Alla former av förorening av grundvatten är förbjuden i miljöskyddslagen (527/2014). Förbud mot att direkt eller indirekt släppa ut ämnen som är farliga eller skadliga för miljön i grundvatten ingår i statsrådets förordning 1022/2006. Jordbrukaren bör i fråga om sin egen gård kontrollera att gårdens verksamhet inte orsakar sådana direkta eller indirekta utsläpp av miljöfarliga eller miljöskadliga ämnen som nämns i bilaga E till den ovan nämnda förordningen (t.ex. från bränslen, smörjmedel, växtskyddsmedel). Beakta kravet i all jordbruksverksamhet på din gård och på hela jordbruksmarken, också i de områden som inte ligger på ett grundvattenområde. Ämnen som är farliga och skadliga för miljön och som varken direkt eller indirekt får släppas ut i grundvattnet finns förtecknade i tabell 4.
Se till att det inte finns t.ex. läckande växtskyddsmedelsbehållare, oljetankar, dunkar eller fat med spillolja, kasserade fordon eller andra anläggningar som kan orsaka direkta eller indirekta utsläpp av växtskyddsmedel eller kolväte i grundvattnet. Se också till att det inte uppkommer direkta eller indirekta utsläpp i grundvattnet när du lagrar växtskyddsmedel och fyller eller tvättar växtskyddssprutor. Beakta kraven på all jordbruksmark, också de områden som inte ligger på ett grundvattenområde.
Ta reda på var grundvattenområdet ligger
Begränsningarna för användning av grundvattenområden berör samtliga jordbrukare som har jordbruksmark på ett grundvattenområde. Kontrollera i Viputjänsten om något av dina skiften befinner sig på grundvattenområde. Om något skifte endast delvis är beläget på ett grundvattenområde ska begränsningarna för grundvattenområden följas på del av skiftet som ligger på grundvattenområdet. Av detta område kan man inrätta ett separat jordbruksskifte. Observera att det i din kommuns miljöskyddsbestämmelser eller i ett eventuellt miljötillstånd eller ett annat tillstånd för din gård kan ingå exaktare begränsningar för odling på grundvattenområden, exempelvis för spridning av stallgödsel, än vad tvärvillkoren förutsätter. Föreskrifterna kan variera från kommun till kommun.
Använd endast växtskyddsmedel som är tillåtna på grundvattenområden
Följ den begränsning för skydd av grundvattnet som nämns i påskrifterna på preparatets förpackning. Det finns skillnader i begränsningarna för olika preparat. Här invid ser du ett exempel på en grundvattenfras som begränsar användningen av ett preparat. Lägg ändå märke till att begränsningarna kan ändras efter det att preparaten första gången har godkänts. Det är därför bra att alltid innan ett preparat används kontrollera de uppdaterade uppgifterna i det register över växtskyddsmedel som Tukes för. www.tukes.fi/växtskyddsmedelsregister.
I registret kan du göra en sökning av preparat som är tillåtna på grundvattenområden eller ta ut en förteckning över preparat vilkas användning på något sätt är begränsad på grundvattenområden. Närmare uppgifter om preparatens grundvattenbegränsningar finns i uppgifterna om preparaten i registret och i texten på försäljningsförpackningen. Du kan också höra dig för hos kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om vilka begränsningar som är i kraft.
Exempel på en grundvattenfras för ett växtskyddsmedelspreparat:
Grundvattenbegränsning: Växtskyddsmedlet eller dess nedbrytningsprodukt kan transporteras i marken och medlet får därför inte användas på viktiga eller andra för vattenförsörjning lämpliga grundvattenområden (grundvattenområden av klasserna I och II). Kring brunnar och källor som används för anskaffning av hushållsvatten lämnas en skyddszon på minst 30-60 meter som inte behandlas med växtskyddsmedlet. Användning av växtskyddsmedel på grov mojord eller grövre jordarter än så bör undvikas.
Tabell 4. Ämnen farliga för grundvatten och i ämnesgrupper ingående farliga ämnen som inte får släppas ut i grundvatten (Statsrådets förordning 1022/2006).
Tvärvillkor2019