Ansökan om djurens välbefinnande ersättningen i Viputjänsten

Elektroniska tjänster

Välj el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter

An­sö­kan om er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de görs i Vi­put­jäns­ten El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter.

Välj på fram­si­dans öv­re­balk ge­nom att klicka på El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter så öpp­nar sig El­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens tid­ta­bell.  Det rö­da streck­et vi­sar dags­lä­get. Välj Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de.

Ifyllande av uppgifter

På förs­ta mel­lan­bla­det För­bin­del­se och an­sö­kan om er­sätt­ning väljs Er­sätt­nings­sö­kan­de. Från rull­garns­me­nyn finns upp­räk­nat går­dens del­ak­ti­ga.

Om er­sätt­nings­sö­kan­den är ett sam­fund, väljs från går­dens del­ak­ti­ga en per­son, som upp­fyl­ler kra­ven på er­sätt­ning­ens ål­der­s­krav. Välj ” Ål­der­s­kra­vet gäl­ler inte sam­fun­det”, om den er­sätt­nings­sö­kan­de är en all­män­rätts­ligt sam­fund, t.ex sko­la el­ler fäng­el­se­gård.

Ge­nom att re­tur­ner­na den­na an­sö­kan sö­ker du om er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de för­bin­del­sen för ti­den 1.1.2019 – 31.12.2019 och ut­be­tal­ning av er­sätt­ning­en för år 2019.

Ne­dan­för öpp­nas  al­ter­na­tiv, som  ge­nom att klicka på den grö­na bal­ken väljs djur­slag för vil­ket er­sätt­ning­en söks.  Välj för djur­sla­gen de öns­ka­de åt­gär­der­na.

Er­sätt­ning­en för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för nöt-, får- och get­går­dar  på ba­sen av er­hål­let med­del­tal av djur­mäng­den från Mtechs djur­re­gis­ter. För des­sa djur be­hö­ver du inte an­mä­la djur­mäng­den.

Om du sö­ker om er­sätt­ning på ba­sen av svin och fjä­der­fä, med­de­la upp­skat­tad an­sök­ta an­tal. Det för­verk­li­ga­de slut­li­ga an­ta­let skall du an­mä­la  se­nast i feb­ru­a­ri 2020  med An­mä­lan om djuran­ta­let. Ef­ter­som den an­sök­ta an­ta­let i an­sö­kan är en upp­skatt­ning, kan djuran­ta­let se­na­re mins­kas (ökan­de av djuran­ta­let kan inte gö­ras) i An­mä­lan om djuran­ta­let.

För svin­går­dar­na be­räk­nas djur­mäng­den på må­na­dens förs­ta dag som med­del­tal, så att i be­räk­ning­en av me­del­ta­let läm­nas obe­ak­tat de två må­na­der­na, när an­ta­let svin har va­rit lägst.

För fjär­der­fä­går­dar­na be­räk­nas djur­mäng­den för ti­den mel­lan 1.1 – 31.12.2019 så att man upp­skat­tar djuran­ta­let på må­na­dens  förs­ta dag. Vid be­räk­ning­en av me­del­ta­let läm­nas de fyra må­na­der­na obe­ak­ta­de när an­ta­let fjä­der­fän va­rit minst. Dock räk­nas broil­rar­na må­na­dens en­ligt 1 – 5:e  da­gen el­ler ett djuran­tal för nå­gon av des­sa da­gar­na.

Ifall du an­sö­ker om åt­gär­den 4.2 skall du an­mä­la om slak­ta­de broil­rar och/el­ler slak­ta­de kal­ko­ner till punk­ten an­ta­let i me­del­tal (st). Om du an­sö­ker om fle­ra åt­gär­der för fjär­de­fän (4.1, 4.3, 4.4, och 4.5)  skall du an­mä­la i broi­ler, kal­ko­ner och/el­ler vär­pan­de höns punk­ten an­ta­let i me­del­tal (st).

Svin och fjä­der­fä­går­dar­na skall all­tid gö­ra An­mä­lan om djur­mäng­den el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten.  Man kan  ock­så gö­ra an­mä­lan på pap­pers blan­kett , som skall in­läm­nas till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast i feb­ru­a­ri 2020.

Ob­ser­ve­ra! Du kan inte sam­ti­digt väl­ja på svin­går­dar åt­gär­den 2.5 Strö­a­de box­ar för slakts­vin, unga avels­svin och av­van­da gri­sar och 2.7 Sti­mu­lans för svin.  När du krys­sar i punkt 2.7 Sti­mu­lans för svin, änd­rar punkt 2.5 Strö­a­de box­ar för slakts­vin och av­van­da gri­sar till pas­siv.

När du gett det upp­gif­ter som hör till för­bin­del­sen och er­sätt­nings­an­sö­kan, gå till mel­lan­bla­det Sam­man­drag och skick­an­de av upp­gif­ter. An­teck­na e-post­ad­res­sen, dit be­kräf­tel­sen skall skick­as. Skicka till hand­lägg­ning knap­pen ak­ti­ve­ras ef­ter det­ta. Kon­trol­le­ra de re­gi­stre­ra­de upp­gif­ter­na för an­sö­kan och skicka an­sö­kan till hand­lägg­ning.

Ef­ter att du skick­at kon­trol­le­ra med Skriv ut  an­sök­nings­upp­gif­ter knap­pen ut­skrif­ten, att det på si­dans öv­re kant kom­mer med­de­lan­de som med­de­lar om skick­an­dets re­tur­ne­rings­tid­punkt. Sam­man­dra­get lö­nar det sig att spa­ra på da­torn el­ler skri­va ut. Ock­så till din e-post har kom­mit ett be­kräf­tel­se­med­de­lan­de. Nu kan du gå till­ba­ka till El­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens fram­si­da el­ler stäng El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten.

Efter skickandet

Ifall det ef­ter skick­an­det finns be­hov att gö­ra änd­ring­ar för de in­skick­a­de upp­gif­ter­na, kan det­ta gö­ras ge­nom att gå till­ba­ka till El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter via Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de de­len. Här­i­från kan du väl­ja på Sam­man­drag och skick­an­de upp­gif­ter mel­lan­bla­det  Åter­ta re­tur­ne­rad an­sö­kan – funk­tio­nen, änd­ring­ar för an­sö­kan kan du gö­ra till 31.1.2019. Gör änd­ring­ar i an­sö­kan och skicka in den på­nytt.

För­bin­del­sen och ut­be­tal­nings­an­sö­kan för Dju­rens väl­be­fin­nan­de er­sätt­ning­enVi­pu­an­vän­da­rens an­vis­ning Vå­ren 20191.1.2019