Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea voit hakea ja sitä voidaan sinulle myöntää, kun:
1) sinulla on vahvistettu viitemäärä,
2) hallitset vähintään 5:tä tukikelpoista peltohehtaaria tai viljelykseen soveltuvaa pinta-alaa 15.6.2019 ja ilmoitat alan sähköisesti päätukihaussa viimeistään 17.6.2019 tai lomakkeella 102B,
3) tilasi eläintiheys on vähintään 0,35 eläinyksikköä/tukikelpoinen peltohehtaari,
4) täytät kansallisten kotieläintukien yleiset edellytykset (a-e):
a. olet palauttanut hakemuksen ja kaikki tarvittavat tiedot sähköisesti tai paperilla,
b. täytät ikävaatimuksen,
c. harjoitat kotieläintaloutta tavanomaisen tuotantotavan mukaisesti ja huolehdit eläin-ten hyvinvoinnista eläinsuojelusäännösten mukaisesti,
d. pidät eläimiä koskevan kirjanpidon ja eläinrekisterien tiedot aina ajan tasalla niistä eläimistä, joita käytät tuen eläintiheysvaatimuksen täyttämiseen ja
e. olet rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi.
Hakijan ikä
Sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea voidaan myöntää hakijalle tukivuonna 2019, jos hakija tai hänen puolisonsa oli 31.12.2018 vähintään 18-vuotias.
Alle 18-vuotiaalle hakijalle voidaan myöntää tukea vain, jos hän on solminut avioliiton tai jos hän harjoittaa maatilataloutta yhteisomistajana tai yhdessä vanhempansa/vanhempiensa kanssa tai jos tuen myöntämiseen on muita erityisiä syitä. Ikäedellytykset eivät koske julkisoikeudellista yhteisöä, koulutilaa, vankilatilaa eivätkä hakijaa, jonka tukikelpoinen toiminta on muuta kuin maataloutta.
Hakijana yhteisö tai usea henkilö yhdessä
Kun tuotantoa tai toimintaa harjoitetaan yhdessä useamman luonnollisen henkilön toimesta tai yhteisömuodossa, vähintään yhden viljelijän, yhtiömiehen, jäsenen tai osakkaan on oltava ikäedellytykset täyttävä luonnollinen henkilö, joka itse harjoittaa maa- tai puutarhataloutta.
Maatila ja pellon hallinta
Hakijalla pitää olla hallinnassaan vähintään viisi tukikelpoista (luonnonhaittakorvauksessa korvauskelpoista) peltohehtaaria 15.6.2019. Jos hakijalla ei ole lainkaan tukikelpoisia peltohehtaareita, tilan pinta-alana käytetään viljelykseen soveltuvaa peltoalaa.
Hakijan hallinnassa oleva pelto on ilmoitettava sähköisesti päätukihaussa tai vuoden 2019 tukihakemuksen kasvulohkolomakkeella 102B viimeistään 17.6.2019 siitä riippumatta, haetaanko peltoalalle tukia vai ei.
Tuen myöntämisen edellytyksiä arvioitaessa voidaan käyttää laskennallisena peltopinta-alana viittä hehtaaria, jos:
a) hakijalle on vuonna 2007 myönnetty poikkeuslupa peltoalavaatimuksesta tai
b) kyseessä on tilanne, jossa vuonna 2007 usea luonnollinen henkilö on harjoittanut tuotantoa tai toimintaa yhdessä tai yhteisömuodossa ja vähintään yksi viljelijä, yhtiömies, jäsen tai osakas on täyttänyt kolmen hehtaarin peltoalavaatimuksen ja pelto on ilmoitettu kyseisen vuoden tukihakemuksessa.
Eläintiheyttä laskettaessa voidaan ottaa huomioon yhteisömuotoisessa yrityksessä määräysvaltaa käyttävän hakijan hallinnassa olevien tukikelpoisten peltohehtaarien ala. Ilmoita määräysvaltaa käyttävän osallisen nimi ja tilatunnus hakemuksella.
Eläinten hallinta
Tuen myöntämiseen vaadittavaa eläintiheyttä laskettaessa mukaan voidaan laskea vain hakijan tai yhdessä hänen perheenjäsentensä kanssa hallinnassa olevat eläimet sekä vuokra- tai leasingsopimuk-sella hakijan hallintaan siirtyneet eläimet. Eläinten on oltava rekisteröityinä sen tilatunnuksen hallintaan, jonka eläimiä viljelijä käyttää tuen eläintiheyttä laskettaessa.
Eläintiheyttä laskettaessa voidaan ottaa huomioon yhteisömuotoisessa yrityksessä määräysvaltaa käyttävän hakijan hallinnassa olevat tukikelpoiset eläimet. Vastaavasti yhteisömuotoisen yrityksen määräysvaltaa käyttävä henkilö voi käyttää hakemuksellaan yhteisön eläimiä, mikäli yhteisö ei hae sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea.
Tuenhakijana ei voi olla eläimiä hoitava viljelijä, vaan tukia voi hakea ja tuet maksetaan sille viljelijälle, jonka hallinnassa (omistus/vuokraus) eläimet ovat.
Eläinten hallinnan siirto
Eläinten hallinnan siirto viljelijältä toiselle (esim. vuokraus/leasing) on pystyttävä osoittamaan osapuolten keskinäisellä kirjallisella sopimuksella ja asiaan liittyvillä kuiteilla. Eläimet hallintaansa ottanut viljelijä on taloudellisessa vastuussa sopimukseen kuuluvista eläimistä.
Eläinten hoito
Jos viljelijä ottaa toisen viljelijän hallinnassa olevia ole taloudellisessa vastuussa sopimukseen kuuluvista eläimistä.
Sillä viljelijällä, joka omistaa tai muutoin hallitsee eläimiä, on velvollisuus pitää kirjaa hoidossa olevista eläimistä.
Eläimet rekisteröidään eläinrekistereihin sille tilalle, jonka hallinnassa ne ovat.
Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi
Hakijan tulee olla rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi Ruokaviraston eläintenpitäjärekisteriin niiden eläinten osalta, joita käytetään tuen eläintiheyden laskentaan. Rekisteröidy eläintenpitäjäksi ennen eläintenpidon aloittamista sen kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen kautta, missä maatilasi talouskeskus sijaitsee tai missä asuinpaikkasi on. Tee rekisteröityminen Ruokaviraston lomakkeilla.
Eläinten merkintä ja rekisteröinti
Eläinten laskennan edellytyksenä on, että hallinnassaan olevien eläinten osalta:
1) nautojen, lampaiden, vuohien, sikojen ja siipikarjan pitäjät ovat rekisteröityneet eläintenpitäjäksi eläintunnistusjärjestelmästä annetun lain (238/2010), jäljempänä eläintunnistusjärjestelmälaki, 9 §:n mukaisesti;
2) naudat on rekisteröity ja merkitty nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönot-tamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston ase-tuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 sekä eläintunnistusjärjestelmälain mukaisesti;
3) lampaat ja vuohet on rekisteröity ja merkitty lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröinti-järjestelmän käyttöönottamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1782/2003 ja direktiivien 92/102/ETY ja 64/432/ETY muuttamisesta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 21/2004 sekä eläintunnistusjär-jestelmälain mukaisesti;
4) siat on merkitty ja eläinmäärät ilmoitettu eläintunnistusjärjestelmälain ja sen nojalla annettujen säädösten mukaisesti;
5) hevoset ja ponit on tunnistettu neuvoston direktiivien 90/427/ETY ja 2009/156/EY mukaisten sääntöjen vahvistamisesta hevoseläinten tunnistusmenetelmien osalta annetun komission täytäntöön-panoasetuksen (EU) 2015/262 sekä eläintunnistusjärjestelmälain mukaisesti.
Eläinten on oltava rekisteröityinä sen tilatunnuksen hallintaan, jonka eläimiä viljelijä käyttää tuen eläintiheyttä laskettaessa.
Eläinrekisterit
Tee eläimiä koskevat ilmoitukset eläinrekistereihin oikein ja ajallaan. Pidä eläinten tiedot rekistereissä aina ajan tasalla.
Eläinluettelot ja kirjanpito
Pidä ajan tasalla olevaa kirjanpitoa (eläinluetteloa) tilan eläinmääristä, eläinmäärissä tapahtuneista lisäyksistä (syntymät, ostot) ja vähennyksistä (eloon myynnit, teuraaksi myynnit, kuolemat) sekä siipikarjalla myös siirtymistä ikäryhmästä toiseen.
Kirjanpitovaatimus koskee tuen eläintiheyslaskennassa huomioitavia eläinlajeja. Tuen eläintiheyteen lasketaan vain eläimet, joista olet pitänyt kirjaa tai kirjapitosi perusteella voidaan luotettavasti selvittää eläintiheydessä huomioitavien eläinten määrääsi tuen määräytymisajankohtana.
Naudoista on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjaa siten kuin nautaeläinten tunnistamisesta annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (326/2015) säädetään. Luettelon pitäminen voidaan korvata tallentamalla tapahtumat sähköisesti suoraan eläinrekisteriin viimeistään seitsemäntenä päivänä tapahtumapäivästä lukien.
Sioista on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjaa siten kuin sikaeläinten tunnistamisesta annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (720/2012) säädetään.
Siipikarjasta on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjaa, josta on käytävä ilmi eläinryhmien tasolla eläinten lukumäärän lisäykset ja vähennykset sekä siirtymät ikäryhmästä toiseen. Lisäyksinä tulee kirjanpitoon merkitä eläinten syntymät ja ostot ja vähennyksinä eloon myynnit, teuraaksi myynnit sekä kuolemat.
Uuhista ja kutuista on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjaa siten kuin lammas- ja vuohieläinten merkit-semisestä ja rekisteröinnistä annetussa maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (469/2005) 10 §:ssä säädetään.
Hevosista on pidettävä ajan tasalla olevaa kirjaa, josta on käytävä ilmi neuvoston direktiivien 90/427/ETY ja 2009/156/EY mukaisten sääntöjen vahvistamisesta hevoseläinten tunnistusmenetel-mien osalta annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/262 mukaisesti yksilötasolla hevosen nimi, UELN- numero tai rekisterinumero, sukupuoli, rotu, hallinta-aika, eläinten syntymä- tai ostopäivä, eloon myynnit, teuraaksi myynnit ja kuolemat.
Tarkempia tietoja eri eläinlajien (pois lukien hevonen) eläinluetteloista saat Ruokaviraston eläinlajikohtaisista merkitsemis- ja rekisteröintioppaista. Virallinen eläinluettelo on esim. ajantasainen eläinrekisteristä tulostettu tai ko. rekisterin asiakaspalvelusta tilattu tai sähköinen eläinluettelo.
Asiakirjojen säilytys
Säilytä tuen hakemiseen liittyvät sellaiset alkuperäiset asiakirjat, joita et toimita tuen myöntävälle viranomaiselle tukihakemuksen liitteenä hakuvuoden ja sitä seuraavien neljän kalenterivuoden ajan. Tällaisia asiakirjoja ovat kirjanpitoon liittyvät eläinluettelot, eläinten vuokrasopimukset, valtakirjat, osto- ja myyntikuitit ym. tositteet.
Tavanomainen tuotantotapa
Kotieläintukien maksamisen edellytyksenä on, että harjoitat tilallasi kotieläintaloutta kullekin tuen perusteena olevalle eläinlajille tavanomaisen tuotantotavan mukaisesti. Jos valvonnassa todetaan, että et ole harjoittanut kotieläintaloutta tavanomaisen tuotantotavan mukaisesti, eläinlajia ei huomioida tuen eläintiheyden laskennassa.
Kotieläintuotannon lopettaminen
Kun lopetat tukivuoden aikana kotieläintuotannon harjoittamisen, ilmoita siitä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle välittömästi esimerkiksi Eläinten pitopaikat rekisteröinti-/muutosilmoitus-lomakkeella. Ilmoita asiasta Ruokaviraston Eläinten pitopaikat rekisteröinti-/muutosilmoitus-lomakkeella myös eläintenpitäjärekisteriin sekä Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi (nautaeläimet, lammaseläimet, sikaeläimet, siipikarja) eläinrekistereihin.
Eläinsuojelu
Huolehdi eläinten hyvinvoinnista eläinsuojelusäännösten mukaisesti.
Jos tilavalvonnan yhteydessä havaitaan, että et ole hoitanut tai kohdellut eläimiä eläinsuojelulain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten mukaisesti, havainnosta ilmoitetaan välittömästi kunnan eläinlääkärille, terveystarkastajalle ja/tai poliisille.
Tukihallinto laskee sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotetun tuen eläintiheyden eläinrekistereistä saatujen ja hallinnolle ilmoitettujen eläinmäärien perusteella.
Eläinsuojelurikkomus- ja eläinsuojelurikostapauksessa tukihallinto ei huomioi teon kohteena olevan eläinlajin tai eläinlajien eläinmääriä seuraavasti:
– Eläintiheyden laskennassa ei oteta huomioon eläinlajin eläinmäärää tai eläinlajien eläinmääriä, kun syyteharkinta on aloitettu.
– Jos hakija tai hänen perheyrityksensä jäsen on tuomittu eläinsuojelurikoksesta, törkeästä eläinsuojelurikoksesta, lievästä eläinsuojelurikoksesta tai eläinsuojelurikkomuksesta sekä määrätty eläintenpitokieltoon, eläintiheyden laskennassa ei oteta huomioon eläinlajin eläinmäärää tai eläinlajien eläinmääriä eläinsuojelurikoksen tai -rikkomuksen tekovuodelta.
– Eläintiheyden laskennassa ei oteta huomioon eläinlajin eläinmäärää tai eläinlajien eläinmääriä myöskään tekovuoden ja lainvoimaisen tuomion antamisen väliseltä ajalta ja eläintenpitokieltoajalta.
Mikäli tukea on ehditty maksaa rikoksen tekovuodelta ja/tai tekovuoden ja lainvoimaisen tuomion antamisen väliseltä ajalta (sekä mahdollisesti myös eläintenpitokieltoajalta) ja tuen eläintiheyden laskennassa on huomioitu eläinmääriä, joita laskennassa ei olisi saanut huomioida, em. ajalta maksetut peritään tuet takaisin.
Tuki voidaan myöntää tai tukea ei tarvitse periä takaisin, jos tilan eläintiheys on riittävä ilman, että eläintiheyden laskennassa huomioidaan sellaisten eläinlajien eläinmääriä, mitä laskennassa ei saa huomioida.
Kielletyt tai laittomasti hallussa pidetyt aineet
Eläintesi kasvattamisessa tai lihottamisessa ei saa käyttää EY:n eläinlääkintäalan säädösten tarkoit-tamia kasvuun vaikuttavia aineita eikä hallussasi myöskään saa olla em. aineita muutoin kuin sellai-sessa tapauksessa, että eläinlääkäri on määrännyt niitä eläinten hoitoa varten. Kielletyistä aineista on säädetty eräiden lääkeaineiden käytön kieltämisestä eläimille annetussa valtioneuvoston asetuksessa 1054/2014.
Sika-ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki 201924.2.2018