Hae peltokasvipalkkiota vuoden 2019 päätukihaussa joko
- sähköisesti Vipu-palvelussa rastimalla kohta Peltokasvipalkkio ja Ilmoittamalla lisäksi tiedot perus- ja kasvulohkoista
tai - tukihakemuslomakkeella 101B rastimalla kohta 1C. Ilmoita tukikelpoiset kasvit kasvulohkolomakkeella 102B. Lomakkeet löydät Ruokaviraston internetsivuilta.
Tee tärkkelysperunan ja sokerijuurikkaan viljelysopimus viimeistään 17.6.2019. Toimita kopio viljelysopimuksesta sähköisen tukihakemuksen liitteenä tai paperilla kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle viimeistään 17.6.2019.
Sokerijuurikkaan viljelijöiden saama todistus sokerijuurikkaan viljelysopimuksesta hyväksytään viljelysopimukseksi.
Palkkiokelpoiset kasvit
Palkkiokelpoisia kasveja ovat seuraavat syksyllä 2018 kylvetyt ja viimeistään 30.6.2019 kylvettävät kasvit.
- Valkuaiskasvit: syysrapsi, syysrypsi, kevätrapsi, kevätrypsi, auringonkukka, öljypellava, ruistankio, härkäpapu, öljyhamppu (ks. öljyhampun tarkemmat tukiehdot Viljelijätukien hakuoppaan liitteestä C), peltoherne (eli ruoka- ja rehuherneet) ja makea lupiini.
- Lupiinin lajike on ilmoitettava aina, myös jos sitä käytettään seoksena. Jos ilmoitat lajikkeeksi muu tukikelpoinen lajike, anna lajikkeen nimi lisätietokentässä. Jos lajike ei ole tukikelpoinen, tuki hylätään.
- Lupiinin lajike oikeuttaa tukeen, jos se on hyväksytty jonkin EU:n jäsenmaan virallisessa lajikeluettelossa ja on makea. Tukikelpoisia lajikkeita ovat esimerkiksi Amiga, Boruta, Boregine, Haags Blaue, Energy ja Sonet. Lajikeluettelo löytyy EU:n virallisen lehden numerosta C13, joka on julkaistu 11.1.2019. Lupiini on kohdissa 37–39. Lehti on saatavilla internetistä osoitteesta https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:013:FULL&from=FI
- Lupiinin tukikelvottomat karvaat (kitkerät) lajikkeet on merkitty lajikeluetteloon koodilla 13.
- Säilytä lupiininsiementen vakuustodistus ja ostokuitti. Niistä katsotaan kylvetyn siemenen alkuperä mahdollisessa valvonnassa. Ellei vakuustodistusta ja ostokuittia ole, osoita siementen alkuperä muulla luotettavalla tavalla.
- Ruis, siemensadonkorjuuvuonna
- Sokerijuurikas, joka on viljelty sokerintuotantoon ja josta on viljelysopimus sokerijuurikasteollisuuden kanssa
- Tärkkelysperuna, josta on viljelysopimus perunatärkkelysteollisuuden kanssa. Tärkkelysperunan omaa siemenlisäysalaa ei saa sisällyttää tärkkelysperunan viljelysopimukseen. Ilmoita tärkkelysperunan siemenlisäys omana kasvulohkona tai kasvulohkoina. Tärkkelysperunan tuotannolla ei tarkoiteta perunahiutaletuotantoa.
- Ihmisravinnoksi käytettävät avomaanvihannekset AB-tukialueella: Tarhaherne (tarhaherneisiin kuuluvat silpo-, silpoydin-, sokeri- ja taittoherne, jotka korjataan tuleentumattomina), pensaspapu, valko- eli keräkaali, kiinankaali, kukkakaali, porkkana, lanttu, nauris, mukulaselleri, palsternakka, purjo, avomaankurkku, kurpitsa, pinaatti, raparperi, punajuurikas ja keltajuurikas, ruokasipuli (sis. punasipuli ja jättisipuli), punakaali, savoijinkaali (kurttukaali), ruusukaali, parsakaali, kyssäkaali, lehtiselleri, lamopinaatti, retiisi, salaatti (Lactuca-suku), salaattisikurit (Cichorium-suku), salaattifenkoli, kesäkurpitsa, lehtikaali, valkosipuli, piparjuuri, maa-artisokka, meloni, lehtimangoldi, latva-artisokka ja parsa.
Peltokasvipalkkion ehdot
- Olet aktiiviviljelijä, ikä ei ole rajoittava tekijä
- Lohko, jolle haet palkkiota, tulee olla hallinnassasi 17.6.2019
- Pienin peltokasvipalkkioon oikeuttava kasvulohko on 0,05 hehtaaria
- Peltokasvipalkkio voidaan maksaa myös tukioikeudettomille hehtaareille
- Peltokasvipalkkiota ei myönnetä sellaiselle alalle, jolla viljelykasvin juuret eivät ole yhteydessä maaperään
- Olet toimittanut kuntaan kopion tärkkelysperunan- ja sokerijuurikkaan viljelysopimuksesta viimeistään 17.6.2019
- Viljelet palkkioon oikeuttavia kasveja täydentävien ehtojen mukaisesti. Täydentävien ehtojen oppaan löydät internetosoitteesta www.ruokavirasto.fi/viljelijaoppaat → Täydentävät ehdot.
Seoskasvustot
- Valkuaiskasvien seokset viljojen kanssa eivät ole tukikelpoisia
- Voit kuitenkin käyttää peltoherneellä pienen määrän viljaa tukikasvina
- Peltokasvipalkkioon oikeuttavien valkuaiskasvien seokset ovat palkkiokelpoisia. Ilmoita tällainen seos kasvikoodilla Seoskasvusto, herne/härkäpapu/makea lupiini/öljykasvit, vaikka seos sisältäisi vain kahta edellä mainituista.
Peltokasvipalkkion määrä
Peltokasvipalkkiota myönnetään vuosittain 13,7 milj. euroa palkkiokelpoisten hehtaarien perusteella.
Palkkio per hehtaari lasketaan jakamalla kasviryhmälle vahvistettu enimmäismääräraha kasvin tai kasviryhmän palkkiokelpoiseksi todetulla kokonaisalalla.
Taulukossa 1 arvioituja palkkion tasoja tarkennetaan marras-joulukuussa, kun valvonnat on saatettu päätökseen ja lopulliset palkkiokelpoiset kasvien tai kasviryhmien pinta-alat ovat tiedossa. Palkkion tasoja voidaan edelleen tarkentaa keväällä 2020, jos määrärahoja näyttäisi jäävän käyttämättä. Tavoitteena on maksaa määrärahat mahdollisimman tarkasti viljelijöille.
EU:n tuotantosidonnaisia tukia ovat peltokasvipalkkio, lypsylehmäpalkkio, nautapalkkio sekä lammas- ja vuohipalkkiot. Suomi on jakanut kansallisesti EU:n tuotantosidonnaiset tuet 22 eri toimenpiteeseen. Yksittäinen toimenpide perustuu eläin- tai kasviryhmään ja/tai tukialueeseen. Jokaiselle toimenpiteelle on varattu tietty määräraha. Tarkoitus on, että palkkiot myönnetään nykyisin ehdoin ja määrärahoin vuoteen 2020 asti. Määrärahoja on kuitenkin mahdollista siirtää toimenpiteiden välillä. Maa- ja metsätalousministeriö voi tehdä päätöksen varojen siirrosta vuosittain ennen maksujen alkamista. Mahdollisesta päätöksestä tiedotetaan osoitteessa www.mmm.fi.
* Lataa taulukko pdf-tiedostona
Päätukihaun tuet 201926.3.2019