Eri eläinryhmien pohjoiset kotieläintuet määräytyvät joko nautarekisteristä tai lammas- ja vuohirekisteristä saadun kalenterivuoden (1.1.–31.12.2019) eläinmäärän tai vuonna 2019 teurastettujen eläinten lukumäärän perusteella.
Pohjoisten kotieläintukien määräytymisperusteet
- Naudat (emolehmät, emolehmähiehot, sonnit ja härät)
- Nautojen pohjoinen eläinyksikkötuki määräytyy nautarekisteristä 1.1.2019–31.12.2019 saadun eläinten keskimääräisen lukumäärän perusteella.
- Teurashiehot, -sonnit ja -härät
- Nautojen pohjoinen teurastuki määräytyy vuonna 2019 teurastettujen eläinten lukumäärän perusteella.
- Uuhet
- Uuhien pohjoinen kotieläintuki määräytyy lammas- ja vuohirekisteristä 1.1.2019–31.12.2019 saadun eläinten keskimääräisen lukumäärän perusteella.
- Tukikelpoisten uuhien lukumäärää rajaa tukivuonna 2019 syntynyt karitsamäärä.
- Kutut
- Kuttujen pohjoinen kotieläintuki määräytyy lammas- ja vuohirekisteristä 1.1.2019–31.12.2019 saadun eläinten keskimääräisen lukumäärän perusteella.
- Tukikelpoisten kuttujen lukumäärää rajaa kuttujen tukivuonna 2019 tuottama hyväksytty maitomäärä.
Nautojen, uuhien ja kuttujen keskimääräisen eläinmäärän laskenta eläinyksikkötuissa
Nautojen, uuhien ja kuttujen keskimääräinen lukumäärä saadaan laskemalla yhteen eläinryhmän yksittäisten eläinten tukikelpoisuuspäivät tuen määräytymisjaksolta 1.1.2019–31.12.2019 ja jakamalla summa luvulla 365.
- Eläimen ensimmäisellä tukikelpoisuuspäivällä tarkoitetaan sitä päivää, jolloin se tulee tukikelpoiseksi. Se voi olla tuen määräytymisjakson ensimmäinen päivä (1.1.2019) tai päivä, jolloin eläin saavuttaa tietyn ikäryhmän ikävaatimuksen (6 kk, 8 kk tai 24 kk), poikimispäivää seuraava päivä tai eläimen ostopäivää seuraava päivä.
- Eläimen viimeisellä tukikelpoisuuspäivällä tarkoitetaan sitä päivää, jolloin eläin lakkaa olemasta tukikelpoinen. Se voi olla eläimen poistopäivä, toiseen ikäryhmään (yli 24 kk) siirtymistä edeltävä päivä, tuen määräytymisjakson viimeinen päivä (31.12.2019) tai poikimispäivä.
Vakiintuneen eläinmäärän käyttö
Jos eläimiesi lukumäärä on tilapäisesti alentunut tulipalon, eläintaudin tai muun vastaavan, sinusta riippumattoman syyn takia, kotieläintuen myöntämisperusteena voidaan käyttää vakiintunutta eläinmäärää edellyttäen, että tuotanto tilallasi jatkuu. Eläimiesi lukumäärän katsotaan olevan alentunut, jos eläinmääräsi tuen määräytymisajankohtana on ollut vähintään kolmasosan pienempi kuin vakiintunut eläinmääräsi.
Vakiintuneena eläinmääränä voidaan käyttää edellisen tukivuoden pohjoisen kotieläintuen perusteena olevaa eläinmäärääsi. Jos eläinmääräsi on edellisenä tukivuotena ollut poikkeuksellinen, vakiintuneena eläinmääränä voidaan käyttää edellistä tukivuotta edeltävien enintään neljän peräkkäisen tukivuoden tuen perusteena olleiden eläinmääriesi keskiarvoa.
Sinun on toimitettava eläinmääräsi alenemisesta kirjallinen selvitys kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle hakemuslomakkeen liitteenä. Jos eläimiesi määrä on alentunut eläintaudin takia, asiasta on oltava kirjallisen selvityksesi lisäksi eläinlääkärin antama todistus.
Pohjoinen kotieläintuki - vuoden 2019 ohjeet15.2.2019