9. Övervakning

9.1. Allmänt om övervakning

Över­vak­ning­en av jord­bruks­stöd byg­ger på Eu­ro­pa­par­la­men­tets och rå­dets samt Eu­ro­pe­is­ka kom­mis­sio­nens rätts­ak­ter och på na­tio­nel­la för­ord­ning­ar. I Fin­land är det Livs­me­dels­ver­ket som styr och ad­mi­ni­stre­rar över­vak­ning­en av jord­bruks­stöd.

Alla stö­dan­sök­ning­ar kon­trol­le­ras ad­mi­ni­stra­tivt. Den­na s.k. ad­mi­ni­stra­ti­va kon­troll ut­förs vid kom­mu­nen och NTM-cen­tra­len. Ut­över den ad­mi­ni­stra­ti­va kon­trol­len av alla stö­dan­sök­ning­ar väljs dess­utom en del av går­dar­na som läm­nat in stö­dan­sö­kan ut för kon­troll på plats. NTM-cen­tra­ler­nas in­spek­tö­rer ut­för över­vak­ning­ar­na av jord­bru­kar­stöd på går­dar­na.

9.2. Administrativ kontroll

Med ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll av­ses så­dan gransk­ning av upp­gif­ter­na i stö­dan­sö­kan som ut­förs som s.k. skriv­bords­ar­be­te. Ock­så de au­to­ma­tis­ka kors­gransk­ning­ar­na som ut­förs i da­ta­sys­te­men är ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll. Ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll för­ut­sät­ter inte att ären­det kon­trol­le­ras på går­den.

Som ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll grans­kas bland an­nat att du har läm­nat in din stö­dan­sö­kan i tid och att du har gett in de bi­la­gor som be­hövs. Om du an­sö­ker om till ex­em­pel mil­jö­er­sätt­ning ut­förs dess­utom en ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll av bl.a. att din för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning är i kraft och att du ge­nom att läm­na in hös­t­an­mä­lan har an­mält de are­a­ler där vis­sa av dina val­da åt­gär­der ge­nom­förs.

Ad­mi­ni­stra­tiv kon­troll är ock­så de kors­gransk­nings­kör­ning­ar som Livs­me­dels­ver­ket ut­för i sina da­ta­sys­tem. I de här kors­gran­skings­kör­ning­ar­na jäm­förs dina upp­gif­ter som re­dan finns i da­ta­sys­te­men med upp­gif­ter­na i stö­dan­sö­kan. Om du till ex­em­pel an­sö­ker om mil­jö­er­sätt­ning kan man ge­nom kors­gransk­ning­ar kon­trol­le­ra bl.a. att de skydds­zo­ner du an­mält har be­va­rats fle­ra år i rad på sam­ma skif­te så som er­sätt­nings­vill­ko­ren sti­pu­le­rar.

9.3. Övervakning på gården

Över­vak­nings­mängd

Går­dar­na tas ut till över­vak­ning på plats med an­vänd­ning av bå­de slump­mäs­sigt och vik­tat ur­val. Av de går­dar som an­sökt om stöd över­va­kas minst 5 %.

Med­de­lan­de om över­vak­ning

Det går att med­de­la om över­vak­ning­en i för­väg, men kom­mis­sio­nens för­ord­ning för­ut­sät­ter att kon­trol­ler ut­förs ock­så utan för­hands­be­sked. Med­de­lan­de om åker­över­vak­ning kan ges ti­di­gast 14 dygn i för­väg och vid över­vak­ning av djur­stöd ti­di­gast 48 tim­mar fö­re över­vak­ning­en.

För­be­re­del­se för över­vak­ning och kon­troll­be­sök

Du kan be­myn­di­ga en an­nan per­son som din re­pre­sen­tant el­ler as­si­stent för över­vak­ning­en. Över­vak­ning­en kan ut­fö­ras ock­så utan att du el­ler din re­pre­sen­tant är när­va­ran­de. Gårds­be­sö­ket in­leds med att in­spek­tö­ren be­rät­tar om syf­tet med över­vak­ning­en och över­vak­nings­me­to­der­na. Du får ett med­de­lan­de om över­vak­nings­me­to­der­na och över­vak­ning­s­på­följ­der­na.

Om din gård har valts ut till hel­gårds­övervakning gör man vid gårds­kon­trol­len en gransk­ning av bl.a. alla dina jord­bruks­skif­tens are­a­ler, grö­dor, od­lings­sätt och iakt­ta­gan­det av stöd­vill­ko­ren. Kors­gransk­ning­en gäl­ler van­li­gen bara en­skil­da skif­ten el­ler stöd­vill­kor.

För­säk­ra dig om att alla hand­ling­ar som be­hövs för över­vak­ning­en finns till­gäng­li­ga. Vid ett gårds­be­sök för hel­gårds­övervakning kon­trol­le­ras ar­ren­de­av­ta­len för alla går­dars del, och för de går­dar som in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning kon­trol­le­ras den år­li­ga od­lings­pla­nen, in­köpsk­vit­to­na över göd­sel­fa­bri­kat, in­ty­get över test av växt­skydds­spru­tan samt in­ty­get över av­lagd ut­bild­ning el­ler ex­a­men inom om­rå­det för växt­skydds­me­del. Om går­den har in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning och/el­ler om går­den är fö­re­mål för tvär­vill­kors­kon­troll grans­kas dess­utom att stall­göd­se­l­ana­ly­sen är i kraft. Om du inte del­tar i kon­trol­len kan du ge in de be­gär­da hand­ling­ar­na se­na­re.

Vid den vin­ter­ti­da do­ku­ment­kon­trol­len grans­kas dess­utom mark­kar­te­ring­ar­na och de skif­tes­vi­sa an­teck­ning­ar­na om du har in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning. Om du inte har in­gått för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning och din gård är fö­re­mål för tvär­vill­kors­kon­troll grans­kas skif­tes­bok­fö­ring­en en­bart med av­se­en­de på iakt­ta­gan­det av tvär­vill­kors­k­ra­ven. Ock­så and­ra hand­ling­ar kan be­gä­ras in för gransk­ning, så­väl i sam­band med hel­gårds­övervakning som för vin­ter­ti­da do­ku­ment­kon­troll.

När­ma­re in­for­ma­tion om över­vak­ning av tvär­vill­kor finns i gui­den om tvär­vill­ko­ren.

Över­vak­nings­pro­to­koll

Ett pro­to­koll upp­rät­tas all­tid över över­vak­ning­en.  Du (el­ler din re­pre­sen­tant) kan foga egna an­märk­ning­ar och åsik­ter om över­vak­ning­en till pro­to­kol­let.

Un­der gårds­be­sö­ket för åker­över­vak­ning görs ob­ser­va­tio­ner av hur stöd­vill­ko­ren har iakt­ta­gits. In­spek­tö­ren be­rät­tar vil­ka ob­ser­va­tio­ner som gjor­des un­der över­vak­ning­en och hur de möj­li­gen in­ver­kar på det stöd som ska be­ta­las till dig.  De slut­li­ga re­sul­ta­ten skick­as till dig för att un­der­teck­nas. Din un­der­skrift är inte ob­li­ga­to­risk, och om den sak­nas är det ing­et hin­der för den fort­sat­ta hand­lägg­ning­en av ären­det. Un­der­skrif­ten un­dan­rö­jer inte hel­ler rät­ten att sö­ka änd­ring i det egent­li­ga stöd­be­slu­tet.

Ett pro­to­koll upp­rät­tas ock­så över ad­mi­ni­stra­ti­va kors­gransk­ning­ar i de fall där fe­let var så stort att det le­der till sank­tion. Om över­vak­ning­en re­sul­te­rar i att stö­det mins­kas, dvs. be­ta­las en­ligt den are­al som god­känts vid över­vak­ning­en, ut­gör den nya are­a­len di­rekt grund för be­tal­ning av stö­det och are­al­skill­na­den går att se i stöd­be­slu­tet. Över­vak­nings­upp­gif­ter­na re­gi­stre­ras i da­ta­sys­te­met vid NTM-cen­tra­len. Stö­det be­ta­las till går­den först när alla gårds­över­vak­ning­ar som hän­för sig till det an­sök­ta stö­det har ut­förts och kors­gransk­ning­ar­na retts ut.

På­följ­der­na av are­al­fel

På­följ­der­na med an­led­ning av are­al­skill­na­den va­ri­e­rar en­ligt stöd. Are­al­fe­let bil­das på ba­sis av skill­na­den mel­lan den an­sök­ta are­a­len och den are­al som god­känts vid över­vak­ning­en. Dess­utom kan en del bris­ter i stöd­vill­ko­ren in­ver­ka på are­al­fe­let. När­ma­re in­for­ma­tion om are­al­på­följ­der­na in­går i An­vis­ning­en om åker­över­vak­ning.

På­följ­der­na av för­sum­mel­se av vill­ko­ren

Ut­över stö­d­av­drag till följd av are­al­fel kan ock­så för­sum­mel­ser av stöd­vill­ko­ren leda till att stö­det mins­kas. Till ex­em­pel mins­kas för­grö­nings­stö­det om ett el­ler fle­ra av för­grö­nings­stö­dets krav inte upp­fylls el­ler om du har be­fri­ats från för­grö­nings­åt­gär­der­na fast­än du bor­de ha ge­nom­fört dem.

För mil­jö­er­sätt­ning­ens del in­ne­hål­ler den gårds­spe­ci­fi­ka åt­gär­den ba­lan­se­rad an­vänd­ning av nä­rings­äm­nen och oli­ka skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der stöd­vill­kor som du mås­te föl­ja för att få er­sätt­ning. Un­der­lå­tel­se att föl­ja stöd­vill­ko­ren för mil­jö­er­sätt­ning kan or­sa­ka en fast på­följds­pro­cent el­ler ock­så räk­nas på­följ­den ut via are­a­len. När det gäl­ler en på­följd be­döms än­då all­tid över­trä­del­sens all­var, om­fatt­ning och var­ak­tig­het samt upp­rep­ning.

I tvär­vill­kors­gui­den kan du lä­sa mer om över­vak­ning på tvär­vill­ko­ren

Rätt att sö­ka änd­ring

Du har möj­lig­het att sö­ka änd­ring ge­nom be­gä­ran om om­pröv­ning av det stöd­be­slut in­ne­hål­lan­de över­vak­nings­re­sul­ta­tet som skick­as se­na­re i sam­band med ut­be­tal­ning­en. En an­vis­ning om hur man be­gär om­pröv­ning finns som bi­la­ga till stöd­be­slu­tet.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 201926.3.2019