Du kan ansöka om och beviljas från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning när
1) du har en fastställd referenskvantitet,
2) du besitter minst fem hektar stödberättigande åker eller areal som lämpar sig för odling 15.6.2019, och du anmäler arealen elektroniskt vid den samlade stödansökan senast 17.6.2019 eller med blankett 102B,
3) djurtätheten på din gård är minst 0,35 djurenheter/ stödberättigande hektar åker,
4) du uppfyller de allmänna förutsättningarna för nationella husdjursstöd (a-e):
a. du har lämnat in ansökan och alla nödvändiga uppgifter elektroniskt eller på papper,
b. du uppfyller ålderskravet,
c. du bedriver husdjursskötsel enligt gängse produktionssätt och du ombesörjer djurens välbefinnande i överensstämmelse med djurskyddsbestämmelserna,
d. du ser till att journalföringen över djuren och uppgifterna i djurregistren hela tiden är uppdaterade för de djur som du använder för att uppfylla kravet på djurtäthet för stödet och
e. du har registrerat dig som djurhållare.
En sökande kan beviljas stöd endast för produktion som bedrivs i Finland. Sökanden behöver inte bo på gården eller i Finland.
Sökandens ålder
Stödåret 2019 kan frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning beviljas, om den sökande eller hans maka/hennes make 31.12.2018 var minst 18 år.
En sökande som inte fyllt 18 år kan beviljas stöd endast om han eller hon har ingått äktenskap eller idkar jordbruk som samägare eller tillsammans med sina föräldrar eller med en av dem, eller om det finns andra särskilda skäl för att bevilja stöd. Åldersvillkoren berör inte offentligrättsliga samfund, skollägenheter, fängelselägenheter eller sökande vars stödberättigande verksamhet är annan än jordbruk.
Flera personer gemensamt eller en sammanslutning som sökande
Om det är fråga om produktion eller verksamhet som idkas av flera fysiska personer tillsammans eller i sammanslutningsform ska minst en jordbrukare, bolagsman, medlem eller delägare vara en fysisk person som själv bedriver jordbruk eller trädgårdsodling och som uppfyller ålderskravet.
Gårdsbruksenheten och innehav av åker
Sökanden ska förfoga över minst fem stödberättigande (= ersättningsberättigande i fråga om kompensationsersättningen) hektar åker 15.6.2019. Om sökanden inte alls har någon stödberättigande åker, används som gårdsbruksenhetens areal den åkerareal som lämpar sig för odling.
Den åker som sökanden besitter ska anmälas elektroniskt eller på stödansökans jordbruksskiftesblankett för år 2019 (blankett 102B) i samband med den samlade stödansökan senast 17.6.2019, oavsett om stöd söks för åkerarealen eller inte.
När förutsättningarna för beviljande av stöd bedöms kan fem hektar användas som kalkylerad åkerareal, om:
a) den sökande år 2007 har beviljats undantag från kravet på åkerareal eller
b) det gäller en situation där flera fysiska personer år 2007 har bedrivit produktion eller verksamhet tillsammans eller i sammanslutningsform och minst en jordbrukare, bolagsman, medlem eller delägare har uppfyllt kravet på tre hektar åkerareal och åkern har uppgetts i stödansökan för året i fråga.
När djurtätheten beräknas är det möjligt att beakta den stödberättigande åkerareal som en sökande med bestämmanderätt i ett företag i sammanslutningsform har i sin besittning. I ansökan ska du uppge namnet på och lägenhetssignumet för den delaktiga med bestämmanderätt.
Besittning av djur
Vid beräkningen av den djurtäthet som krävs för att stödet ska kunna beviljas kan man bara räkna in djur som sökanden besitter själv eller tillsammans med sina familjemedlemmar samt djur som övergått i sökandens besittning genom ett hyres- eller leasingavtal. Djuren ska vara registrerade på det lägenhetssignum vars djur jordbrukaren använder för att räkna ut djurtätheten för stödet.
Vid beräkning av djurtätheten är det möjligt att beakta de stödberättigande djur som en sökande med bestämmande inflytande i ett företag i sammanslutningsform har i sin besittning. På motsvarande sätt kan en person med bestämmande inflytande i ett företag i sammanslutningsform i sin ansökan använda djur som sammanslutningen har i sin besittning, om sammanslutningen inte ansöker om från produktionen frikopplat stöd för svin- och fjäderfähushållning.
En jordbrukare som sköter djuren kan inte vara stödsökande, utan stöden kan sökas av och betalas till den jordbrukare som har djuren i sin besittning (ägande/hyrning).
Överföring av besittningen av djur
Om besittningen av djur överförs från en jordbrukare till en annan (t.ex. hyrning/leasing) ska detta kunna bevisas med ett skriftligt avtal mellan parterna samt med tillhörande kvitton.
Den jordbrukare som övertagit besittningen av djuren är ekonomiskt ansvarig för de djur som omfattas av avtalet.
Skötsel av djur
Om en jordbrukare åtar sig att mot ersättning sköta om djur som är i en annan jordbrukares besittning (t.ex. för att föda upp djuren), ska ett skriftligt avtal göras upp om djurens skötsel. Avtalet ska visa att den jordbrukare som mottagit djuren endast sköter om dem, och inte bär det ekonomiska ansvaret för de djur som omfattas av avtalet.
Den jordbrukare som äger djuren eller annars har dem i sin besittning är ansvarig för journalföringen över de djur som en annan jordbrukare sköter.
Djuren registreras i djurregistren på den gård som har djuren i sin besittning.
Registrering som djurhållare
Sökanden ska ha registrerat dig som djurhållare i Livsmedelsverkets register över djurhållare i fråga om de djur som används för att räkna ut djurtätheten.. Registrera dig som djurhållare innan du börjar hålla djur. Registreringen görs med Livsmedelsverkets blanketter via landsbygdsnäringsmyndigheten i den kommun där din gårdsbruksenhets driftscentrum är beläget eller där din bostad ligger.
Märkning och registrering av djur
En förutsättning för beräkningen av djuren är att följande krav uppfylls i fråga om de djur som är i sökandens besittning:
1) de som håller nötkreatur, får, getter, svin och fjäderfä har registrerat sig som djurhållare i enlighet med 9 § i lagen om ett system för identifiering av djur (238/2010), nedan djuridentifieringslagen,
2) nötkreaturen är registrerade och märkta i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97 samt djuridentifieringslagen,
3) fåren och getterna är registrerade och märkta i enlighet med rådets förordning (EG) nr 21/2004 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av får och getter och om ändring av förordning (EG) nr 1782/2003 samt direktiven 92/102/EEG och 64/432/EEG samt djuridentifieringslagen,
4) svinen är märkta och djurantalen anmälda i enlighet med djuridentifieringslagen och de författningar som utfärdats med stöd av den,
5) hästarna och ponnyerna är identifierade i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 om fastställande av bestämmelser i enlighet med rådets direktiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäller metoder för identifiering av hästdjur samt djuridentifieringslagen.
Djuren ska vara registrerade på det lägenhetssignum vars djur jordbrukaren använder för att beräkna djurtätheten för stödet.
Djurregister
Gör anmälningar som gäller djur till djurregistren korrekt och inom utsatt tid. Håll alltid uppgifterna om djuren uppdaterade i registren.
Djurförteckningar och bokföring
För uppdaterad journal (djurförteckning) över antalet djur på gården samt ökningar (födslar, köp) och minskningar (försäljning till livs, försäljning till slakt, dödsfall) av djurantalet på gården. När det gäller fjäderfä ska du föra uppdaterad journal också när det gäller övergångar från en åldersgrupp till en annan.
Kravet på journalföring gäller bara de djurslag som beaktas vid beräkningen av djurantalet. I djurtätheten för stödet räknas in bara de djur som du har fört journal över eller också ska det på basis av din journal gå att utreda dina djurantal vid tidpunkten för fastställande av stödet på ett tillförlitligt sätt.
För uppdaterad journal över nötkreaturen på det sätt som bestäms i jord- och skogsbruksministeriets förordning om identifiering av nötkreatur (326/2015). Du kan ersätta förandet av förteckning genom att registrera händelserna direkt i djurregistret senast den sjunde dagen räknat från händelsedagen.
För uppdaterad journal över svinen på det sätt som bestäms i jord- och skogsbruksministeriets förordning om identifiering av svin (720/2012).
När det gäller fjäderfä ska du föra uppdaterad journal som på nivån för olika djurgrupper visar ökningar och minskningar av antalet djur samt övergångar från en åldersgrupp till en annan. Som ökningar för du in djur som fötts och köpts och som minskningar djur som sålts till livs, till slakt samt djur som dött.
För uppdaterad journal över tackor och getter på det sätt som bestäms i 10 § i jord- och skogsbruksministeriets förordning om märkning och registrering av får och getter (469/2005).
Över hästar ska du föra uppdaterad journal av vilken det i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/262 om fastställande av bestämmelser i enlighet med rådets direktiv 90/427/EEG och 2009/156/EG vad gäller metoder för identifiering av hästdjur för var och en individ framgår hästens namn, UELN-nummer eller registernummer, kön, ras, besittningstid, djurens födelse- eller inköpsdatum, försäljningar till livs, försäljningar till slakt och dödsfall.
Närmare anvisningar om förandet av djurförteckningar gällande olika djurslag (frånsett hästar) hittar du i Livsmedelsverkets handböcker för märkning och registrering. En officiell djurförteckning är t.ex. en uppdaterad förteckning som skrivits ut från något djurregister eller beställts från registrets kundtjänst eller en elektronisk djurförteckning.
Bevarande av handlingar
Du ska under ansökningsåret och de fyra påföljande kalenderåren bevara sådana handlingar i original som hänför sig till ansökan om stöd och som du inte ger in till den stödbeviljande myndigheten i form av bilagor till stödansökan. Sådana handlingar är djurförteckningarna i anslutning till bokföringen, hyresavtalen om djur, fullmakter, köpe- och försäljningskvitton m.fl. verifikat.
Gängse produktionssätt
En förutsättning för utbetalning av husdjursstöd är att du på din gård bedriver husdjursskötsel i enlighet med det gängse produktionssättet för varje djurslag som ligger till grund för stödet. Om det i samband med tillsynen konstateras att du inte har bedrivit husdjursskötseln enligt gängse produktionssätt, beaktas djurslaget inte när djurtätheten för stödet räknas ut.
Att upphöra med husdjursproduktionen
Om du upphör med att bedriva husdjursproduktion under stödåret ska du omedelbart meddela detta till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Med Livsmedelsverkets blanketter ska du också göra anmälan till djurhållarregistret samt till nötdjurs- och/eller får- och getregistret.
Djurskydd
Sörj för djurens välbefinnande i enlighet med djurskyddsbestämmelserna.
Om det i samband med en gårdskontroll upptäcks att du har skött eller behandlat djuren i strid med djurskyddslagen eller bestämmelser eller föreskrifter som meddelats med stöd av den, underrättas kommunalveterinären, hälsoinspektören och/eller polisen omedelbart om upptäckten.
I fråga om det frikopplade stödet för svin- och fjäderfähushållning räknar stödförvaltningen ut djurtätheten på sökandens gård utgående från de djurantal som fås ur registren och anmälts till förvaltningen.
I fall där djurskyddsförseelser eller djurskyddsbrott har begåtts beaktar stödförvaltningen inte djurantalen för det eller de djurslag som gärningen gäller enligt följande:
– Vid beräkningen av djurtätheten beaktas inte djurantalen för djurslaget eller djurslagen, när åtalsprövning har inletts.
– Om sökanden eller en medlem i sökandens familjeföretag har dömts för djurskyddsbrott, grovt djurskyddsbrott, lindrigt djurskyddsbrott eller djurskyddsförseelse och samtidigt har meddelats djurhållningsförbud, beaktas vid beräkning av djurtätheten inte djurantalet för djurslaget eller djurslagen för gärningsåret.
– Vid beräkning av djurtätheten beaktas djurantalen för djurslaget eller djurslagen inte heller för tiden mellan gärningsåret och meddelandet av den lagakraftvunna domen eller för den tid som djurhållningsförbudet omfattar.
Om stöd har hunnit betalas för det år då brottet begicks och/eller för tiden mellan gärningsåret och meddelandet av den lagakraftvunna domen (och eventuellt för den tid som djurhållningsförbudet omfattar) och man vid beräkningen av djurtätheten har beaktat det djurantal som inte skulle ha fått beaktas, återkrävs de stöd som betalats ut för den nämnda tiden.
Stöd kan beviljas eller behöver inte återkrävas, om gårdens djurtäthet är tillräcklig utan att man vid beräkning av djurtätheten beaktar djurantalen för sådana djurslag som inte får beaktas vid beräkningen.
Förbjudna ämnen eller illegalt innehav av ämnen
Du får inte använda tillväxtfrämjande ämnen som avses i EG:s veterinärlagstiftning för att föda upp eller göda dina djur. Du får inte heller inneha sådana ämnen, om inte en veterinär har förskrivit dem för behandling av djur. En lista över förbjudna ämnen finns i statsrådets förordning om förbud mot användningen av vissa läkemedelssubstanser för djur (1054/2014).
Från produktionen frikopplat stöd svin- och fjäderfähushållning 201928.11.2018