Stöd per djurenhet för nötkreatur
Stöd per djurenhet beviljas i stödregion C för dikor, dikokvigor, tjurar och stutar.
- En diko eller dikokviga som är i din besittning ska ha användningssättet diko i nötdjursregistret när de stödberättigande dagar som ligger till grund för stödet plockas ur nötdjursregistret. Om du avlägsnar djuret under perioden för fastställande av stödet (1.1–31.12.2019), ska djurets användningssätt vara diko den sista dagen då djuret är i din besittning.
- En dikokviga är stödberättigande i fråga om stödet per djurenhet när den är minst 8 månader men högst 4 år gammal.
- Kom ihåg att senast i slutet av januari 2020 kontrollera att uppgifterna (t.ex. dikokvigans användningssätt) i nötdjursregistret är korrekta!
Exempel. Karlsson har en dikokviga som har användningssättet diko i nötdjursregistret. Kvigan har fyllt 8 månader 2.1.2019, och då har utfodringsdagar börjat samlas för den. Karlsson säljer kvigan till Mattson 1.4.2019, och Mattson låter kvigans användningssätt fortsätta att vara diko → kvigans användningssätt är diko när de stödberättigande dagar som ligger till grund för stödet plockas ur nötdjursregistret. År 2019 får Karlsson för tiden 2.1.2019–1.4.2019 det stöd per djurenhet för kvigan som uppkommit under perioden för fastställande av stödet, och Mattson får stödet för tiden 2.4.2019–31.12.2019.
Exempel. Karlsson har en dikokviga som har användningssättet köttproduktion i nötdjursregistret. Kvigan har fyllt 8 månader 10.7.2018. Karlsson ändrar användningssättet till diko 29.12.2018 → kvigans användningssätt är diko när de stödberättigande dagar som ligger till grund för stödet plockas ur nötdjursregistret. Kvigan ger retroaktivt upphov till utfodringsdagar från och med sin 8-månadersdag, alltså under perioden 10.7.2018–31.12.2018.
Stöd för slaktade nötkreatur
Stöd beviljas på basis av antalet kvigor, tjurar och stutar som under år 2019 har slaktats i ett av Livsmedelsverket godkänt slakteri eller ett av regionförvaltningsverket godkänt renslakteri. En slaktad kviga motsvarar 0,6 de och stödet för den betalas som de-stöd (euro/de).
Ett villkor för stödberättigande är att du har registrerat och märkt de slaktade kvigorna, tjurarna och stutarna i enlighet med bestämmelserna. Du ska också se till att uppgifterna i nötdjursregistret är korrekta. Också slakteriet ska ha skickat slaktuppgifterna om djuren till nötdjursregistret, därifrån uppgifterna om de nötdjur som ligger till grund för stödet fås. En slaktad kviga, tjur och stut ska dessutom vara i din besittning utan avbrott i minst 60 av de 90 dygn som föregår slakten, och en slaktad kviga ska vara under 4 år.
Stöd betalas för kvigor, tjurar och stutar vars slaktkroppar vid köttbesiktningen konstaterats vara tjänliga som människoföda. Slaktvikten ska vara minst 170 kg för kvigor och minst 220 kg för tjurar och stutar. Slaktkroppar som har kasserats delvis vid slakt omfattas av stödet om slaktvikten (inklusive den kasserade delen) uppfyller kravet på minimivikt. Om slaktkroppen i sin helhet har kasserats i samband med slakten omfattas den inte av stödet.
Om slaktkroppen har kasserats på grund av slaktningsfel som slakteriet har gjort och du sålunda har fått normal slaktlikvid, berättigar slaktkroppen till stöd. Om djuret dör under transport eller i slakteriets ladugård är det inte stödberättigande.
- Var uppmärksam på användningssättet för dina kvigor av köttras som du föder upp till slaktkvigor, eftersom slaktstöd inte betalas för sådana slaktade kvigor för vilka de-stöd för dikokvigor har betalats. Två separata nationella stöd för nötdjur kan alltså inte betalas för din kviga av köttras.
- När du köper en kviga som har fyllt 8 månader och som till minst 50 % är av köttras för att föda upp den till slaktkviga bör du fråga säljaren vilket kvigans användningssätt är. Om kvigans användningssätt är diko kan för den ha betalats eller kan för den i framtiden betalas de-stöd, vilket innebär att slaktstödet avslås. Om du vill ha slaktstöd för kvigan ska du vid behov ändra dess användningssätt från diko till köttproduktion och be säljaren också göra samma ändring av användningssättet. Djurets användningssätt är en ägar- och djurhållningsplatsspecifik uppgift.
- Användningssättet för en kviga som är av mjölkras eller som är av köttras till mindre än 50 % spelar ingen roll. Kvigan tas med i beräkningen av slaktstöd också när användningssättet är ett annat än köttproduktion.
Exempel. Mattson köper av Karlsson en 10 månader gammal köttraskviga som han ska föda upp till slaktkviga. Kvigans användningssätt i nötdjursregistret är diko. Mattson vill i framtiden få slaktstöd för kvigan. Därför ändrar han användningssättet till köttproduktion. Också Karlsson ska ändra kvigans användningssätt i nötdjursregistret till köttproduktion. För Karlsson samlas då inga utfodringsdagar som ger de-stöd för kvigan och Mattson går inte miste om det slaktstöd som i framtiden betalas för kvigan. Om Karlsson inte ändrar användningssättet för kvigan och det de-stöd för kvigan som uppkommit medan kvigan varit i hans besittning betalas till honom, får Mattson i framtiden inte slaktstöd för kvigan.
Exempel. Karlsson köper en 10 månader gammal mjölkraskviga av Holmström. Kvigans användningssätt i nötdjursregistret är mjölkko. Kvigan blir inte dräktig, så Karlsson bestämmer sig för att föda upp kvigan till slakt och byter dess användningssätt till köttproduktion. Eftersom kvigan inte är till minst 50 % av köttras, spelar dess användningssätt ingen roll när djuruppgifterna plockas ur registret med avseende på slaktstödet. Karlsson skulle inte ha behövt byta kvigans användningssätt till köttproduktion eftersom den skulle ha beaktats i slaktstödet också under användningssättet mjölkko.
Nordligt husdjursstöd – anvisningar för ansökan år 201925.2.2019