1. Nytt år 2019 (ändringförslag som ska fastställas)

För­bin­del­se­pe­ri­o­den för er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de är ett ka­len­der­år. År 2019 in­gås för­bin­del­sen för pe­ri­o­den 1.1.2019–31.12.2019, och stöd­vill­ko­ren för de åt­gär­der som valts ska iakt­tas un­der den ti­den.

Änd­ring­ar­na är be­ro­en­de av att änd­ring­ar­na av lands­bygd­s­pro­gram­met god­känns.

De vä­sent­li­gas­te änd­ring­ar­na åt­gärd för åt­gärd:

Åt­gärd 2.5. Strö­a­de box­ar för slakts­vin, unga avels­svin och av­van­da gri­sar: lagts till ”tjock strö­bädd” al­ter­na­ti­vet för alla djur­grup­per (för­utom för slakts­vi­nen även för gri­sar och unga avels­svin).

Det har skett vis­sa änd­ring­ar i grund­lag­stift­ning­ens mi­ni­krav för vis­sa åt­gär­der jäm­fört med år 2018. En lis­ta över de änd­ra­de punk­ter­na: Mi­ni­mi­ni­vå­er 2019. Änd­ring­ar­na hör till föl­jan­de åt­gär­der:

1.1. Ut­fod­ring och sköt­sel av nöt­kre­a­tur

1.2. För­bätt­ran­de av de för­hål­lan­den un­der vil­ka kal­var hålls

1.5. Sjuk-, be­hand­lings- och kalv­nings­box­ar för nöt­kre­a­tur

2.8. Sjuk- och be­hand­lings­box­ar för svin

3.1. Ut­fod­ring av får och get­ter

3.3. Sköt­sel av får och get­ter

De­fi­ni­tio­ner:

26) Med un­der hela året ut­om­hus upp­föd­da nöt­kre­a­tu­rer av­ses ra­ser som hör till highland, bi­son, gal­lo­way el­ler texas long­horn – ra­ser­na.

Ak­tiv od­la­re:

Till följd av lag­stift­nings­änd­ring­en kom­mer den så kal­la­de för­buds­lis­tan mot den ak­ti­va od­la­ren inte läng­re att gäl­la från 2019. En­ligt den­na för­änd­ring kom­mer inte od­la­ren som an­sö­ker om EU:s di­rek­ta stöd el­ler pro­gram­ba­se­ra­de jord­brukser­sätt­ning­ar mera att kon­trol­le­ras på för­buds­lis­tan för åt­gär­der­nas han­te­ring­ar.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20194.12.2018