3. Korvaus maatilojen neuvonnasta

Kor­vaus maa­ti­lo­jen neu­von­nas­ta mak­se­taan neu­von­ta­or­ga­ni­saa­ti­ol­le. Kor­vauk­sen mää­rä an­ne­tus­ta neu­von­nas­ta on 63 eu­roa (alv-0 %) tun­nil­ta. Neu­von­nan val­mis­te­lus­ta ja suun­ni­tel­man laa­ti­mi­ses­ta voi­daan mak­saa kor­vaus­ta enin­tään neu­von­ta­ta­pah­tu­man kes­toa vas­taa­val­ta ajal­ta, jos neu­von­nan tu­lok­se­na syn­tyy:

• eläin­ten hy­vin­voin­ti­suun­ni­tel­ma
• ym­pä­ris­tö­suun­ni­tel­ma
• eläin­ten ter­vey­den­huol­to­suun­ni­tel­ma
• maa­ti­lan ener­gi­a­suun­ni­tel­ma
• suun­ni­tel­ma maa­ti­lan nyky­ai­kais­ta­mi­ses­ta ja kil­pai­lu­ky­vyn pa­ran­ta­mi­ses­ta.

Laa­di suun­ni­tel­ma Ruo­ka­vi­ras­ton oh­jeis­tuk­sen mu­kaan. Sun­ni­tel­ma­oh­jeet on esi­tet­ty tä­män oh­jeen lu­vuis­sa 9-13.

Neu­von­nan val­mis­te­lus­ta voi­daan mak­saa kor­vaus­ta enin­tään yh­del­tä tun­nil­ta, vaik­ka ti­lal­le ei laa­dit­tai­si­kaan edel­lä mai­nit­tua suun­ni­tel­maa.

Yh­den neu­von­ta­ker­ran enim­mäis­kus­tan­nuk­set ovat 1 500 eu­roa. Neu­von­ta­ta­pah­tu­ma voi­daan to­teut­taa:

• maa­ti­lal­la
• maas­tos­sa
• neu­vot­ta­van ti­lois­sa
• neu­vo­jan ti­lois­sa
• säh­köi­ses­ti etä­yh­tey­den avul­la.

Neu­von­ta­ta­pah­tu­ma voi­daan tar­vit­ta­es­sa to­teut­taa eri päi­vi­nä.

Yksi yh­dis­tys tai maa­tila voi saa­da neu­von­taa kor­kein­taan 15 000 eu­ron edes­tä koko oh­jel­ma­kau­den ai­ka­na.

Neu­vo­jal­le tai tä­män ol­les­sa toi­sen pal­ve­luk­ses­sa, neu­vo­jan työn­an­ta­jal­le voi­daan kor­va­ta neu­vo­jan mat­kas­ta neu­von­ta­koh­tee­seen ai­heu­tu­neet mat­ka­kus­tan­nuk­set si­ten, että oman ajo­neu­von käy­tös­tä ai­heu­tu­neet kus­tan­nuk­set kor­va­taan kul­loin­kin voi­mas­sa ole­van val­ti­on mat­kus­tus­sään­nön mu­kaan. Mat­ka-ajas­ta ei kui­ten­kaan voi saa­da neu­von­ta­kor­vaus­ta. Neu­vo­jal­le ei kor­va­ta myös­kään päi­vä­ra­ho­ja.

Val­ti­on mat­kus­tus­sään­tö 2021

Myös muut kuin oman ajo­neu­von käy­tös­tä ai­heu­tu­neet koh­tuul­li­set mat­ka­kus­tan­nuk­set voi­daan kor­va­ta.

Sää­dök­sen koh­tuul­li­suus­vaa­ti­mus (1387/2014 9§) ja val­ti­on mat­kus­tus­sään­nön lo­giik­ka (6 § Kor­vaus oman kul­ku­neu­von käyt­tä­mi­ses­tä) huo­mi­oi­den:

Jos Neu­vo2020 toi­men­pi­tees­sä  mak­suun ha­e­taan le­a­sing-au­toa käy­tet­tä­es­sä ai­heu­tu­neet km-kor­vauk­set, täl­löin­kin ku­ten oman au­ton km-kor­vauk­sia mak­suun ha­et­ta­es­sa, tuen­saa­jan tu­lee huo­mi­oi­da 5000km ra­jan täyt­ty­mi­nen ka­len­te­ri­vuot­ta koh­den.

Le­a­sing-au­ton osal­ta raja tul­ki­taan auto­koh­tai­sek­si ja 5000 kilo­met­rin täyt­ty­mi­seen lu­e­taan kaik­ki ajot ky­sei­sel­lä au­tol­la.

Tuen­saa­jan vas­tuul­la on il­moit­taa mak­su­ha­ke­muk­sel­la ra­jan täyt­ty­mi­ses­tä sekä käyt­tää oi­ke­aa tak­saa.

Oi­keus­oh­jeet:

Val­ti­o­neu­vos­ton ase­tus maa­ti­lo­jen neu­von­ta­jär­jes­tel­mäs­tä 1387/2014:

”9 §

Mat­ka­kus­tan­nus­ten kor­vaus

Neu­von­ta­jär­jes­töl­le, neu­von­taa an­ta­val­le yri­tyk­sel­le tai elin­kei­noa har­joit­ta­val­le neu­vo­jal­le voi­daan li­säk­si kor­va­ta mat­ka-ai­kaa lu­kuun ot­ta­mat­ta neu­vo­jan mat­kas­ta neu­von­ta­koh­tee­seen ai­heu­tu­neet koh­tuul­li­set mat­ka­kus­tan­nuk­set.

Oman ajo­neu­von käy­tös­tä ai­heu­tu­neet mat­ka­kus­tan­nuk­set kor­va­taan nou­dat­ta­en val­ti­on mat­kus­tus­sään­nön mu­kai­sia kor­vaus­pe­rus­tei­ta.”

Val­ti­on mat­kus­tus­sään­tö 2021

https://jul­kai­sut.val­ti­o­neu­vos­to.fi/bitst­re­am/hand­le/10024/161981/VM_2020_1.pdf?se­qu­en­ce=1&isAl­lo­wed=y :

”6 § Kor­vaus oman kul­ku­neu­von käyt­tä­mi­ses­tä

Vir­ka­mie­hen tai työn­te­ki­jän omal­la tai hal­lit­se­mal­laan kul­ku­neu­vol­la te­ke­mäs­tä vir­ka­mat­kas­ta suo­ri­te­taan mat­kus­ta­mis­kus­tan­nus­ten kor­vaus­ta seu­raa­vas­ti:

Au­tol­la Kun­kin 1.1. al­ka­van vuo­den mit­tai­sen ajo­kilo­met­rien las­ken­ta­kau­den 5000 en­sim­mäi­sel­tä kilo­met­ril­tä 1.1.–31.12.2020 vä­li­sel­tä ajal­ta 43 sent­tiä kilo­met­ril­tä ja seu­raa­vil­ta kilo­met­reil­tä 38 sent­tiä kilo­met­ril­tä. Edel­lä mai­ni­tut kilo­met­ri­kor­vauk­set suo­ri­te­taan ko­ro­tet­tui­na seu­raa­vis­sa ta­pauk­sis­sa: 1) 7 sent­tiä sil­loin kun teh­tä­vien suo­rit­ta­mi­nen edel­lyt­tää perä­vau­nun kul­jet­ta­mis­ta au­toon kiin­ni­tet­ty­nä ja 11 sent­tiä sil­loin, kun teh­tä­vien suo­rit­ta­mi­nen edel­lyt­tää asun­to­vau­nun kul­jet­ta­mis­ta au­toon kiin­ni­tet­ty­nä sekä 22 sent­tiä sil­loin kun teh­tä­vien suo­rit­ta­mi­nen edel­lyt­tää tau­ko­tu­van tai vas­taa­van kul­jet­ta­mis­ta au­toon kiin­ni­tet­ty­nä, ja 2) 3 sent­tiä sil­loin, kun a) asi­an­o­mai­nen jou­tuu kul­jet­ta­maan au­tos­saan ko­nei­ta tai lait­tei­ta, joi­den pai­no ylit­tää 80 ki­loa tai joi­den koko on suu­ri, b) asi­an­o­mai­nen on teh­tä­vien vuok­si jou­tu­nut au­tos­saan kul­jet­ta­maan koi­raa, tai 3) 9 sent­tiä sil­loin, kun teh­tä­vien hoi­to edel­lyt­tää liik­ku­mis­ta au­tol­la met­sä­auto­tiel­lä tai muul­ta lii­ken­teel­tä sul­je­tul­la tie­ra­ken­nus­työ­maal­la, ky­seis­ten kilo­met­rien osal­ta, sekä 4) 3 sent­tiä hen­ki­löl­tä sil­loin, kun asi­an­o­mai­nen kul­jet­taa mui­ta hen­ki­löi­tä, joi­den kul­je­tus on hä­nen työn­an­ta­jan­sa asi­a­na.”

”Ajo­kilo­met­rien las­ken­ta­kau­si vaih­tuu ka­len­te­ri­vuo­den vaih­tu­es­sa.”

Neu­von­nan saa­jan vel­vol­li­suus on mak­saa ar­von­lisä­ve­ron osuus saa­mas­taan neu­von­nas­ta. Tau­lu­kos­sa 1 on esi­tet­ty las­ku­esi­merk­ki neu­von­nan kus­tan­nuk­sis­ta ja neu­von­nan saa­jan mak­set­ta­vak­si jää­väs­tä ar­von­lisä­ve­ron osuu­des­ta.

Maa­ti­lo­jen neu­von­ta­jär­jes­tel­mä ‒ ohje neu­vo­jal­leMaa­lis­kuu 2021