6. FASTSTÄLLANDE AV HUSDJURSSTÖD

De nord­li­ga hus­djurs­stö­den för oli­ka djur­grup­per fast­ställs an­ting­en på ba­sis det djuran­tal för ka­len­der­året (1.1–31.12.2019) som fås ur nöt­djurs­re­gist­ret el­ler får- och get­re­gist­ret el­ler på ba­sis av an­ta­let djur som slak­tats år 2019.

Grunderna för fastställande av nordliga husdjursstöd
  1. Nöt­kre­a­tur (di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar och stu­tar)

      2. Slak­ta­de kvi­gor, tju­rar och stu­tar

      3. Tack­or

  1. Hon­get­ter

Uträkning av det genomsnittliga antalet nötkreatur, tackor och hongetter i samband med stöd per djurenhet

Det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let nöt­kre­a­tur, tack­or och hon­get­ter fås ge­nom att man räk­nar sam­man de stöd­be­rät­ti­gan­de da­gar­na för var­je djur i djur­grup­pen un­der pe­ri­o­den för fast­stäl­lan­de av stöd 1.1.2019–31.12.2019 och di­vi­de­rar sum­man med 365.

Användning av det sedvanliga antalet djur

Om ditt djuran­tal är till­fäl­ligt ned­satt på grund av elds­vå­da, djur­sjuk­dom el­ler nå­gon an­nan or­sak som inte be­ror på dig, kan man an­vän­da sig av det sed­van­li­ga djuran­ta­let när hus­djurs­stöd be­vil­jas, för­ut­satt att du fort­sät­ter pro­duk­tio­nen på din gård. Det an­ses att ditt djuran­tal är ned­satt, om ditt djuran­tal vid tid­punk­ten för fast­stäl­lan­de av stöd har va­rit minst en tred­je­del läg­re än ditt sed­van­li­ga djuran­tal.

Som sed­van­ligt djuran­tal kan man an­vän­da det fö­re­gå­en­de stöd­årets djuran­tal som le­gat till grund för nord­ligt hus­djurs­stöd. Om ditt djuran­tal har va­rit ex­cep­tio­nellt det fö­re­gå­en­de stöd­året, kan som sed­van­ligt djuran­tal an­vän­das ge­nom­snit­tet av dina djuran­tal som le­gat till grund för stö­det un­der de högst fyra på var­and­ra föl­jan­de stöd­åren fö­re det fö­re­gå­en­de stöd­året.

Du ska som bi­la­ga till an­sök­nings­blan­ket­ten läm­na en skrift­lig ut­red­ning till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het om att ditt djuran­tal är ned­satt. Om ditt djuran­tal har gått ned på grund av en djur­sjuk­dom ska det för­utom den ovan nämn­da ut­red­ning­en ock­så fin­nas ett in­tyg som ut­fär­dats av en ve­te­ri­när.

Nord­ligt hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 201925.2.2019