5. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH BEGRÄNSNINGAR FÖR BEVILJANDET AV HUSDJURSSTÖD

Innehav av djur

Nord­ligt hus­djurs­stöd kan sö­kas bara för djur som sö­kan­den el­ler sö­kan­dens fa­mil­je­med­lem­mar be­sit­ter un­der pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stöd. Dju­ren ska vara re­gi­stre­ra­de på det lä­gen­hets­sig­num som sö­kan­den an­vän­der vid an­sö­kan om stöd, de ska inte vara re­gi­stre­ra­de på ett kund­sig­num el­ler på ett even­tu­ellt an­nat lä­gen­hets­sig­num som sö­kan­den har till­de­lats.

Överföring av besittningen av djur

Över­fö­ring av be­sitt­ning­en av djur från en sö­kan­de till en an­nan (t.ex. ge­nom hyr­ning/le­a­sing) ska kun­na be­vi­sas med ett skrift­ligt av­tal mel­lan par­ter­na samt med till­hö­ran­de kvit­ton. Den sö­kan­de som har dju­ren i sin be­sitt­ning är eko­no­miskt an­sva­rig för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Dju­rens sköt­sel

Om en jord­bru­ka­re åtar sig att mot er­sätt­ning skö­ta om (t.ex. i av­sikt att fö­da upp) djur som är i en an­nan jord­bru­ka­res be­sitt­ning, ska ett skrift­ligt av­tal gö­ras upp om dju­rens sköt­sel. Av­ta­let ska visa att den jord­bru­ka­re som mot­ta­git dju­ren en­dast skö­ter om dem, och inte bär det eko­no­mis­ka an­sva­ret för de djur som om­fat­tas av av­ta­let.

Den jord­bru­ka­re som skö­ter dju­ren kan inte an­sö­ka om stöd. Bara den jord­bru­ka­re som in­ne­har (äger/hyr) dju­ren kan an­sö­ka om och be­ta­las stöd.

Den sö­kan­de som äger dju­ren el­ler an­nars har dem i sin be­sitt­ning är an­sva­rig för jour­nal­fö­ring­en över de djur han el­ler hon skö­ter.

I djur­re­gist­ren ska dju­ren re­gi­stre­ras på den gårds­bruksen­het som be­sit­ter dju­ren.

Registrering som djurhållare

En för­ut­sätt­ning för be­vil­jan­det av nord­li­ga hus­djurs­stöd är att du har re­gi­stre­rat dig som djur­hål­la­re i Livs­me­dels­ver­kets re­gis­ter över djur­hål­la­re i frå­ga om nöt­kre­a­tur, får och/el­ler get­ter. Re­gi­stre­ring­en görs med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där din gårds­bruksen­hets drift­scen­trum är be­lä­get el­ler där din bo­stad lig­ger. Re­gi­stre­ra dig som djur­hål­la­re in­nan du bör­jar hål­la djur.

Märkning och registrering av djur

Märk och re­gi­stre­ra dju­ren en­ligt Livs­me­dels­ver­kets an­vis­ning­ar.

Re­gi­stre­ra de djur som är fö­re­mål för stö­dan­sö­kan all­tid un­der det lä­gen­hets­sig­num som du an­vän­der när du an­sö­ker om stöd för dju­ren.

Djurregister

Gör an­mäl­ning­ar­na om djur till djur­re­gist­ren kor­rekt och inom ut­satt tid. Håll all­tid upp­gif­ter­na om dju­ren upp­da­te­ra­de i re­gist­ren.

Nöt­djurs­re­gist­ret

Du kan gö­ra an­mäl­ning­ar om nöt­kre­a­tur samt be­ställ­ning­ar av öron­mär­ken via föl­jan­de an­mäl­nings­ka­na­ler:

  1. Djur­re­gist­rets webb­tillämp­ning (t.ex. Min Gård el­ler Net­ti­far­mi),
  2. Med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter per post till ad­res­sen Mtech Di­gi­tal So­lu­tions Oy, Nöt­djurs­re­gist­ret, PB 25, 01301 VAN­DA el­ler per fax 09 27 100 35 el­ler
  3. Via nöt­djurs­re­gist­rets kund­tjänst per te­le­fon (09 85 666 000) när­mast för kor­ri­ge­ring av upp­gif­ter och i sär­skil­da si­tu­a­tio­ner.

Kor­ri­ge­ra ge­nast fel­ak­ti­ga upp­gif­ter som du ob­ser­ve­rat i nöt­djurs­re­gist­ret och som gäl­ler an­mäl­ning­ar du gjort till nöt­djurs­re­gist­ret. Ex­em­pel: fel i dju­rets fö­del­se­i­den­ti­fi­ka­tion el­ler da­tum för fö­del­se, köp el­ler av­lägs­nan­de.

Om slak­ta­de djur sak­nas i slakt­djurs­rap­por­ten, el­ler om det finns fel i de upp­gif­ter som slak­te­ri­et har an­mält, ska du skicka till­ba­ka den kor­ri­ge­ra­de rap­por­ten di­rekt till nöt­djurs­re­gist­ret, ad­ress Mtech Di­gi­tal So­lu­tions Oy, Nöt­djurs­re­gist­ret, PB 25, 01301 VAN­DA. Så­da­na fel är t.ex. fel i dju­rets fö­del­se­i­den­ti­fi­ka­tion, slakt­vikt, slakt­da­tum el­ler slakt­num­mer. Kor­ri­ge­ra fe­len di­rekt i slakt­djurs­rap­por­ten och skicka en ko­pia av den till nöt­djurs­re­gist­ret, se ad­res­sen ovan. Till den ko­pia som du skick­ar till nöt­djurs­re­gist­ret på ad­res­sen ovan ska du foga ock­så en ko­pia av slak­te­ri­ets kvit­to som gäl­ler dju­ren i frå­ga.

Två gång­er om året skick­ar Livs­me­dels­ver­ket ett ut­drag ur nöt­djurs­re­gist­ret till dem som hål­ler nöt­kre­a­tur, om djur­hål­la­ren inte har an­nul­le­rat sän­dan­det. Ut­dra­gen skick­as i ja­nu­a­ri och sep­tem­ber. På kon­trollis­tan har skri­vits ut det da­tum då kor­ri­ge­ring­ar­na se­nast mås­te gö­ras.Upp­gif­ter­na häm­tas från nöt­djurs­re­gist­ret på ba­sis av de upp­gif­ter som sö­kan­den an­mält och de slakt­upp­gif­ter som slak­te­ri­er­na an­mält.

Får- och get­re­gist­ret

Du kan gö­ra an­mäl­ning­ar om får och get­ter samt be­ställ­ning­ar av öron­mär­ken via föl­jan­de an­mäl­nings­ka­na­ler:

  1. Djur­re­gist­rets kund­tillämp­ning,
  2. En kom­mer­si­ell tillämp­ning, till ex­em­pel Weblam­mas,
  3. Med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter per post till ad­res­sen Mtech Di­gi­tal So­lu­tions Oy, Får- och get­re­gist­ret, PB 25, 01301 VAN­DA el­ler per fax 09 27 100 35 el­ler
  4. via får- och get­re­gist­rets kund­tjänst per e-post (lam­mas­vuohi(at)mtech.fi) el­ler per te­le­fon (09 85 666 002) när­mast för kor­ri­ge­ring av upp­gif­ter och i sär­skil­da si­tu­a­tio­ner.

Livs­me­dels­ver­ket skick­ar på vå­ren ett re­gis­ter­ut­drag ur får- och get­re­gist­ret till dem som hål­ler får och get­ter. Upp­gif­ter­na häm­tas från får- och get­re­gist­ret på ba­sis av de upp­gif­ter som sö­kan­den läm­nat.

Bokföring/djurförteckningar

För en nöt­kre­a­turs­för­teck­ning en­ligt djur­art och djur­håll­nings­plats över de djur du äger el­ler be­sit­ter. För­teck­ning­en ska hål­las upp­da­te­rad an­ting­en på en pap­pers­blan­kett el­le­ri el­ekt­ro­niskt for­mat så att den vid be­hov kan vi­sas upp för till­syns­myn­dig­he­ten. För in upp­gif­ter­na i nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en inom 3 da­gar från hän­del­sen.

Du be­hö­ver inte upp­rätt­hål­la en skild nöt­kre­a­turs­för­teck­ning, om du re­gi­stre­rar hän­del­ser­na el­ekt­ro­niskt di­rekt i nöt­djurs­re­gist­ret inom 7 da­gar.

Du kan upp­da­te­ra nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en ge­nom att föra in de nya upp­gif­ter­na om dju­ren i den nöt­kre­a­turs­för­teck­ning som nöt­djurs­re­gist­ret skick­ar till lä­gen­he­ten. Du kan ock­så skri­va ut för­teck­ning­en från nöt­djurs­re­gist­rets ären­de­han­te­ring med ru­bri­ken ”Nöt­kre­a­turs­för­teck­ning”.

Gör upp ett skrift­ligt av­tal, kvit­to el­ler mot­sva­ran­de do­ku­ment om djur­köp mel­lan går­dar.Här ska åt­min­sto­ne näm­nas:

De ovan nämn­da av­ta­len och kvit­to­na kon­trol­le­ras vid över­vak­ning­en. Med hjälp av des­sa av­tal och kvit­ton kan man sä­ker­stäl­la att an­teck­ning­ar­na i nöt­kre­a­turs­för­teck­ning­en och i nöt­djurs­re­gist­ret stäm­mer.

När­ma­re an­vis­ning­ar om djur­för­teck­ning­ar gäl­lan­de oli­ka djur­slag hit­tar du i Livs­me­dels­ver­kets hand­böck­er om märk­ning och re­gi­stre­ring

Kra­vet på bok­fö­ring gäl­ler alla djur­slag som är stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om nord­ligt hus­djurs­stöd.

Bok mås­te föras ock­så över hon­get­ter­nas mjölk­pro­duk­tion och an­vänd­ning­en av den mjölk som pro­du­ce­rats.

Att återta ansökan

An­sö­kan om för­skott på nord­ligt hus­djurs­stöd kan du åter­ta ock­så ef­ter den sis­ta da­gen för in­läm­ning av an­sö­kan. Då an­nul­le­ras inte hela det nord­li­ga hus­djurs­stö­det utan bara för­skot­tet för året i frå­ga.

Ge­nom att åter­ta din an­mä­lan om del­ta­gan­de kan du an­nul­le­ra stö­det i sin hel­het. Då be­ta­las stöd inte för ett enda djur. Du kan inte an­nul­le­ra stö­det för bara ett djur el­ler bara en djur­grupp, ef­ter­som an­nul­le­ring­en gäl­ler allt stöd som söks ge­nom an­mä­lan om del­ta­gan­de. An­nul­le­ring­en gäl­ler allt stöd som be­vil­jas/be­ta­las för stöd­året.

An­mä­lan om del­ta­gan­de kan du åter­ta när som helst i Vi­put­jäns­ten un­der An­mäl­ning­ar om del­ta­gan­de el­ler ge­nom att läm­na in pap­pers­blan­kett 184 till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het.

En an­mä­lan om del­ta­gan­de som du har läm­nat in un­der pe­ri­o­den 15.6.2018–17.6.2019 och un­der för­se­nings­da­gar­na gäl­ler från och med stöd­året 2019.

Gil­tig­hets­ti­den för an­mä­lan om del­ta­gan­de syns i Vi­put­jäns­ten i punk­ten Hus­djurs­pro­duk­tion och mjölk på skär­men Gård. Där kan du se att i frå­ga om stöd för vars del du har åter­ta­git an­mä­lan om del­ta­gan­de har gil­tig­hets­årets sis­ta dag (t.ex. 31.12.2019) an­getts. För en gäl­lan­de an­mä­lan om del­ta­gan­de som du har an­nul­le­rat be­vil­jas du stöd än­nu för året i frå­ga. I frå­ga om stöd där an­mä­lan om del­ta­gan­de är i kraft ser du tex­ten ”tills vi­da­re” i punk­ten för gil­tig­het. Här ser du ock­så så­da­na an­mäl­ning­ar om del­ta­gan­de som du an­nul­le­rat ti­di­ga­re.

Om du re­dan har un­der­rät­tats om över­vak­ning och den ge­nom­för­da över­vak­ning­en för­an­le­der över­vak­ning­s­på­följ­der, kan du inte åter­ta stö­dan­sö­kan. I öv­ri­ga fall kan an­sö­kan åter­tas fram till den förs­ta ut­be­tal­ning som grun­dar sig på an­sö­kan i frå­ga.

Upphörande med husdjursproduktionen

Om du upp­hör med hus­djurs­pro­duk­tio­nen un­der stöd­året ska du med­de­la  kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 30 dygn om sa­ken. Med­de­la om sa­ken ock­så med Livs­me­dels­ver­kets djur­hål­lar- och djur­håll­nings­re­gist­rets an­mäl­nings­blan­kett ock­så till djur­håll­nings­re­gist­ret samt ra­de­ra de sis­ta dju­ren från djur­re­gist­ret.

När du upp­hör med nöt­kre­a­turs-, får- el­ler get­s­köt­sel ska du ock­så åter­ta del­ta­gan­det i nord­li­ga hus­djurs­stöd och EU:s djur­bi­drag el­ekt­ro­niskt via Vi­put­jäns­ten el­ler på blan­kett 184.

Bevarande av handlingar

Du ska un­der an­sök­nings­året och de fyra på­föl­jan­de ka­len­der­åren be­va­ra så­da­na hand­ling­ar i ori­gi­nal som hän­för sig till an­sö­kan om stöd och som inte ges in till den stöd­be­vil­jan­de myn­dig­he­ten i form av bi­la­gor till stö­dan­sö­kan. Så­da­na hand­ling­ar är djur­för­teck­ning­ar­na i an­slut­ning till bok­fö­ring­en, hy­res­av­ta­len om djur, full­mak­ter, kö­pe- och för­sälj­nings­kvit­ton m.fl. ve­ri­fi­kat.

Gängse produktionssätt

Du ska be­dri­va hus­djurs­sköt­sel i en­lig­het med det gäng­se pro­duk­tions­sät­tet. Det be­ty­der att t.ex. di­kor hålls för pro­duk­tion av kal­var som föds upp på går­den för kött­pro­duk­tion och tack­or hålls för pro­duk­tion av lamm som föds upp på går­den för kött­pro­duk­tion.

Du ska sör­ja för dju­rens väl­be­fin­nan­de i en­lig­het med djur­skydds­be­stäm­mel­ser­na

Övervakning

In­for­ma­tion om över­vak­ning­en av nord­li­ga hus­djurs­stöd finns i gui­den om över­vak­ning av djur­stöd.

Nord­ligt hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 201925.2.2019