Det finns endast en ansökningsomgång för stödet. Du kan ansöka om förskott och slutligt stöd eller bara slutligt stöd senast 25.3.2019.
Du kan ansöka om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning elektroniskt via Viputjänsten i punkten Ansökan om nationella husdjursstöd 2018. Sök stödet i Viputjänsten senast 25.3.2019. Den elektroniska ansökan är då öppen till kl. 23.59. Landsbygdsnäringsmyndigheten i ditt eget samarbetsområde ger dig råd om hur man använder Viputjänsten samt besvarar frågor kring ansökan om stöd. Information om ifyllandet av ansökan om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning hittar du också i Vipuanvändarens guide ”Ansökan om nationella husdjursstöd år 2019”.
Om du inte kan skicka in din ansökan elektroniskt i Viputjänsten ska du lämna in ansökningsblankett 139 ”Ansökan om nationella husdjursstöd 2019” senast 25.3.2019 till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenhetens driftscentrum är beläget. Om din gård inte har något driftscentrum ska du lämna in ansökan till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där merparten av din gårds åkrar ligger.
Lämna in ansökan direkt till landsbygdsnäringsmyndigheten eller skicka den per post. En ansökan som skickats per post anses vara inlämnad i rätt tid om postförsändelsen med ansökan har poststämplats senast den sista ansökningsdagen 25.3.2019 och adresserats till landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där gårdsbruksenheten är belägen.
Anvisningar om ansökan och blankett 139
Du får ansökningsblankett 139 Ansökan om nationella husdjursstöd och ansökningsanvisningarna i webbtjänsten Livsmedelsverket.fi eller av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Andra uppgifter eller blanketter som behövs
Förutom att du ansöker om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning ska du också uppge gårdens antal stödberättigande åkerhektar eller areal som lämpar sig för odling i samband med den samlade stödansökan senast 17.6.2019, antingen elektroniskt eller på blankett 102B.
Förutom att du ansöker om frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning ska du också uppge gårdens djurantal, antingen elektroniskt eller på blankett 461 Anmälan om djurantal, senast 17.2.2020. Anmälan om djurantal gäller fjäderfän, hästar och ponnyer. Med anmälan om djurantal kan du uppge en sammanslutnings djur eller djur som innehas av en delaktig med bestämmanderätt i sammanslut-ningen samt meddela om det finns djurgrupper som ska hämtas från något djurregister.
Lämna in närmare uppgifter om hästar och ponnyer som bilaga till anmälan om djurantal. Med en fritt formulerad bilaga till anmälan om djurantal ska du också uppge hästens/ponnyns namn, UELN- eller registernummer samt en uppgift om i vems besittning djuret har varit.
Försenad ansökan
Frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning kan inte sökas för sent på elektronisk väg. Du kan ansöka om stödet försenat med pappersblankett under 25 kalenderdagar från ansökningstidens utgång. Stödet sänks med en procent för varje arbetsdag som ansökan är försenad. Stöd beviljas inte om ansökan är mer än 25 kalenderdagar försenad. I kalenderdagarna räknas in såväl vardagar som helgdagar, och med arbetsdag avses vardagar.
Om din ansökan blir försenad betalas inget förskott.
När det gäller frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning orsakar en försenad inlämning av bilagor inte att ansökan blir försenad. Stödet beviljas ändå inte förrän du har lämnat in bilagorna.
Korrigering av fel i ansökan
Under ansökningstiden får du ändra och korrigera din ansökan obegränsat. När du korrigerar en ansökan som du skickat elektroniskt måste du återta din tidigare inskickade ansökan, korrigera uppgifterna och skicka in ansökan på nytt.
Om du efter ansökningstidens slut märker att du har gjort exempelvis ett fel i samband med ifyllandet ska du genast göra en skriftlig anmälan om felet till landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun.
Genom att anmäla om ett fel i ansökan kan du undvika de administrativa påföljder som felet kunde ha orsakat. En anmälan om fel kan beaktas om kommunens landsbygdsnäringsmyndighet har fått en skriftlig anmälan om felet innan sökanden blivit underrättad om kontroll på plats eller resultaten av en annan kontroll.
Att återta ansökan
Om du vill kan du återta ansökan elektroniskt under ansökningstiden. Efter ansökningstiden kan du återta ansökan med en fritt formulerad skriftlig anmälan till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Om du redan har underrättats om tillsyn och den genomförda tillsynen föranleder tillsynspåföljder, kan stödansökan inte återtas. I övriga fall kan ansökan återtas fram till den första utbetalningen som grundar sig på ansökan i fråga.
Från produktionen frikopplat stöd svin- och fjäderfähushållning 201928.11.2018