2 Nytt år 2019

Nytt år 2019

Pre­ci­se­ring av de­fi­ni­tio­nen av grön­trä­da (ka­pi­tel 3.4.)

Nektar­väx­ter är väx­ter som in­ne­hål­ler rik­ligt med pol­len och nek­tar. Så­da­na väx­ter är bland an­nat klö­ver­ar­ter, söt­väpp­ling­ar och ho­nungs­fa­ce­lia.

→ Med grön­trä­da av­ses åk­rar som be­såtts med frön till ett- el­ler fler­åri­ga vilt-, land­skaps-, nek­tar- el­ler ängs­väx­ter el­ler vall el­ler med ut­sä­des­bland­ning­ar av des­sa väx­ter, dock inte en­bart med spann­mål, olje- el­ler pro­te­in­väx­ter el­ler ut­sä­des­bland­ning­ar av des­sa väx­ter.

Pre­ci­se­ring av sköt­seln av od­lad jord­bruks­mark (ka­pi­tel 3.3.)

→ Ti­di­ga­re gäll­de kra­vet bara per­ma­nen­ta gräs­mar­ker och per­ma­nen­ta be­tes­mar­ker.

Över­vak­ning­en av att växt­skydds­med­lens för­pack­ning­s­på­skrif­ter följs på grund­vat­ten­om­rå­den har flyt­tats över från kra­ven på god jord­bruks­hävd och goda mil­jö­för­hål­lan­den till de fö­re­skriv­na verk­sam­hets­kra­ven (från ka­pi­tel 3.7. till ka­pi­tel 5.1.2).

→  För­flytt­ning­en har gjorts för att få över­vak­ning­en av iakt­ta­gan­det av växt­skydds­med­lens för­pack­ning­s­på­skrif­ter att bätt­re mot­sva­ra kra­ven i EU-för­ord­ning­en.

Skyd­da fåg­lar (ka­pi­tel 4.2)

Skyd­da­de na­tur­typ­er får inte änd­ras så att be­va­ran­det av na­tur­typ­ens sär­drag i om­rå­det även­ty­ras och för­säm­rar fåg­lar­nas livsmil­jö­er. NTM-cen­tra­ler­na fat­tar be­slut om grän­ser­na för skyd­da­de na­tur­typ­er och del­ger om­rå­dets äga­re och in­ne­ha­va­re be­slu­tet. Skyd­da­de na­tur­typ­er kan vara till ex­em­pel  na­tur­li­ga dung­ar som till be­ty­dan­de del be­står av äd­la löv­träd, has­sell­un­dar, klib­bal­skärr, sand­strän­der i na­tur­till­stånd, äng­ar vid havs­stran­den, träd­lö­sa el­ler av na­tu­ren träd­fat­ti­ga sand­dy­ner, en­be­vux­en ängs­mark, löv­äng­ar, samt sto­ra en­sta­ka träd och träd­grup­per som do­mi­ne­rar ett öp­pet land­skap.

→ Tilläg­get har gjorts för att mot­sva­ra få­gel­di­rek­ti­vets krav.

Märk­ning och re­gi­stre­ring av djur (ka­pi­tel 5.4)

Kra­ven på fö­ran­de av djur­för­teck­ning har änd­rats för nöt-, får- och get­hål­la­re. Om djur­hål­la­ren an­mä­ler hän­del­ser­na el­ekt­ro­niskt, be­hövs ing­en djur­för­teck­ning på pap­per. Då finns det hel­ler ing­et krav på att djur­för­teck­ning­en ska för­va­ras.

Märk­nings­sig­nu­met för svin har änd­rats från djur­hål­lar­spe­ci­fikt till djur­håll­nings­plats­spe­ci­fikt.

LÄS MERA OM ÄND­RING­AR­NA I TEXT­AV­SNIT­TEN!

Bild: MMM_kuva-ar­kis­to

Tvär­vill­kor2019