Nordligt husdjursstöd kan betalas för nötkreatur, tackor och hongetter. Stödet kan betalas, om gårdens driftscentrum är beläget i stödregion C.
Stöd per djurenhet (euro/de) kan betalas för
- dikor och dikokvigor,
- tjurar och stutar,
- tackor,
- hongetter och
- kvigor som slaktats under 2019 (stödet betalas per djurenhet, 0,6 de/slaktad kviga)
Stöd per djur (euro/slaktat djur) kan betalas för tjurar och stutar som har fötts upp i stödregionerna C3 och C4 och slaktats under 2019.
Ansök om stöd så här
Du ska ha en gällande anmälan om deltagande för att kunna få stöd. Om du åren 2015 – 2018 inte lämnade in anmälan om deltagande för ansökan om stöd för nötkreatur, tackor och/eller hongetter, ska du fylla i och lämna in anmälan om deltagande elektroniskt i Viputjänsten eller på pappersblankett 184 till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet senast 17.6.2019. Om du ansöker om förskott på stödet ska du lämna in anmälan om deltagande senast 25.3.2019. Du kan kontrollera att din anmälan om deltagande är i kraft i punkten Husdjursproduktion och mjölk i Viputjänsten eller hos kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
En sådan anmälan om deltagande i systemen för nationella husdjursstöd för nötkreatur, tackor eller hongetter som du har gjort år 2015 eller senare är i kraft tills du anmäler att du upphör att bedriva produktion och annullerar ditt deltagande eller tills du eventuellt utesluts ur systemet.
Ansökan om förskott
Nordliga husdjursstöd kan betalas också i förskott. Ansökan om betalning av förskott ska göras separat varje år.
Sök förskott elektroniskt via Viputjänsten senast 25.3.2019 i samband med ansökan om nationella husdjursstöd. Den elektroniska ansökan är då öppen till kl. 23.59. Landsbygdsnäringsmyndigheten i ditt eget samarbetsområde ger dig råd om hur man använder Viputjänsten samt besvarar frågor kring ansökan om förskott. Information om ifyllandet av ansökan om förskott hittar du också i guiden Ansökan om nationella husdjursstöd år 2019. Det är fråga om en guide för dem som använder Vipu.
Om du ansöker om förskott på pappersblankett, lämna då in blankett 139 senast 25.3.2019 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenhetens driftscentrum är beläget. Om din gård inte har något driftscentrum ska du lämna in ansökan till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där merparten av din gårds åkrar ligger.
Om du åren 2015 – 2018 inte lämnade in anmälan om deltagande för ansökan om nationellt stöd för nötkreatur, tackor och/eller hongetter, fyll då i och lämna in den innan du ansöker om förskott, antingen elektroniskt i Viputjänsten eller på pappersblankett 184 till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Om du ansöker om förskott på stödet ska du lämna in anmälan om deltagande senast 25.3.2019. För att du ska få förskott måste din anmälan om deltagande vara i kraft. Detta kan du kontrollera i punkten Husdjursproduktion och mjölk i Viputjänsten eller hos kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Utredning om att produktionen har inletts eller utvidgats
Om du har börjat bedriva husdjursproduktion eller utvidgat den betydligt ska du som bilaga när du ansöker om förskott lämna in till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet en utredning om att du bedriver produktionen i den omfattning som du anger i ansökan. Produktionen anses ha utvidgats betydligt om djurantalet 2019 är minst en tredjedel större än det djurantal som godkänts ligga till grund för stödet för 2018. Grunden för fastställande av förskott på husdjursstödet är det djurantal på basis av vilket 2018 års husdjursstöd betalades. Om du har börjat bedriva husdjursproduktion först år 2019, kan förskott inte betalas till dig om du inte lämnar in någon utredning om inledandet. Om du inte lämnar in utredningen om utvidgning av produktionen, betalas förskottet till dig på basis av djurantalet för år 2018.
Påvisa med hjälp av dokument över djur som ska anskaffas, uppgifter om produktionslokalerna eller någon annan utredning att du har börjat bedriva produktion eller utvidgat produktionen betydligt.
Om du ansöker om förskott på stöd för hongetter på basis av en uppskattad, betydligt utvidgad produktion ska du utöver utredningen dessutom som bilaga till ansökan lämna in en uppskattning av den mjölkmängd som produceras under perioden 1.1–31.12.2019 och som är godtagbar som grund för fastställande av stödet. Förskottet på stödet för hongetter fastställs på basis av ditt uppskattade antal hongetter, om den uppskattade mjölkmängden per honget är minst 400 liter. Om din uppskattade mjölkmängd understiger 400 liter per honget, fastställs förskottet på basis av det antal hongetter som fås genom att den uppskattade mjölkmängden divideras med 400.
Undantag från lamningsvillkoret kan beviljas bara om du också lämnar in pappersblankett 468 (se nedan). Enbart en utredning om att produktionen har inletts är inte en grund för beviljande av undantag från lamningsvillkoret.
Andra blanketter som behövs
De åkrar som är en förutsättning för stödet ska du anmäla senast 17.6.2019 vid den samlade stödansökan, antingen elektroniskt i Viputjänsten eller på blankett 102B Stödansökans jordbruksskiftesblankett 2019.
Lämna vid behov in följande blanketter till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet:
- blankett 468 Anmälan om användning av undantag från lamningsvillkoret år 2019, inlämning senast 17.6.2019 eller vid ansökan om förskott senast 25.3.2019
- blankett 410 Utredning om användningen av getmjölk 2019, inlämning senast 31.1.2020
- registrering som djurhållare
- anmälningsblanketter för olika djurslag.
Livsmedelsverkets blanketter hittar du på Livsmedelsverkets webbplats:
- Första sidan > Om oss > Tjänster > Guider och blanketter > Jordbrukare > Stödblanketter
- Första sidan > Om oss > Tjänster > Guider och blanketter > Jordbrukare > Djurhållning > Märkning och registrering av djur
Försenad ansökan
Förskott på nordligt husdjursstöd beviljas inte om ansökan lämnas in för sent. Om anmälan om deltagande är i kraft, beviljas stödet då i sin helhet som slutligt stöd och inget förskott betalas.
En försenad anmälan om deltagande leder till en minskning av det slutliga stödet bara för det år då anmälan lämnas in.
Förseningspåföljder (stödet minskas med 1 % per arbetsdag) tillämpas inte på en ansökan eller något annat dokument i anslutning till ansökan om stöd som har blivit försenad på grund av force majeure.
En försenad inlämning av bilagor leder inte till att ansökan om nordliga husdjursstöd blir försenad. Nordliga husdjursstöd beviljas ändå inte förrän du har lämnat in de bilagor som krävs. Sådana bilagor kan till exempel vara utredning om inledande eller utvidgning av produktionen och/eller en uppskattning av hongetternas mjölkmängd kalenderåret 2019 eller en utredning av att ditt djurantal har sjunkit. Om behövliga bilagor saknas ger kommunens landsbygdsnäringsmyndighet dig en utsatt tid för att lämna in bilagor. Om du inte lämnar in bilagorna inom den utsatta tiden, fattar kommunens landsbygdsnäringsmyndighet beslut om stödet utan dem. Bilagor kan inte lämnas in elektroniskt.
Korrigering av fel i ansökan
Obs! När du ännu inte har fått meddelande om övervakning eller när övervakningen inte har inletts
Om du efter att ha skickat iväg ansökan märker att du har gjort exempelvis ett fel i samband med ifyllandet, kan du undgå påföljderna av felet genom att anmäla felet till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet på eget initiativ och skriftligen. Gå till väga på samma sätt om ansökan har blivit oriktig efter att den lämnats in.
Nordligt husdjursstöd – anvisningar för ansökan år 201925.2.2019