Nautojen eläinyksikkötuki
Eläinyksikkötukea myönnetään C-alueella emolehmistä, emolehmähiehoista, sonneista ja häristä.
- Hallinnassasi olevan emolehmän ja emolehmähiehon käyttötapana nautarekisterissä on oltava emolehmä, kun tuen perusteena olevat tukikelpoisuuspäivät poimitaan nautarekisteristä. Jos poistat eläimen hallinnastasi kesken tuen määräytymisjakson (1.1.–31.12.2019), eläimen käyttötapana on oltava emolehmä viimeisenä päivänä, kun eläin on hallinnassasi.
- Emolehmähiehosi on eläinyksikkötuessa tukikelpoinen, kun se on vähintään 8 kk:n, mutta enintään 4 vuoden ikäinen.
- Muista tarkistaa nautarekisteritietojen (mm. emolehmähiehon käyttötapa) oikeellisuus tammikuun 2020 loppuun mennessä!
Esimerkkejä emolehmähiehon käyttötavan merkityksestä eri tilanteissa:
Esim. Niemisellä on emolehmähieho, jonka käyttötapana on nautarekisterissä emolehmä. Hieho on täyttänyt 8 kk 2.1.2019, jolloin se on alkanut kerryttää ruokintapäiviä. Nieminen myy hiehon Lahtiselle 1.4.2019, joka pitää sen käyttötavan edelleen emolehmänä → hiehon käyttötapana on emolehmä, kun tuen perusteena olevat tukikelpoisuuspäivät nautarekisteristä poimitaan. Vuonna 2019 Nieminen saa tuen määräytymisjakson aikana hiehosta kertyneen eläinyksikkötuen ajalta 2.1.2019 – 1.4.2019 ja Lahtinen ajalta 2.4.2018 – 31.12.2018.
Esim. Niemisellä on emolehmähieho, jonka käyttötapana on nautarekisterissä lihantuotanto. Hieho on täyttänyt 8 kk 10.7.2018. Nieminen muuttaa hiehon käyttötavan emolehmäksi 29.12.2018 → hiehon käyttötapana on emolehmä, kun tuen perusteena olevat tukikelpoisuuspäivät nautarekisteristä poimitaan. Hieho kerryttää takautuvasti ruokintapäiviä siitä alkaen, kun se täytti 8 kk eli aikavälillä 10.7.2018–31.12.2018.
Teurastetuista naudoista maksettava tuki
Tukea myönnetään Ruokaviraston hyväksymässä teurastamossa tai aluehallintoviraston hyväksymässä poroteurastamossa vuonna 2019 teurastettujen hiehojen, sonnien ja härkien lukumäärän perusteella ottaen huomioon, että teurashieho vastaa 0,6 eläinyksikköä ja sen tuki maksetaan euroa/ey.
Tukikelpoisuuden ehtona on, että olet rekisteröinyt ja merkinnyt teurashiehot, -sonnit ja -härät säädösten mukaisesti ja eläinten tiedot nautarekisterissä ovat oikein Myös teurastamon on pitänyt ilmoittaa eläinten teurastiedot nautarekisteriin, josta saadaan tuen perusteena olevat nautatiedot. Teurastetun hiehon, sonnin ja härän on lisäksi oltava yhtäjaksoisesti hallinnassasi vähintään 60 vrk teurastusta edeltävien 90 vrk:n aikana ja teurastetun hiehon on oltava alle 4 vuoden ikäinen
Tukea maksetaan hiehoista, sonneista ja häristä, joiden ruhot on todettu lihantarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaavaksi. Ruhopainon on hiehoilla oltava vähintään 170 kg ja sonneilla ja härillä 220 kg. Teurastuksen yhteydessä osittain hylätty ruho on tukikelpoinen, jos ruhopaino (hylätty osa mukaan lukien) täyttää vähimmäispainovaatimuksen. Teurastuksen yhteydessä kokonaan hylätystä ruhosta ei makseta tukea.
Jos ruho on hylätty teurastamon tekemän teurastusvirheen takia ja eläimestä on maksettu sinulle normaali teuraseläintili, ruho on tukikelpoinen. Jos eläin kuolee kuljetuksen aikana tai teurastamon navetassa, se ei ole tukikelpoinen.
- Ole tarkkana teurashiehoksi kasvatettavien liharotuisten hiehojesi käyttötavan suhteen, sillä teurastukea ei makseta niistä teurastetuista hiehoistasi, joista on maksettu emolehmähiehojen ey-tukea eli ts. liharotuisesta hiehostasi ei voida maksaa kahta eri kansallista nautatukea.
- Kun ostat 8 kk täyttäneen, vähintään 50-prosenttisesti liharotuisen, hiehon teurashiehoksi kasvatettavaksi, sinun on syytä tiedustella hiehon käyttötapaa myyjältä. Jos hiehon käyttötapana on emolehmä, siitä on saatettu maksaa tai voidaan tulevaisuudessa maksaa ey-tukea, joka vaikuttaa hylkäävästi teurastukeen. Jos haluat hiehosta teurastuen, muuta tarvittaessa sen käyttötavaksi lihantuotanto ja pyydä myös myyjää tekemään omalta osaltaan sama käyttötapamuutos. Eläimen käyttötapa on omistaja- ja pitopaikkakohtainen tieto.
- Maitorotuisella tai alle 50-prosenttisesti liharotuisella hieholla käyttötavalla ei ole merkitystä, vaan hieho poimiutuu teurastuen laskelmalle myös muulla käyttötavalla kuin lihantuotanto.
Esim. Virtanen ostaa Niemiseltä 10 kk:n ikäisen liharotuisen hiehon teuraaksi kasvatettavaksi. Hiehon käyttötapana nautarekisterissä on emolehmä. Virtanen haluaa tulevaisuudessa hiehosta teurastuen, joten hän muuttaa hiehon käyttötavan lihantuotannoksi. Myös Niemisen on muutettava nautarekisterissä hiehon käyttötavaksi lihantuotanto. Tällöin Niemiselle ei kerry hiehosta ey-tukea kerryttäviä ruokintapäiviä ja Virtanen ei menetä hiehosta tulevaisuudessa maksettavaa teurastukea. Jos Nieminen ei muuta hiehon käyttötapaa ja hänelle maksetaan hiehon hänen hallinnassaan ollessaan kerryttämä ey-tuki, Virtanen ei saa tulevaisuudessa hiehosta teurastukea.
Esim. Nieminen ostaa Saloselta 10 kk:n ikäisen maitorotuisen hiehon, jonka käyttötapana nautarekisterissä on lypsylehmä. Hieho ei tule tiineeksi, joten Nieminen kasvattaa hiehon teuraaksi ja muuttaa sen käyttötavaksi lihantuotanto. Koska hieho ei ole vähintään 50-prosenttisesti liharotuinen, sen käyttötavalla ei ole merkitystä teurastuen eläintietojen poiminnassa. Niemisen ei olisi tarvinnut muuttaa hiehon käyttötapaa lihantuotannoksi, koska se olisi poimiutunut mukaan teurastukeen myös käyttötavalla lypsylehmä.
Pohjoinen kotieläintuki - vuoden 2019 ohjeet15.2.2019