Eläintenpitäjä
Luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka on vastuussa eläimestä pysyvästi. Myös mm. kesälampaan ja -porsaan pitäjät ovat eläintenpitäjiä. Tilapäisesti eläimestä vastuussa olevat eläinvälittäjät eivät kuulu tähän ryhmään. Eläintenpitäjän on rekisteröidyttävä ko. eläinlajin pitäjäksi eläintenpitäjärekisteriin. Toiminnan lopettamisesta on myös ilmoitettava. Ennen toiminnan lopettamista eläimistä tehdään poistoilmoitus kyseiseen eläinrekisteriin, jonka jälkeen ilmoitus toiminnan lopettamisesta tehdään eläintenpitäjärekisteriin.
Pitopaikka
Yksikkö, joka muodostuu yhdestä tai useammasta laitoksesta, rakennuksesta, tarhasta tai muusta paikasta ja jossa tuotantoeläimiä pidetään, kasvatetaan tai käsitellään (navetat, pihatot, eläinhallit, laitumet).
Pitopaikkatunnus
Rekisteröidylle pitopaikalle annettu tunnus, jota käytetään ilmoitettaessa rekisteriin ao. paikan eläinjoukossa tapahtuneista muutoksista (ostot, myynnit, siirrot toiseen pitopaikkaan jne.) Tunnus on FI- alkuinen 12 numeroinen merkkisarja.
Korvamerkki
Elintarviketurvallisuusviraston hyväksymä ja/tai Ruokaviraston 1.1.2019 lähtien hyväksymä (naudat, lampaat ja vuohet) merkki, jossa on valmiiksi painettuna eläimen EU-tunnus. Kaikilla 1.1.1998 lähtien syntyneillä naudoilla ja pääsääntöisesti kaikilla 9.7.2005 lähtien syntyneillä lampailla ja vuohilla on oltava kaksi merkkiä. Toinen korvamerkeistä voi olla elektroninen.
Merkintätunnus
Pitopaikkakohtainen tunnus, jota käytetään sikojen merkitsemiseen tatuointina tai korvamerkkiin kirjoitettuna.
Eläinluettelo
Eläintenpitäjän pitopaikkakohtaisesti pitämä, ajan tasalla oleva eläinluettelo, josta käy ilmi mm. eläinten perustiedot, mahdolliset osto- ja poistopäivämäärät, siirtopäivämäärät, myös lähtö- ja määräpaikkatiedot. Kunkin eläinlajin (nauta, sika, lammas ja vuohi) kohdalla on luettelonpidossa omat sääntönsä. Luetteloiden tietoja on säilytettävä vähintään kolme vuotta. Jos nauta-, lammas- tai vuohieläintenpitäjä ilmoittaa tapahtumailmoitukset sähköisesti, paperista eläinluetteloa ei tarvitse ylläpitää. Tällöin ei ole myöskään eläinluettelon säilytysvaatimusta.
Rekisteri, eläinrekisteri
Atk-pohjainen tietokanta, johon kunkin eläintenpitäjän on ilmoitettava eläimistään perustiedot ja tapahtuneet muutokset.
Eläinlajikohtaiset eläintenpitäjäksi rekisteröitymislomakkeet, pitopaikkojen rekisteröinti-ilmoitukset sekä pitopaikkakohtaisten eläinluetteloiden mallilomakkeet ovat tulostettavissa Ruokaviraston internetsivuilta.
Täydentävät ehdot2019