Eläinten hallinta
Pohjoista kotieläintukea voi hakea vain hakijan tai hänen perheenjäsentensä hallinnassa tuen määräytymisajanjaksolla olevista eläimistä. Eläinten on oltava rekisteröityinä sen tilatunnuksen hallintaan, jota hakija käyttää tukea hakiessaan, ei asiakastunnuksen tai hakijalla mahdollisesti olevan toisen tilatunnuksen hallintaan.
Eläinten hallinnan siirto
Eläinten hallinnan siirto hakijalta toiselle (esim. vuokraus/leasing) on pystyttävä osoittamaan osapuolten keskinäisellä kirjallisella sopimuksella ja asiaan liittyvillä kuiteilla. Eläimet hallintaansa ottanut hakija on taloudellisessa vastuussa sopimukseen kuuluvista eläimistä.
Eläinten hoito
Jos viljelijä ottaa toisen viljelijän hallinnassa olevia eläimiä hoitoon (esim. kasvatettavaksi) korvausta vastaan, eläinten hoidosta on tehtävä kirjallinen sopimus, joka osoittaa, että eläimet vastaanottanut viljelijä ainoastaan hoitaa eläimiä, mutta ei ole taloudellisessa vastuussa sopimukseen kuuluvista eläimistä.
Tuenhakijana ei voi olla eläimiä hoitava viljelijä, vaan tukia voi hakea ja tuet maksetaan sille viljelijälle, jonka hallinnassa (omistus/vuokraus) eläimet ovat.
Sillä hakijalla, joka omistaa tai muutoin hallitsee eläimiä, on velvollisuus pitää kirjaa hoidossa olevista eläimistä.
Eläimet rekisteröidään eläinrekistereihin sille tilalle, jonka hallinnassa ne ovat.
Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi
Pohjoisten kotieläintukien myöntämisen edellytyksenä on, että olet rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi Ruokaviraston eläintenpitäjärekisteriin nautaeläinten, lampaiden ja/tai vuohien osalta. Rekisteröidy eläintenpitäjäksi ennen eläintenpidon aloittamista sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta, missä maatilasi talouskeskus sijaitsee tai missä asuinpaikkasi on. Tee rekisteröityminen Ruokaviraston eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin ilmoituslomakkeilla.
Eläinten merkintä ja rekisteröinti
Merkitse ja rekisteröi eläimet Ruokaviraston merkitsemis- ja rekisteröintiohjeiden mukaan.
Rekisteröi tukihakemuksen kohteena olevat eläimet aina sille tilatunnukselle, mitä käytät, kun haet eläimistä tukia.
Eläinrekisterit
Tee eläimiä koskevat ilmoitukset eläinrekistereihin oikein ja ajallaan. Pidä eläinten tiedot rekistereissä aina ajan tasalla.
Nautarekisteri
Voit tehdä nautoja koskevat ilmoitukset sekä korvamerkkien tilaukset seuraavia ilmoitusväyliä käyttäen:
- Eläinrekisteriin nettiselaimella (esim. Minun Maatilani tai Nettifarmi),
- Ruokaviraston lomakkeilla postitse osoitteeseen:Nautarekisteri, PL 63, 01301 VANTAA tai sähköpostilla osoitteeseen NRlomakepalautus@mtech.fi). Nautarekisterin asiakaspalvelun kautta puhelimitse (puh. 09 85 666 000) lähinnä tietojen korjaus- ja erikoistilanteissa.
Korjaa heti Nautarekisterissä havaitsemasi virheelliset tiedot, jotka koskevat sinun ilmoituksiasi nautarekisteriin. Tällaisia virheitä voivat olla esim. virheet eläimen syntymätunnuksessa, syntymä-, osto- tai poistopäivässä.
Jos teuraseläinraportista puuttuu teurastettuja eläimiä tai teurastamon ilmoittamissa tiedoissa on virheitä, palauta korjattu raportti suoraan nautarekisteriin osoitteeseen Nautarekisteri, PL 63, 01301 VANTAA. Virheitä voi olla esim. eläimen EU-tunnuksessa, teurastuspainossa, -päivässä tai -numerossa. Korjaa virheet suoraan teuraseläinraporttiin ja lähetä siitä kopio nautarekisteriin yllä olevaan osoitteeseen. Lähetä kopio liitteenä nautarekisteriin yllä olevaan osoitteeseen myös kyseisiä eläimiä koskeva teurastamon kuitin kopio.
Ruokavirasto lähettää nautaeläintenpitäjille kaksi kertaa vuodessa nautarekisteriotteen, ellei eläintenpitäjä ole perunut lähettämistä. Otteet lähetetään tammi- ja syyskuussa. Tarkistuslistalle
on tulostettu päivämäärä, johon mennessä korjaukset on tehtävä. Tiedot poimitaan nautarekisteristä hakijan ilmoittamien tietojen sekä teurastamoiden ilmoittamien teurastustietojen perusteella.
Lammas- ja vuohirekisteri
Voit tehdä lampaita ja vuohia koskevat ilmoitukset sekä korvamerkkien tilaukset seuraavia ilmoitusväyliä käyttäen:
- Eläinrekisterin asiakassovelluksella,
- Kaupallisella sovelluksella, esimerkiksi Weblammas,
- Ruokaviraston lomakkeilla postitse osoitteeseen: Lammas- ja vuohirekisteri, PL 63, 01301 VANTAA tai
- Lammas- ja vuohirekisterin asiakaspalvelun kautta sähköpostitse (lammasvuohi(at)mtech.fi) tai puhelimitse (puh. 09 85 666 002) lähinnä tietojen korjaus- ja erikoistilanteissa.
Ruokavirasto lähettää lampaiden ja vuohien pitäjille keväällä eläinluettelon lammas- ja vuohirekisteristä. Tiedot poimitaan lammas- ja vuohirekisteristä hakijan ilmoittamien tietojen perusteella.
Kirjanpito/eläinluettelot
Pidä omistuksessasi tai hallinnassasi olevista eläimistä eläinlaji- ja pitopaikkakohtaista nautaeläinluetteloa. Luettelo on pidettävä ajan tasalla joko paperisella lomakkeella tai sähköisessä muodossa siten, että se voidaan tarvittaessa esittää valvontaviranomaiselle. Merkitse tiedot nautaeläinluetteloon viimeistään 3 päivän kuluessa tapahtumasta.
Sinun ei tarvitse pitää erillistä nautaeläinluetteloa, jos teet tapahtumailmoitukset sähköisesti 7 päivän kuluessa suoraan nautarekisteriin. Voit päivittää nautaeläinluettelon merkitsemällä eläimiä koskevat uudet tiedot nautarekisterin tilalle lähettämään nautaeläinluetteloon. Voit myös tulostaa luettelon nautarekisterin asiointisovelluksesta otsikolla ”Nautaeläinluettelo”.
Tee tilojen välisestä eläinkaupasta kirjallinen sopimus, kuitti tai muu vastaava asiakirja, jossa mainitaan vähintään:
- eläimen EU-tunnus
- siirtopäivä tilalta toiselle
- sopimuksen päiväys
- kaupan osapuolten tilatunnukset
- onko kyseessä osto vai vuokraus
- nimet, osoitteet ja allekirjoitukset.
Edellä mainitut sopimukset ja kuitit tarkastetaan valvonnassa. Sopimusten ja kuittien avulla voidaan varmistaa, että nautaeläinluetteloon ja nautarekisteriin tehdyt merkinnät ovat oikein.
Tarkemmat ohjeet eri eläinlajien eläinluetteloista saat Ruokaviraston merkitsemis- ja rekisteröintioppaista.
Kirjanpitovaatimus koskee kaikkia pohjoisessa kotieläintuessa tukikelpoisia eläinlajeja.
Kuttujen maidontuotannosta ja maidon käytöstä on pidettävä myös kirjaa.
Hakemuksen peruminen
Pohjoisen kotieläintuen ennakon hakemuksen voi perua myös hakemuksen viimeisen jättöpäivän jälkeen. Tällöin ei peruunnu koko pohjoinen kotieläintuki, vain ennakko kyseiseltä vuodelta.
Peruuttamalla osallistumisilmoituksen voi peruuttaa tuen kokonaisuudessaan. Tukea ei tällöin makseta yhdestäkään eläimestä. Et voi peruuttaa vain yhden eläimen tai eläinryhmän tukea, vaan peruutus koskee koko osallistumisilmoituksella haettua tukea. Peruuttaminen koskee koko tukivuodelta myönnettävää/maksettavaa tukea.
Voit perua milloin tahansa osallistumisilmoituksen Vipu-palvelun kohdassa Osallistumisilmoitukset eläintukiin tai jättämällä paperilomakkeen 184 kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.
Aikavälillä 15.6.2018–17.6.2019 sekä myöhästymispäivien aikana jättämäsi osallistumisilmoitus on voimassa tukivuodesta 2019 lähtien.
- Jos perut vuonna 2019 jättämäsi osallistumisilmoituksen viimeistään 17.6.2019, hakemusta ei muodostu lainkaan ja peruminen kohdistuu heti tukivuoteen 2019.
- Jos perut vuosina 2015- 2018 jättämäsi osallistumisilmoituksen 17.6.2019 jälkeen, koko tuki maksetaan sinulle vielä vuonna 2019.
Osallistumisilmoituksen voimassaolo näkyy Vipu-palvelussa Maatila-näytön -kohdissa Kotieläintuotanto ja maito. Täältä voit nähdä perumiesi tukien osalta osallistumisilmoitusten viimeisen voimassaolopäivämäärän (esim. 31.12.2019). Voimassa olevan perutun osallistumisilmoituksen osalta sinulle myönnetään tuki vielä kyseiseltä vuodelta. Tuissa, joiden osallistumisilmoitus on voimassa, lukee voimassaolon kohdalla toistaiseksi. Täältä näet myös jo aiemmin perutut osallistumisilmoituksesi.
Jos valvonnasta on jo ilmoitettu sinulle ja suoritetusta valvonnasta aiheutuu valvontaseuraamuksia, et voi perua hakemusta. Muussa tapauksessa takarajana peruutuksen tekemiselle on ensimmäinen kyseessä olevan hakemuksen mukainen maksutapahtuma.
Kotieläintuotannon lopettaminen
Kun lopetat tukivuoden aikana kotieläintuotannon harjoittamisen, ilmoita siitä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle 30 vrk:n sisään. Ilmoita asiasta Ruokaviraston eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin ilmoituslomakkeilla myös eläintenpitäjärekisteriin sekä poista viimeiset eläimet eläinrekisteristä.
Kun lopetat nautakarja-, lammas- tai vuohitalouden harjoittamisen, peru myös osallistumisesi pohjoisiin kotieläintukiin ja EU:n eläinpalkkioihin sähköisesti Vipu-palvelussa tai lomakkeella 184.
Asiakirjojen säilytys
Säilytä tukien hakemiseen liittyvät sellaiset alkuperäiset asiakirjat, joita ei toimiteta tuen myöntävälle viranomaiselle tukihakemuksen liitteenä hakuvuoden ja sitä seuraavien neljän kalenterivuoden ajan. Tällaisia asiakirjoja ovat kirjanpitoon liittyvät eläinluettelot, eläinten vuokrasopimukset, valtakirjat, osto- ja myyntikuitit ym. tositteet.
Tavanomainen tuotantotapa
Sinun on harjoitettava kotieläintaloutta tavanomaisen tuotantotavan mukaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pidät tilallasi emolehmiä lihantuotantoa varten kasvatettavien vasikoiden tuottamiseen tai pidät uuhia lihantuotantoa varten kasvatettavien karitsoiden tuottamiseen.
Eläinten hyvinvoinnista on huolehdittava eläinsuojelusäännösten mukaisesti.
Valvonta
Pohjoisten kotieläintukien valvonnasta kerrotaan eläinvalvontaohjeessa
Pohjoinen kotieläintuki - vuoden 2019 ohjeet15.2.2019