Bidrag för jordbruksgrödor

Ansökan om stöd

An­sök om bi­drag för jord­bruks­grö­dor i den sam­la­de stö­dan­sö­kan för 2019  an­ting­en

Slut ett od­lings­kon­trakt för stär­kel­se­po­ta­tis och sock­er­be­ta se­nast 17.6.2019. Läm­na in en ko­pia av od­lings­kon­trak­tet som bi­la­ga till den el­ekt­ro­nis­ka stö­dan­sö­kan el­ler på pap­per till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 17.6.2019.

Det in­tyg över od­lings­kon­trakt för sock­er­be­ta som sock­er­bets­od­lar­na får god­känns som od­lings­kon­trakt.

Ersättningsberättigande grödor

Er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de grö­dor är föl­jan­de grö­dor som såtts hös­ten 2018 och som sås se­nast 30.6.2019.

Villkoren för bidrag för jordbruksgrödor

Blan­da­de växt­be­stånd

Beloppet av bidrag för jordbruksgrödor

I bi­drag för jord­bruks­grö­dor be­vil­jas år­li­gen 13,7 milj. euro på ba­sis av bi­drags­be­rät­ti­gan­de hek­tar.

Bi­dra­get per hek­tar be­räk­nas ge­nom att det max­i­ma­la an­slag som fast­ställts för en växt­grupp di­vi­de­ras med väx­tens el­ler växt­grup­pens sam­man­lag­da are­al som kon­sta­te­rats be­rät­ti­ga till bi­drag.

De upp­skat­ta­de bi­drags­ni­vå­er­na i ta­bell 1 pre­ci­se­ras i no­vem­ber-de­cem­ber när över­vak­ning­ar­na är slut­för­da och väx­ter­nas el­ler växt­grup­per­nas slut­li­ga bi­drags­be­rät­ti­gan­de are­a­ler är kän­da. Bi­drags­ni­vå­er­na kan pre­ci­se­ras yt­ter­li­ga­re vå­ren 2020 om det ser ut att bli an­slag över. Må­let är att be­ta­la an­sla­gen så ex­akt som möj­ligt till jord­bru­kar­na.

EU:s pro­duk­tions­bund­na stöd är bi­drag för jord­bruks­grö­dor, bi­drag för mjölk­kor, bi­drag för nöt­kre­a­tur samt får- och get­bi­drag. Fin­land har på na­tio­nell ni­vå de­lat upp EU:s pro­duk­tions­bund­na stöd på 22 oli­ka åt­gär­der. En en­skild åt­gärd ba­se­rar sig på en djur- el­ler växt­grupp och/el­ler stöd­re­gi­on. För var och en åt­gärd har det re­ser­ve­rats ett be­stämt an­slag. Av­sik­ten är att bi­dra­gen ska be­vil­jas en­ligt nu­va­ran­de vill­kor och an­slag fram till år 2020. Det är än­då möj­ligt att flyt­ta över an­slag mel­lan åt­gär­der­na. Jord- och skogs­bruksmi­nis­te­ri­et kan fat­ta be­slut om över­fö­ring av me­del år­li­gen in­nan ut­be­tal­ning­ar­na bör­jar. In­for­ma­tion om even­tu­el­la be­slut ges på ad­res­sen www.mmm.fi.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 201926.3.2019