat stöd.

Hämt­ning från djur­re­gist­ret: Om du vid ut­räk­nan­det av din egen gårds djur­tät­het vill an­vän­da ock­så an­ta­let djur av nöt­kre­a­tur, får, get­ter och/el­ler svin som ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form har haft i sin be­sitt­ning, ska du sät­ta ett kryss in­vid det el­ler de djur­slag som du vill att ska häm­tas från djur­re­gist­ren.

Djur för en delaktig i en sammanslutning 2018 SF

I den­na punkt an­mäl­da djuran­tals­upp­gif­ter an­vänds en­dast för stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning­en ut­räk­ning av djur­tät­he­ten. Fyll i punk­ten bara om du är en sam­man­slut­ning som har an­sökt om stöd för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning och du an­vän­der djuran­ta­let på en gård som till­hör en del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i sam­man­slut­ning­en när djur­tät­he­ten på sam­man­slut­ning­ens gård räk­nas ut.  Lägg mär­ke till att den del­ak­ti­ge i sam­man­slut­ning­en i så fall inte kan an­vän­da sitt djuran­tal när djur­tät­he­ten på den del­ak­ti­ges egen gård el­ler djur­tät­he­ten på en an­nan del­ak­tigs gård räk­nas ut.

An­mäl an­ta­let djur un­der pe­ri­o­den 1.1 – 1.12.2018. An­teck­na djuran­ta­len på det  sätt som det sägs  i punk­ten Egna går­dens djur 2018 SF, KOMP, EKO

Du får räk­na in de djur som en del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i sam­man­slut­ning­en har be­sut­tit i djuran­ta­let på sam­man­slut­ning­ens gård, om den del­ak­ti­ge med be­stäm­man­de­rätt inte an­vän­der sina djur vid ut­räk­na­det av sin egen gårds djur­tät­het. Den del­ak­ti­ge med be­stäm­man­de­rätt ska ha haft be­stäm­man­de­rätt i det be­rör­da fö­re­ta­get i sam­man­slut­nings­form se­nast 15.6.2017.

Läm­na upp­gif­ter­na om den del­ak­tig med be­stäm­man­de­rätt i sam­man­slut­ning­en: lä­gen­hets­sig­num och nam­net på den del­ak­ti­ge med be­stäm­man­drätt. Läm­na in ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag för sam­man­slut­ning­en till kom­mu­nen som bi­la­ga atill an­mä­lan, om det inte re­dan har läm­nats in i sam­band med an­sö­kan om an­nat stöd. Lägg mär­ke till att sam­ma djur får an­vän­das bara vid ut­räk­nan­de av en enda gårds djur­tät­het inom stö­det för svin- och fjä­der­fä­hus­håll­ning­en.

Hämt­ning från djur­re­gist­ret: Om man vid ut­räk­nan­det av djur­tät­he­ten på sam­man­slut­ning­ens gård vill an­vän­da ock­så an­ta­let djur av nöt­kre­a­tur, får, get­ter och/el­ler svin som en del­ak­tig som ut­övar be­stäm­man­de­rätt har haft i sin be­sitt­ning, ska ett kryss sät­tas in­vid det el­ler de djur­slag som man vill att ska häm­tas från djur­re­gist­ren.

Produktionsuppehåll inom ekologisk produktion 2018

An­mäl pro­duk­tions­up­pe­hål­len un­der pe­ri­o­den 1.1–31.12.2018 för alla eko­lo­giskt upp­föd­da djur. Upp­ge det/de djur­slag som be­rörs av pro­duk­tions­up­pe­hål­let samt de da­tum mel­lan vil­ka pro­duk­tions­up­pe­hål­let var. Ett pro­duk­tions­up­pe­håll är ett så­dant kort­va­rigt av­brott i över­ens­stäm­mel­se med pro­duk­tions­sät­tet för det ak­tu­el­la djur­sla­get som be­ror på grund­lig re­pa­ra­tion el­ler ut­vidg­ning av en hus­djurs­bygg­nad, änd­ring av pro­duk­tions­in­rikt­ning­en el­ler for­ce ma­jeu­re.

Om du an­mä­ler ett pro­duk­tions­up­pe­håll dras räk­nings­da­gar­na med de mins­ta djuran­ta­len svin och fjä­der­fän inte av från djuran­ta­len på det sätt som an­ges i för­bin­del­se­vill­ko­ren. Pro­duk­tions­up­pe­hål­let be­hö­ver inte nöd­vän­digt­vis med­de­las, om djur­tät­he­ten upp­fylls i be­räk­ning­en av djur­mäng­den en­ligt det sätt som re­do­gjorts för i  för­bin­del­se­vill­ko­ren.

Upp­ge or­sa­ken till pro­duk­tions­up­pe­hål­let och mo­ti­ve­ring­ar i punk­ten Tilläggs­upp­gif­ter till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten vid kom­mu­nen på fli­ken Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter. Djuran­ta­len un­der det pro­duk­tions­up­pe­håll du an­mält (in­klu­si­ve be­gyn­nel­se- och slut­da­tu­men för uppe­hål­let) be­ak­tas inte vid ut­räk­nan­de av din gårds ge­nom­snitt­li­ga djuran­tal.  Läm­na in till NTM-cen­tra­len even­tu­el­la bi­la­gor som mo­ti­ve­ring till pro­duk­tions­up­pe­hål­let. Ett pro­duk­tions­up­pe­håll som an­mäls på grund av oöver­stig­ligt hin­der sän­ker det ut­be­tal­da stö­det i pro­por­tion till hur långt uppe­hål­let var jäm­fört med räk­nings­pe­ri­o­den för djur. Om uppe­hål­let har ut­gjort hal­va räk­nings­pe­ri­o­den, be­ta­las bara hälf­ten av djur­för­höj­ning­ens hek­ta­rer­sätt­ning (134 -> 67 e/ha).

Djurantal 2018 EDV

An­mäl an­ta­len svin och fjä­der­fän på din gård un­der pe­ri­o­den 1.1.–1.12.2018 för ut­räk­ning av er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de.

Ange djuran­ta­len en­ligt din bok­fö­ring på rad­en för re­spek­ti­ve djur­grupp. An­teck­na noll (0) vid de må­na­der då det inte fun­nits någ­ra djur (ex­em­pel:  pro­duk­tio­nen in­led­des el­ler av­slu­ta­des). En punkt som läm­nats tom be­trak­tas som noll (0

An­mäl an­ta­let fjä­der­fä en­ligt må­na­dens 1 :a da­gens djuran­tal med bör­jan från 1.1., dock för broil­rar i en­lig­het med si­tu­a­tio­nen den 1:a – 5:e da­gen, skriv allt­så ett enda djuran­tal för de här da­gar­na.

Svi­nens an­tal kan ko­pi­e­ras di­rekt från svin­re­gist­ret med knap­pen ” ko­pi­e­ra djuran­ta­let för svin från svin­re­gist­ret”.  Till var­je punkt dit djur­re­gist­rets upp­gift har ko­pi­e­rats ut­märks med ett gris-teck­en. Des­sa punk­ter kan du ock­så än­nu vid be­hov be­ar­be­tas el­ler fyl­la i tom­ma ru­tor. Vi­put­jäns­ten räk­nar au­to­ma­tiskt ut det kor­ri­ge­ra­de me­del­ta­let.  För svin läm­nas för var­je djur­grupp bort de två mins­ta må­na­der­nas vär­de, var­vid det kor­ri­ge­ra­de me­del­ta­let kom­mer från de tio öv­ri­ga må­na­der­nas djuran­tals me­del­tal.

An­ta­let broil­rar och värp­höns kan du ko­pi­e­ra i an­mä­lan ge­nom att klicka på ”ko­pi­e­ra djuran­ta­let för broil­rar och värp­höns från punk­ten ovan SF-stöd, KOMP , EKO”. Om du så vill kan du än­nu änd­ra des­sa punk­ter, samt fyl­la i tom­ma ru­tor.  För kal­ko­ner­nas del kan ko­pi­e­ring­en inte gö­ras,  utan du mås­te skri­va in an­ta­let. Vi­pu­p­ro­gram­met räk­nar au­to­ma­tiskt det kor­ri­ge­ra­de me­del­ta­let. För fjä­der­fäs del läm­nas bort de fyra må­na­der­na vär­de en­ligt 1 da­gen med det mins­ta an­ta­let djur (för broil­rar en­ligt 1:a – 5:e da­gens si­tu­a­tion, allt­så en­dast ett enda djuran­tal) , vil­ket be­ty­der att me­del­ta­let för djuran­ta­len un­der de åt­ta åter­stå­en­de må­na­der­na är lika med det kor­ri­ge­ra­de me­del­ta­let.

Åtgärd 4.2, förbättrande av förhållanden under vilka broilrar och kalkoner hålls 2018 EDV

An­mäl an­ta­let slak­ta­de broil­rar och kal­ko­ner (djur som förts till slak­te­ri­et) för att åt­gärd 4.2 för att er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de ska kun­na räk­nas ut. För var­je par­ti som an­länt till går­den från och med den 1.1.2018 och från vil­ket djur har in­kom­mit till slak­te­ri­et un­der pe­ri­o­den 1.1.2018–31.12.2018  ska du ange slakt­par­ti­et i ta­bel­len i an­mä­lan om djuran­tal. Du kan ock­så an­mä­la ett slakt­par­ti som har in­kom­mit till slak­te­ri­et se­nast 31.1.2019, om mot­sva­ran­de par­ti an­län­de till går­den fö­re ut­gång­en av år 2018 och alla slakt­par­ti­er som här­rör från det par­ti­et in­kom­mit till slak­te­ri­et se­nast 31.1.2019.

Ock­så för par­ti­et som kom­mit i  slu­tet av 2017 kan an­mä­las i 2018 års an­mä­lan om djuran­ta­let., om om ing­et slakt­par­ti har an­mälts på 2017 års an­mä­lan om djuran­ta­let och vars an­komst­par­ti­ets slakt­par­ti har slak­tats ef­ter ja­nu­a­ri 2018.

An­mäl fjä­der­fä­grup­pen för re­spek­ti­ve slakt­par­ti ge­nom att väl­ja an­ting­en broil­rar el­ler kal­ko­ner i rull­gar­dins­me­nyn. An­mäl där­ef­ter det da­tum då par­ti­er­na an­län­de till går­den, det da­tum då slakt­par­ti­er­na slak­ta­des samt num­ret på/be­teck­ning­en för den hall där par­ti­er­na föd­des upp i fö­re de kom till slak­te­ri­et. Form på da­tu­met mås­te vara t.ex 01.04.2018.  Ange som djuran­tal an­ta­let fåg­lar som in­kom­mit till slak­te­ri­et. Om nå­got slakt­par­ti inte upp­fyl­ler vill­ko­ren för åt­gär­den, ange att djuran­ta­let i bara det slakt­par­ti­et är noll (0).

Ifall du sö­ker åt­gär­den 4.2 mås­te du an­mä­la de slak­ta­de broil­rar­na och/el­ler slak­ta­de kal­ko­ner till punk­ten an­ta­let (st) i me­del­tal. Om du sö­ker om öv­ri­ga fjä­der­fäns åt­gär­der ( 4.1, 4.3, 4.4, och 4.5) mås­te du an­mä­la broil­rar, kal­ko­ner och/el­ler värp­höns till punk­ter­na an­tal (st) i me­del­tal.

Villkor för åtgärd 4.2:

I rap­por­ten över ett god­känt slakt­par­ti broil­rar får %-an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av ödem vara högst 1 %, och re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na ska lig­ga un­der 40 po­äng. Om re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na lig­ger un­der 30 po­äng, be­ak­tas inte an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av ödem.

I rap­por­ten över ett god­känt slakt­par­ti kal­ko­ner ska %-an­de­len hela slakt­krop­par som kas­se­rats vara mind­re än 6,5 % för par­ti­er som slak­tats un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9 och mind­re än 5 % för par­ti­er som slak­tats un­der pe­ri­o­den 1.10–30.4. Från %-an­de­len hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man dra av %-an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor, frak­tu­rer el­ler på grund av nå­got an­nat än få­gel­upp­fö­da­rens verk­sam­het.

Från %-an­de­len hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man ta bort kal­ko­ner om det på slakt­rap­por­ten an­teck­nats som för­kas­ta­de med nå­gon av ta­bel­lens ko­der.

Till åt­gär­den 4.2 god­kän­da dju­rens me­del­tal räk­nar kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het sö­kan­dens i den­na punkt på ba­sen av an­mäl­da upp­gif­ter samt  slakt­par­ti­rap­por­ter­na.

Exempel på hur åtgärd 4.2 anges i anmälan om djurantal 2018.

Broil­rar

Rad 1: Från går­den har det in­kom­mit 6 500 st. broil­rar till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 40 broil­rar el­ler 0,62 %  på grund av ödem. Re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na är 28 po­äng. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler bå­da vill­ko­ren och djuran­ta­let an­ges vara 6 500 st.

Rad 2: Från går­den har det in­kom­mit 6 500 st. broil­rar till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 40 broil­rar el­ler 0,62 %  på grund av ödem. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler än­då inte vill­ko­ret, ef­ter­som re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na är 42 po­äng. Djuran­ta­let an­ges vara 0 st.

Rad 3: Från går­den har det in­kom­mit 6 500 st. broil­rar till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 90 broil­rar el­ler 1,4 %  på grund av ödem. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler än­då vill­ko­ren, ef­ter­som re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na är 28 po­äng. Djuran­ta­let an­ges vara 6 500 st.

Rad 4: Från går­den har det in­kom­mit 5 500 st. broil­rar till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 90 broil­rar el­ler 1,4 %  på grund av ödem. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler inte vill­ko­ret, ef­ter­som re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na är 35 po­äng. Djuran­ta­let an­ges vara 0 st.

Rad 5: Från går­den har det in­kom­mit 5500 st broil­rar till slak­te­ri­et 31.1.2019 och för des­sa har in­läm­nats slakt­par­ti­rap­por­ten till kom­mu­nen se­nast 15.2.2019. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 45 st el­ler 0,81%. på grund av ödem. Re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na är 30 po­äng. Slak­par­ti­et upp­fyl­ler alla vill­kor och som djuran­tal an­ges 5500 st.

Kal­ko­ner

Rad 6: Från går­den har det in­kom­mit 2 000 st. kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 110 st. hela slakt­krop­par el­ler 5,5 %. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler vill­ko­ren (1.5–30.9) och djuran­ta­let an­ges vara 2 000 st.

Rad 7: Från går­den har det in­kom­mit 1 000 st. kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 65 st. hela slakt­krop­par el­ler 6,5 %. Från de hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man en­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et dra av 5 st. kas­se­ra­de kal­ko­ner som dött i lå­dan (ko­der­na 164 och 165). Ef­ter av­dra­get åter­står 60 st. hela slakt­krop­par som kas­se­rats el­ler 6,0 %. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler vill­ko­ren (1.5–30.9) och djuran­ta­let an­ges vara 1 000 st.

Rad 8: Från går­den har det in­kom­mit 1500 st. kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des  84 st. hela slakt­krop­par el­ler 5,6 %. Från de hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man en­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et dra av 4 st. kal­ko­ner som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor och frak­tu­rer (kod 113) och 3 st. kal­ko­ner som dött i lå­dan (ko­der­na 164 och 165). Ef­ter av­dra­get åter­står 77 st. hela slakt­krop­par som kas­se­rats el­ler 5,1 %. Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler inte vill­ko­ren (1.10–30.4) och djuran­ta­let an­ges vara 0 st.

Rad 9: Från går­den har det in­kom­mit 1 500 st. kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 80 st. hela slakt­krop­par el­ler 5,3 %. Från de hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man en­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et dra av 5 st. kal­ko­ner som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor och frak­tu­rer (kod 113) och 5 st. kal­ko­ner som dött i lå­dan (ko­der­na 164 och 165). Ef­ter av­dra­get åter­står 70 st. hela slakt­krop­par som kas­se­rats el­ler 4,7 % . Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler vill­ko­ren (1.10–30.4) och djuran­ta­let an­ges vara 1 500 st.

Rad 10: Från går­den har det in­kom­mit 2500 st kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 130 st el­ler 5,2 %.  Från de hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man en­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et dra av 5 st. kal­ko­ner som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor och frak­tu­rer (kod 113) samt 5 st. kas­se­ra­de kal­ko­ner som dött i lå­dan (ko­der­na 164 och 165). Ef­ter av­dra­get åter­står 120 st. hela slakt­krop­par som kas­se­rats el­ler 4,8 %.  Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler vill­ko­ren (1.10–30.4) och djuran­ta­let an­ges vara 1 500 st.

Rad 11: Från går­den har det in­kom­mit 2500 st kal­ko­ner till slak­te­ri­et. En­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et kas­se­ra­des 140 st hela slakt­krop­par el­ler 5,6 %.  Från de hela slakt­krop­par som kas­se­rats får man en­ligt rap­por­ten över slakt­par­ti­et dra av 4 st. kal­ko­ner som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor och frak­tu­rer (kod 113) och 5 st. kal­ko­ner som dött i lå­dan (ko­der­na 164 och 165). Ef­ter av­dra­get åter­står 131 st. hela slakt­krop­par som kas­se­rats el­ler 5,3 %. . Slakt­par­ti­et upp­fyl­ler inte vill­ko­ren  och djuran­ta­let an­ges vara 0 st.

Om du har an­sökt om er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de för fjä­der­fä åt­gär­den 4.2, för­bätt­ran­de av för­hål­lan­den un­der vil­ka broil­rar och kal­ko­ner, slak­te­ri­ets slakt­rap­port över par­ti­et el­ler ett sam­man­drag av dem för ti­den 1.1. – 31.12.2018 (31.1.2019)  skall in­läm­nas till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 15.2.2019.  Det är ett vill­kor för ut­be­tal­ning av er­sätt­ning för åt­gärd 4.2 att rap­por­ter­na över slakt­par­ti­er läm­nas in.

Slakt­par­ti­rap­por­ter­na kan in­läm­nas el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten som el­ekt­ro­nisk bi­la­ga i punk­ten Lägg till par­ti.

Ob­ser­ve­ra, att den bi­la­ga som bi­fo­gas skall vara i PDF-form och en en­skild bi­la­ga  får vara högst 5 Mb samt bi­la­gans ru­brik får vara högst 40 teck­en långt.

Ge­nom att klicka på Välj fil -> väljs den slakt­par­ti­rap­port som skall bi­fo­gas – > med Lägg till bi­la­ga – knap­pen var­vid den bi­fo­ga­de slakt­par­ti­rap­por­ten syns i hög­ra kan­ten. På det­ta sätt kan du ock­så läg­ga till and­ra slakt­par­ti­rap­por­ter. Ifall du av miss­tag läg­ger till fel bi­la­ga, får du bort den ge­nom att klicka på Ra­de­ra bi­la­ga – knap­pen. Kom ihåg att spa­ra upp­gif­ter som du lagt till med Spa­ra – knap­pen.

An­mä­lan om djuran­talVipu an­vän­da­rens an­vis­ning för år 20191.1.2019