11. ÖVERFÖRING AV BESITTNINGEN AV HELA GÅRDEN

Med över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela hus­djurs­går­den av­ses en si­tu­a­tion där går­dens jord­bruks­mark över­går till en ny in­ne­ha­va­re.

Med sam­man­slag­ning av går­dar av­ses en si­tu­a­tion där en hel gård över­går i en an­nan gårds be­sitt­ning via köp el­ler ar­ren­de­ring. Den fort­sät­tan­de går­dens lä­gen­hets­sig­num för­blir van­li­gen oför­änd­rat och lä­gen­hets­sig­nu­met för den gård som upp­hör tas ur bruk. Sam­man­slag­ning av går­dar kan ock­så in­ne­bä­ra en si­tu­a­tion där två el­ler fler går­dar bil­dar en lant­bruks­sam­man­slut­ning etc. för att be­dri­va jord­bruk. I des­sa fall får den nya går­den i all­män­het den ena sam­man­slag­na går­dens lä­gen­hets­sig­num.

Det re­kom­men­de­ras att be­sitt­nings­över­fö­ring­en av en hel gård ge­nom­förs i bör­jan av året, dvs. in­nan de förs­ta ut­be­tal­ning­ar­na för stöd­året in­leds. En över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en hel gård ska du an­mä­la på blan­kett 156 An­mä­lan om be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård inom 15 ar­bets­da­gar från be­sitt­nings­över­fö­ring­en. Den sis­ta da­gen då det är möj­ligt att över­fö­ra be­sitt­ning­en av en hel gård är 31.8.2019. Be­sitt­nings­över­fö­ring­ar av en hel gård som har gjorts ef­ter det och gäl­ler stöd­året 2019 god­känns inte. Lägg än­då mär­ke till att stöd­sö­kan­den inte läng­re kan by­tas, om en be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård görs ef­ter att för­skott på stöd har be­ta­lats.  Om för­skott har be­ta­lats till sö­kan­den och det på går­den fö­re­tas en be­sitt­nings­över­fö­ring av hela går­den ef­ter att för­skott har be­ta­lats ut, be­ta­las det slut­li­ga stö­det till den sö­kan­de till vil­ken för­skot­tet har be­ta­lats, allt­så den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren. I så fall är det bra om par­ter­na i kö­pe­av­tal och and­ra av­tal om över­fö­ring av går­dens be­sitt­ning kom­mer över­ens om hur de ska för­de­la de stöd för stöd­året 2019 som har be­ta­lats/kom­mer att be­ta­las ut.

I sam­band med en be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård ska den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­rens an­mäl­ning­ar om del­ta­gan­de i na­tio­nel­la hus­djurs­stöd över­fö­ras till går­dens nya in­ne­ha­va­re. Det här kan gö­ras på blan­kett 462 An­mä­lan om del­ta­gan­de i EU:s djur­bi­drag och na­tio­nel­la hus­djurs­stöd vid be­sitt­nings­över­fö­ring av en hel gård.

Obs! Vid en så­dan över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en hel gård som har verk­ställts ef­ter 17.6.2019 kan man på blan­kett 462 över­fö­ra till den nya in­ne­ha­va­ren bara ett så­dant del­ta­gan­de som re­dan har trätt i kraft.

Om den ti­di­ga­re och den nya in­ne­ha­va­ren kom­mer över­ens om det kan an­sö­kan om nord­li­ga hus­djurs­stöd om­fat­ta de djur (di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, tack­or och hon­get­ter) som den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren haft i sin be­sitt­ning och som ge­ne­re­rat stöd för år 2019.

Om två el­ler fle­ra går­dar har sla­gits sam­man kan den vid sam­man­slag­ning­en upp­kom­na går­den, då de be­rör­da par­ter­na kom­mer över­ens om det, an­sö­ka om de slut­li­ga stö­den för de djur (di­kor, di­ko­kvi­gor, tju­rar, stu­tar, tack­or och hon­get­ter) som fötts upp på den sam­man­slag­na går­den och som ge­ne­re­rat stöd 2019. Ett even­tu­ellt för­skott till en gård vars lä­gen­hets­sig­num tas ur bruk i och med sam­man­slag­ning­en åter­krävs.

Utbetalning av slutliga nordliga husdjursstöd

I frå­ga om över­fö­ring av be­sitt­ning­en av hela går­den an­ses det krav på be­sitt­ning av åker som är en för­ut­sätt­ning för be­vil­jan­de av hus­djurs­stöd vara upp­fyllt, om går­den 17.6.2019 i sin be­sitt­ning un­der växt­pe­ri­o­den 2019 har haft minst fem hek­tar åker som läm­par sig för od­ling. I frå­ga om köp el­ler and­ra av­tal om över­fö­ring av be­sitt­ning­en av en gård kan par­ter­na sins­e­mel­lan kom­ma över­ens om hur de sins­e­mel­lan de­lar upp de nord­li­ga hus­djurs­stöd som har be­ta­lats ut till går­den.

Nord­ligt hus­djurs­stöd – an­vis­ning­ar för an­sö­kan år 201925.2.2019