Uutta 2019
Täsmennys viherkesannon määritelmään (luku 3.4.)
• Viherkesannon määritelmään on lisätty mesikasvikesannot. Muutos on tehty EU säädöksen tarkennuksesta johtuen. Sen mukaan viherryttämistuen ekologiseen alaan voidaan sisällyttää mesikasveille kylvetyt kesantoalat.
Mesikasvit ovat runsaasti siitepölyä ja mettä sisältäviä kasveja. Tällaisia kasveja ovat muun muassa apilat, mesikät ja aitohunajakukka.
→ Viherkesannolla tarkoitetaan yksi- tai monivuotisilla riista-, maisema-, mesi-, niitty- tai nurmikasveilla tai näiden kasvien siemenseoksilla, ei kuitenkaan yksinomaan viljalla, öljy- tai valkuaiskasveilla tai näiden kasvien siemenseoksilla, kylvettyä peltoa
Täsmennetty maatalousmaan hoitoa koskevaa kohtaa (luku 3.3.)
• Viljellyn maatalousmaan hoitoa koskevaa kohtaa on täsmennetty niin, että kaikkea laidunnukseen käytettävää nurmea koskee vaatimus maanpinnan säilyttämisestä pääosin kasvipeitteisenä ja maaperän eroosio saa olla vain vähäistä.
→ Aikaisemmin vaatimus koski vain pysyviä nurmia ja pysyviä laitumia.
Kasvinsuojeluaineiden myyntipäällysmerkintöjen noudattamisen valvonta pohjavesialueilla on siirretty hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimuksista lakisääteisiin hoitovaatimuksiin (luvusta 3.7. lukuun 5.1.2).
→ Siirto on tehty, jotta kasvinsuojeluaineiden myyntipäällysmerkintöjen noudattamisen valvonta vastaisi paremmin EU-asetuksen vaatimuksia.
Lintujen suojelu (luku 4.2.)
Täydentäviin ehtoihin kuuluu lintujen ja erityisesti lintudirektiivissä tarkoitettujen lintulajien sekä niiden elinympäristöjen suojeleminen. Lintujen suojelua koskeviin vaatimuksiin on lisätty suojeltujen luontotyyppien perusteella tehtyjen, lintujen elinympäristöjä koskevien suojelupäätöksien noudattaminen maatalousmaalla.
Suojeltuja luontotyyppejä ei saa muuttaa niin, että luontotyypin ominaispiirteiden säilyminen alueella vaarantuu ja heikentää lintujen elinympäristöjä. ELY-keskukset tekevät päätökset suojeltujen luontotyyppien rajoista ja antaa päätöksen tiedoksi alueen omistajille ja haltijoille. Suojeltuja luontotyyppejä voivat olla esimerkiksi luontaisesti syntyneet, merkittäviltä osin jaloista lehtipuista koostuvat metsiköt, pähkinäpensaslehdot, tervaleppäkorvet, luonnontilaiset hiekkarannat, merenrantaniityt, puuttomat tai luontaisesti vähäpuustoiset hiekkadyynit, katajakedot, lehdesniityt sekä avointa maisemaa hallitsevat suuret yksittäiset puut ja puuryhmät.
→ Lisäys on tehty lintudirektiivin vaatimuksia vastaavaksi.
Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti (luku 5.4.)
Eläinluettelon pitovaatimuksia on muutettu naudoille, lampaille ja vuohille. Jos eläintenpitäjä ilmoittaa tapahtumailmoitukset sähköisesti, paperista eläinluetteloa ei tarvita. Tällöin ei ole myöskään eläinluettelon säilytysvaatimusta.
Sikojen merkintätunnus on muuttunut eläintenpitäjäkohtaisesta pitopaikkakohtaiseksi.
Täydentävät ehdot2019