3. NORDLIGA HUSDJURSSTÖD

Nord­ligt hus­djurs­stöd kan be­ta­las för nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter. Stö­det kan be­ta­las, om går­dens drift­scen­trum är be­lä­get i stöd­re­gi­on C.

Stöd per dju­ren­het (euro/de) kan be­ta­las för

Stöd per djur (euro/slak­tat djur) kan be­ta­las för tju­rar och stu­tar som har fötts upp i stöd­re­gi­o­ner­na C3 och C4 och slak­tats un­der 2019.

An­sök om stöd så här

Du ska ha en gäl­lan­de an­mä­lan om del­ta­gan­de för att kun­na få stöd. Om du åren 2015 – 2018 inte läm­na­de in an­mä­lan om del­ta­gan­de för an­sö­kan om stöd för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter, ska du fyl­la i och läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på pap­pers­blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het se­nast 17.6.2019. Om du an­sö­ker om för­skott på stö­det ska du läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de se­nast 25.3.2019. Du kan kon­trol­le­ra att din an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft i punk­ten Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk i Vi­put­jäns­ten el­ler hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

En så­dan an­mä­lan om del­ta­gan­de i sys­te­men för na­tio­nel­la hus­djurs­stöd för nöt­kre­a­tur, tack­or el­ler hon­get­ter som du har gjort år 2015 el­ler se­na­re är i kraft tills du an­mä­ler att du upp­hör att be­dri­va pro­duk­tion och an­nul­le­rar ditt del­ta­gan­de el­ler tills du even­tu­ellt ute­sluts ur sys­te­met.

An­sö­kan om för­skott

Nord­li­ga hus­djurs­stöd kan be­ta­las ock­så i för­skott. An­sö­kan om be­tal­ning av för­skott ska gö­ras se­pa­rat var­je år.

Sök för­skott el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten se­nast 25.3.2019 i sam­band med an­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd. Den el­ekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen till kl. 23.59. Lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i ditt eget sam­ar­bets­om­rå­de ger dig råd om hur man an­vän­der Vi­put­jäns­ten samt be­sva­rar frå­gor kring an­sö­kan om för­skott. In­for­ma­tion om ifyl­lan­det av an­sö­kan om för­skott hit­tar du ock­så i gui­den An­sö­kan om na­tio­nel­la hus­djurs­stöd år 2019. Det är frå­ga om en gui­de för dem som an­vän­der Vipu.

Om du an­sö­ker om för­skott på pap­pers­blan­kett, läm­na då in blan­kett 139 se­nast 25.3.2019 till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där gårds­bruksen­he­tens drift­scen­trum är be­lä­get. Om din gård inte har nå­got drift­scen­trum ska du läm­na in an­sö­kan till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där mer­par­ten av din gårds åk­rar lig­ger.

Om du åren 2015 – 2018 inte läm­na­de in an­mä­lan om del­ta­gan­de för an­sö­kan om na­tio­nellt stöd för nöt­kre­a­tur, tack­or och/el­ler hon­get­ter, fyll då i och läm­na in den in­nan du an­sö­ker om för­skott, an­ting­en el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på pap­pers­blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Om du an­sö­ker om för­skott på stö­det ska du läm­na in an­mä­lan om del­ta­gan­de se­nast 25.3.2019. För att du ska få för­skott mås­te din an­mä­lan om del­ta­gan­de vara i kraft. Det­ta kan du kon­trol­le­ra i punk­ten Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk i Vi­put­jäns­ten el­ler hos kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

Ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts el­ler ut­vid­gats

Om du har bör­jat be­dri­va hus­djurs­pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat den be­tyd­ligt ska du som bi­la­ga när du an­sö­ker om för­skott läm­na in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het en ut­red­ning om att du be­dri­ver pro­duk­tio­nen i den om­fatt­ning som du an­ger i an­sö­kan. Pro­duk­tio­nen an­ses ha ut­vid­gats be­tyd­ligt om djuran­ta­let 2019 är minst en tred­je­del stör­re än det djuran­tal som god­känts lig­ga till grund för stö­det för 2018. Grun­den för fast­stäl­lan­de av för­skott på hus­djurs­stö­det är det djuran­tal på ba­sis av vil­ket 2018 års hus­djurs­stöd be­ta­la­des. Om du har bör­jat be­dri­va hus­djurs­pro­duk­tion först år 2019, kan för­skott inte be­ta­las till dig om du inte läm­nar in nå­gon ut­red­ning om in­le­dan­det. Om du inte läm­nar in ut­red­ning­en om ut­vidg­ning av pro­duk­tio­nen, be­ta­las för­skot­tet till dig på ba­sis av djuran­ta­let för år 2018.

På­vi­sa med hjälp av do­ku­ment över djur som ska an­skaf­fas, upp­gif­ter om pro­duk­tions­lo­ka­ler­na el­ler nå­gon an­nan ut­red­ning att du har bör­jat be­dri­va pro­duk­tion el­ler ut­vid­gat pro­duk­tio­nen be­tyd­ligt.

Om du an­sö­ker om för­skott på stöd för hon­get­ter på ba­sis av en upp­skat­tad, be­tyd­ligt ut­vid­gad pro­duk­tion ska du ut­över ut­red­ning­en dess­utom som bi­la­ga till an­sö­kan läm­na in en upp­skatt­ning av den mjölk­mängd som pro­du­ce­ras un­der pe­ri­o­den 1.1–31.12.2019 och som är god­tag­bar som grund för fast­stäl­lan­de av stö­det. För­skot­tet på stö­det för hon­get­ter fast­ställs på ba­sis av ditt upp­skat­ta­de an­tal hon­get­ter, om den upp­skat­ta­de mjölk­mäng­den per hong­et är minst 400 li­ter. Om din upp­skat­ta­de mjölk­mängd un­der­sti­ger 400 li­ter per hong­et, fast­ställs för­skot­tet på ba­sis av det an­tal hon­get­ter som fås ge­nom att den upp­skat­ta­de mjölk­mäng­den di­vi­de­ras med 400.

Un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret kan be­vil­jas bara om du ock­så läm­nar in pap­pers­blan­kett 468 (se ne­dan). En­bart en ut­red­ning om att pro­duk­tio­nen har in­letts är inte en grund för be­vil­jan­de av un­dan­tag från lam­nings­vill­ko­ret.

And­ra blan­ket­ter som be­hövs

De åk­rar som är en för­ut­sätt­ning för stö­det ska du an­mä­la se­nast 17.6.2019 vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan, an­ting­en el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 102B Stö­dan­sö­kans jord­bruks­skif­tes­blan­kett 2019.

Läm­na vid be­hov in föl­jan­de blan­ket­ter till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het:

Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter hit­tar du på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats:

Försenad ansökan

För­skott på nord­ligt hus­djurs­stöd be­vil­jas inte om an­sö­kan läm­nas in för sent. Om an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft, be­vil­jas stö­det då i sin hel­het som slut­ligt stöd och ing­et för­skott be­ta­las.

En för­se­nad an­mä­lan om del­ta­gan­de le­der till en minsk­ning av det slut­li­ga stö­det bara för det år då an­mä­lan läm­nas in.

För­se­ning­s­på­följ­der (stö­det mins­kas med 1 % per ar­bets­dag) tilläm­pas inte på en an­sö­kan el­ler nå­got an­nat do­ku­ment i an­slut­ning till an­sö­kan om stöd som har bli­vit för­se­nad på grund av for­ce ma­jeu­re.

En för­se­nad in­läm­ning av bi­la­gor le­der inte till att an­sö­kan om nord­li­ga hus­djurs­stöd blir för­se­nad. Nord­li­ga hus­djurs­stöd be­vil­jas än­då inte förr­än du har läm­nat in de bi­la­gor som krävs. Så­da­na bi­la­gor kan till ex­em­pel vara ut­red­ning om in­le­dan­de el­ler ut­vidg­ning av pro­duk­tio­nen och/el­ler en upp­skatt­ning av hon­get­ter­nas mjölk­mängd ka­len­der­året 2019 el­ler en ut­red­ning av att ditt djuran­tal har sjun­kit. Om be­höv­li­ga bi­la­gor sak­nas ger kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het dig en ut­satt tid för att läm­na in bi­la­gor. Om du inte läm­nar in bi­la­gor­na inom den ut­sat­ta ti­den, fat­tar kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­slut om stö­det utan dem. Bi­la­gor kan inte läm­nas in el­ekt­ro­niskt.

Kor­ri­ge­ring av fel i an­sö­kan

Obs! När du än­nu inte har fått med­de­lan­de om över­vak­ning el­ler när över­vak­ning­en inte har in­letts

Om du ef­ter att ha skick­at iväg an­sö­kan mär­ker att du har gjort ex­em­pel­vis ett fel i sam­band med ifyl­lan­det, kan du und­gå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att an­mä­la fe­let till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het på eget ini­ti­a­tiv och skrift­li­gen. Gå till vä­ga på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit orik­tig ef­ter att den läm­nats in.

Nord­ligt hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 201925.2.2019