Terveisiä kentältä

Ter­vei­siä lä­het­tä­vät

Timo Puk­ki­la Sata­kun­nan ELY-kes­kuk­ses­ta

Okku Kal­li­o­kos­ki Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­ses­ta

Pet­ri Ma­li­nen Suo­men Yrit­tä­jis­tä

Son­ja Pit­kä­jär­vi Lii­ve­ris­tä

Ris­to Lau­ha­nen ja Juha Vii­ri­mäki Sei­nä­joen am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­ta

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­taa ELYn näkö­vink­ke­lis­tä

Maa­seu­tu­oh­jel­man to­teu­tus pe­rus­tuu yh­teis­työ­hön ja laa­jaan, maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen si­tou­tu­nee­seen, ver­kos­toon. Maa­seu­tu­ver­kos­tol­la on tär­keä teh­tä­vä ver­kos­to­jen luo­mi­ses­sa ja ak­ti­voin­nis­sa sekä uu­sien toi­mi­joi­den mu­kaan saa­mi­ses­sa tä­hän työ­hön. Val­ta­kun­nal­lis­ten ja kan­sain­vä­lis­ten ver­kos­to­jen luo­mi­ses­sa Maa­seu­tu­ver­kos­to on ol­lut ak­tii­vi­nen, ja eri­tyi­ses­ti kv-kump­pa­nei­den löy­tä­mi­ses­sä ver­kos­to­jen vä­li­sen yh­teis­työn roo­li on kor­vaa­ma­ton. Alu­eel­lis­ten ja pai­kal­lis­ten ver­kos­to­jen ko­ko­a­mi­nen tu­lee olla ja on­kin alu­eel­lis­ten toi­mi­joi­den vas­tuul­la, mut­ta eri­tyi­ses­ti val­ta­kun­nal­li­seen ja kan­sain­vä­li­seen ver­kos­to­työ­hön tar­vi­taan ver­kos­to­pal­ve­lui­den toi­min­taa.

Kui­ten­kin vii­me vuon­na teh­ty­jen ky­se­lyi­den mu­kaan juu­ri ELY-kes­kus­ten hen­ki­löt ovat ol­leet kriit­ti­sim­piä Maa­seu­tu­ver­kos­tol­ta saa­tui­hin pal­ve­lui­hin. Mer­kit­tä­väl­le osal­le ELYn työn­te­ki­jöis­tä Maa­seu­tu­ver­kos­to lie­nee suh­teel­li­sen tun­nis­ta­ma­ton osa kes­kus­hal­lin­toa eikä sen roo­lia ha­vai­ta ko­vin hy­vin esi­mer­kik­si kou­lu­tus­ten jär­jes­tä­ji­nä. Toi­saal­ta on myös niin, että ELY-kes­kuk­set ei­vät ole ol­leet itse riit­tä­vän ak­tii­vi­sia hyö­dyn­tä­mään Maa­seu­tu­ver­kos­to­pal­ve­lui­ta. Oman ko­ke­muk­se­ni mu­kaan ver­kos­to­pal­ve­lut läh­te­vät ak­tii­vi­ses­ti ja ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä mu­kaan ta­pah­tu­miin, kun­han nii­tä alu­eil­ta eh­do­te­taan.

Kar­ke­as­ti ot­ta­en ELY-kes­kuk­sis­sa on kui­ten­kin enem­män pu­laa te­ki­jöis­tä kuin ra­has­ta. Tek­ni­ses­tä tu­es­ta pys­ty­tään mo­nes­ti kat­ta­maan esi­mer­kik­si eri­lais­ten ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­sen juok­se­vat kus­tan­nuk­set, mut­ta mo­nes­ti suu­rin apu tar­vit­tai­siin itse käy­tän­nön jär­jes­te­lyi­hin. Ver­kos­to­pal­ve­lui­den hen­ki­lö­re­surs­sit ei­vät ym­mär­ret­tä­väs­ti alu­eel­lis­ten ja pai­kal­lis­ten ta­pah­tu­mien käy­tän­nön jär­jes­te­lyi­hin rii­tä, jo­ten täs­tä syys­tä myös pal­ve­lui­ta saa­te­taan ELY-kes­kuk­sis­sa käyt­tää hie­man vä­hem­män kuin on en­nak­koon aja­tel­tu. Pal­ve­lu­pa­ke­tin si­jaan tar­vit­tai­siin­kin jos­kus jär­jes­tä­jä­pa­ket­tia.

Il­man maa­seu­tu­ver­kos­to­pal­ve­lui­ta Suo­mes­ta puut­tui­si joka ta­pauk­ses­sa ak­tii­vi­nen kes­kus­hal­lin­non si­säl­lä ole­va ke­hit­tä­jä­po­ruk­ka, joka on ”va­pau­tet­tu” ta­van­o­mai­sis­ta vir­ka­teh­tä­vis­tä. Se tar­vi­taan, jot­ta oh­jel­man to­teu­tus nä­kyi­si val­ta­kun­nal­li­ses­ti mah­dol­li­sim­man laa­jas­ti ja jot­ta tie­to mah­dol­li­suuk­sis­ta sekä vai­kut­ta­vuu­des­ta saa­vut­tai­si mah­dol­li­sim­man mo­nen ta­hon.

Timo Puk­ki­la
Ryh­mä­pääl­lik­kö
Sata­kun­nan ELY-kes­kus

Kala­ta­lous­ver­kos­to saa­vut­taa ta­voit­tei­taan

Kala­ta­lous­ver­kos­to pe­rus­tet­tiin vuon­na 2015, ja sen ta­voit­tee­na on edis­tää Eu­roo­pan meri- ja kala­ta­lous­ra­has­ton (EMKR) Suo­men toi­min­ta­oh­jel­man toi­meen­pa­noa ja oh­jel­mas­ta tie­dot­ta­mis­ta sekä tu­kea laa­jem­min­kin kala­ta­lous­ken­tän tar­pei­ta. Kala­ta­lous­ver­kos­ton toi­min­taa oh­jaa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön aset­ta­ma oh­jaus­ryh­mä, joka hy­väk­syy kala­ta­lous­ver­kos­ton toi­min­ta­suun­ni­tel­man ja ta­voit­teet.

Mer­kit­tä­vin yk­sit­täi­nen toi­mi EMKR-toi­min­ta­oh­jel­man toi­meen­pa­non edis­tä­mi­ses­sä vuon­na 2018 oli vesi­vil­je­lyn, ka­las­tuk­sen sekä ka­lan­ja­los­tuk­sen ja kau­pan ke­hit­tä­mis­ryh­mien pe­rus­ta­mi­nen. Ryh­miin on koot­tu kat­ta­va edus­tus jär­jes­tö­jen ja elin­kei­no­e­lä­män toi­mi­jois­ta, ja hal­lin­toa niis­sä edus­ta­vat ELY-kes­kus ja MMM. Ke­hit­tä­mis­ryh­mät ko­koon­tui­vat käyn­nis­ty­mis­vuo­ten­sa ai­ka­na muu­ta­man ker­ran, ja nii­den ta­voit­tee­na on ke­rä­tä ken­täl­tä ensi­kä­den in­for­maa­ti­o­ta toi­mi­alan ke­hi­tys­suun­nis­ta hal­lin­nol­le sekä mah­dol­lis­taa avoin vuo­ro­pu­he­lu näi­den vä­lil­lä. Ryh­mien työs­ken­te­lyn tu­lok­se­na on nyt tun­nis­tet­tu toi­mi­alan kes­kei­set haas­teet ja luo­tu työ­oh­jel­mat näi­den haas­tei­den koh­taa­mi­sek­si. Ryh­mien työs­ken­te­ly jat­kuu edel­leen.

Toi­min­ta­oh­jel­mas­ta tie­dot­ta­mi­sen kes­kei­nen vä­li­ne on kala­ta­lous­ver­kos­ton yllä­pi­tä­mä meri- ja kala­ta­lous -verk­ko­si­vus­to (www.me­ri­ja­ka­la­ta­lous.fi). Ko­mis­si­on jä­sen­val­ti­oilta edel­lyt­tä­män si­vus­ton tar­koi­tuk­se­na on toi­mia toi­min­ta­oh­jel­man vi­ral­li­se­na in­for­maa­ti­o­kana­vana tie­dot­ta­mal­la toi­min­ta­oh­jel­mas­ta ja sen tar­jo­a­mis­ta ra­hoi­tus­mah­dol­li­suuk­sis­ta. Si­vus­ton ta­voit­tee­na on myös teh­dä ra­has­ton saa­vu­tuk­sia tun­ne­tuk­si suu­ren ylei­sön kes­ken. Vuo­den ai­ka­na net­ti­si­vus­to uu­dis­tui pe­rus­teel­li­ses­ti, ja sii­tä tuli en­tis­tä pa­rem­min käyt­tä­jiä pal­ve­le­va. Tär­keim­piä pal­ve­lu­ja ovat kala­ta­lous­alan ajan­koh­tai­sis­ta ta­pah­tu­mis­ta ker­to­va ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri sekä tuen­ha­ki­joil­le tar­jot­ta­va in­for­maa­tio. Si­vus­ton suun­nit­te­lus­sa on pa­nos­tet­tu eri­tyi­ses­ti toi­mi­vuu­teen ja tie­don help­poon saa­ta­vuu­teen, ja sen on­nis­tu­mi­nen on nä­ky­nyt par­hai­ten ta­sai­ses­ti kas­va­nei­na kä­vi­jä­mää­ri­nä.

Kala­ta­lous­ken­tän tar­pei­den tu­ke­mi­ses­sa kala­ta­lous­ver­kos­tol­le on muo­dos­tu­nut erit­täin tär­keä roo­li kou­lu­tuk­sen tar­jo­a­ja­na ja tie­don­vä­lit­tä­jä­nä. Vuon­na 2018 ver­kos­to jär­jes­ti hal­lin­nol­le ja toi­min­ta­ryh­mil­le moni­puo­li­set EMKR-kou­lu­tus­päi­vät sekä ke­vääl­lä että syk­syl­lä. Näi­den kou­lu­tus­päi­vien oh­jel­ma­tar­jon­ta oli koot­tu juu­ri koh­de­ryh­män tar­peet huo­mi­oon ot­ta­en, ja pa­lau­te kou­lu­tus­päi­vis­tä on ol­lut ylis­tä­vän po­si­tii­vis­ta. Kou­lu­tus­päi­vien li­säk­si ver­kos­to jär­jes­ti muu­ta­man we­bi­naa­rin tar­kem­min ra­ja­tuis­ta, yk­sit­täi­sis­tä kou­lu­tus­ai­heis­ta. Tämä kou­lu­tus­muo­to to­det­tiin yh­des­sä hy­väk­si ja toi­mi­vak­si, ja sen käyt­tä­mis­tä kan­nat­taa var­mas­ti jat­kaa myös tu­le­vai­suu­des­sa.

Kai­ken kaik­ki­aan voi­daan sa­noa, että vuon­na 2018 kala­ta­lous­ver­kos­to pää­si toi­min­nas­saan sil­tä odo­te­tul­le ta­sol­le. Kii­tos kala­ta­lous­ver­kos­tol­le ja ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri Tuo­mas Met­sä­nie­mel­le hy­väs­tä ja moni­puo­li­ses­ta yh­teis­työs­tä. Vuon­na 2019 jat­kam­me yh­teis­työ­tä var­mas­ti sa­mo­jen, hy­vik­si ha­vait­tu­jen kon­sep­tien poh­jal­ta ja par­haas­sa ta­pauk­ses­sa teem­me sii­tä vie­lä en­tis­tä­kin me­nes­tyk­sek­kääm­pää.

Okku Kal­li­o­kos­ki
laki­mies
Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kus

Maa­seu­tu­oh­jel­mas­ta pot­kua pk-yrit­tä­jyy­teen

Ta­lou­den ak­ti­vi­teet­ti kes­kit­tyy niin Suo­mes­sa kuin glo­baa­lis­ti­kin kas­vu­kes­kuk­siin. Tämä ei kui­ten­kaan tar­koi­ta sitä, että yri­tys­toi­min­ta nyt tai tu­le­vai­suu­des­sa ta­pah­tui­si vain niis­sä, päin­vas­toin ke­hit­ty­vä tek­no­lo­gia mah­dol­lis­taa yri­tys­toi­min­nan ja työ­teon yhä voi­mak­kaam­min pai­kas­ta riip­pu­mat­ta.

Tätä edes­aut­taa maa­seu­tu­oh­jel­ma, jos­sa ke­hi­te­tään maa­seu­tua ja teh­dään sii­tä en­tis­tä pa­rem­pi ja pal­ve­le­vam­pi ym­pä­ris­tö asua, teh­dä työ­tä ja ke­hit­tyä. Vuo­si­na 2017-2018 ra­ken­sim­me Tu­le­vai­suu­den maa­seu­tu­y­rit­tä­jyys –työ­ryh­mäs­sä edel­ly­tyk­siä yrit­tä­jyy­den ja pk-yri­tys­ten toi­min­ta­e­del­ly­tyk­sil­le.

Aloi­tim­me työm­me laa­jal­la verk­ko­ky­se­lyn toi­men­pide­tar­peis­ta. Saa­dut vas­tauk­set an­toi­vat hyvä alun työ­ryh­män työ­hön. Se mikä mi­nua yl­lät­ti vas­tauk­sis­sa, oli maa­seu­dun pk-yri­tys­ten haas­tei­den sa­man­kal­tai­suus kas­vu­kes­kus­ten pk-yri­tys­ten haas­tei­siin. Kai­kil­la pk-yri­tyk­sil­lä kes­ko­si­sim­pi­na haas-tei­na ovat ra­hoi­tuk­sen ja osaa­van työ­voi­man saa­ta­vuus.

Näi­tä haas­tei­ta läh­dim­me tak­laa­maan ra­ken­ta­mal­la muun mu­as­sa ra­hoi­tus­op­paan ja pi­tä­mäl­lä asi­aan liit­ty­vän se­mi­naa­rin. Osaa­van työ­voi­man puu­tet­ta rat­kais­tiin yh­des­sä työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön kans­sa maa­han­muut­ta­jien ko­tout­ta­mis­pi­lo­til­la ja eril­li­sen ad hoc -työ­ryh­män kaut­ta.

Me läh­dim­me tee­ma­ryh­mäs­sä luo­maan jo­tain uut­ta ja py­sy­väm­pää, ja mie­les­tä­ni sii­nä myös on­nis­tuim­me. Saim­me ai­kaan käy­tän­nön työ­ka­lu­ja, löy­sim­me ja ko­ko­sim­me uu­sia kump­pa­nei­ta rat­ko­maan ha­vait­tu­ja on­gel­mia. Us­kon että Tu­le­vai­suu­den maa­seu­tu­y­rit­tä­jyys –työ­ryh­män työ­tä voi­daan hyö­dyn­tää ja hyö­dyn­ne­tään vie­lä pit­kään.

Pet­ri Ma­li­nen
Suo­men Yrit­tä­jät

Vii­si asi­aa, jot­ka opin vai­kut­ta­vuu­des­ta vuon­na 2018

Sana vai­kut­ta­vuus on käy­nyt mo­nen maa­seu­tu­ver­kos­to­lai­sen huu­lil­la vuon­na 2018. Sik­si myös Lii­ve­ris­sä tes­tat­tiin ku­lu­nee­na vuon­na lu­kui­sia työ­ka­lu­ja, joil­la on ar­vi­oi­tu sekä omaa te­ke­mis­tä että ra­hoit­ta­miem­me hank­kei­den toi­min­taa. Täs­sä muu­ta­mia oi­val­luk­sia, jois­ta saa­tiin mon­ta hy­vää kes­kus­te­lua myös Lah­den Syys­päi­vien yh­tey­des­sä:

  1. En­nen kuin voim­me vies­tiä tu­lok­sis­ta va­kuut­ta­vas­ti, täy­tyy teh­dä ar­vi­oin­ti­työ! Yleen­sä ar­vi­oit­si­ja ja vies­ti­jä ei ole yksi ja sama hen­ki­lö, vaan par­haa­seen tu­lok­seen pääs­tään yh­teis­työl­lä. Sil­lä jos sän­nä­tään vies­ti­mään, py­sy­tään yk­sit­täi­sen han­ke­ta­ri­nan ta­sol­le ja yh­teis­kun­nal­li­nen mer­ki­tys jää ohu­ek­si. Jos taas vies­tin­nän am­mat­ti­lai­nen ei kat­so ar­vi­oit­si­jan pe­rään, syn­tyy PDF-tie­dos­to, jota ku­kaan ei lue.
  2. Ny­kyi­sil­lä han­ke­ra­por­toin­neil­la ja in­di­kaat­to­ri­lo­mak­keil­la saa­daan haa­viin vain pa­nok­sia, tuo­tok­sia ja hy­väl­lä tuu­ril­la joi­ta­kin vai­ku­tuk­sia. Jos ta­voit­tee­nam­me on pu­hua us­kot­ta­vas­ti vai­kut­ta­vuu­des­ta, asi­oi­hin täy­tyy pa­la­ta. Huo­ma­sim­me ihan konk­reet­ti­ses­ti, että esi­mer­kik­si yri­tys- ja yh­tei­sö­in­ves­toin­tien vai­ku­tuk­set nä­ky­vät vas­ta muu­ta­man vuo­den ku­lut­tua lop­pu­ra­por­toin­ti­het­kes­tä.
  3. Ra­hoit­ta­jan on tie­det­tä­vä omat ta­voit­teen­sa. Tätä aja­tus­työ­tä ei voi ul­kois­taa, eikä sitä han­ke­to­teut­ta­jat voi kek­siä. Sik­si mei­dän oli pak­ko miet­tiä, mil­lais­ta maa­il­maa ha­lu­am­me olla luo­mas­sa ja ke­nel­le se on tär­ke­ää. Pel­kät käy­tös­säm­me ole­vat mil­joo­nat ei­vät va­kuu­ta vie­lä ke­tään, vaan täy­tyy konk­re­ti­soi­da ja vi­su­a­li­soi­da mitä niil­lä on saa­tu ai­kaan. Ryh­dyim­me et­si­mään ver­tai­le­vaa tie­toa ti­las­tois­ta, ver­rok­ki­ryh­mis­tä ja ajas­ta. Otim­me käyt­töön seu­ran­taa hel­pot­ta­via val­mii­ta jär­jes­tel­miä, so­vel­luk­sia ja oh­jel­mia.
  4. Kun ker­rom­me tu­lok­sis­ta, ker­rom­me min­kä muu­tok­sen olem­me saa­neet ai­kaan yk­si­lös­sä, yh­tei­sös­sä tai yh­teis­kun­nas­sa. Mut­ta jos ei heti läh­tö­te­li­neis­sä ole sel­vää, mitä muu­tos­ta ta­voi­tel­laan ja mi­ten muu­tos­ta mi­ta­taan, pu­las­sa ol­laan vii­meis­tään kalk­ki­vii­voil­la. Opim­me kan­ta­pään kaut­ta sen, että näi­tä ky­sy­myk­siä täy­tyy miet­tiä jo han­ke­val­mis­te­lu­vai­hees­sa, sil­lä jäl­ki­kä­teen esi­mer­kik­si läh­tö­ta­son ti­lan­tee­seen on mah­do­ton pa­la­ta. Mit­ta­rit ei­vät myös­kään ole vi­hol­li­sia, vaan ne aut­ta­vat mei­tä te­ke­mään niin hy­vää työ­tä kuin mah­dol­lis­ta ja tar­vit­ta­es­sa muut­ta­maan suun­taa.
  5. Vai­kut­ta­vuus on vai­kea ja laa­ja aihe. Kun meil­lä oli Lii­ve­ris­sä vai­keuk­sia va­li­ta mitä kan­nat­tai­si läh­teä ar­vi­oi­maan, mie­tim­me ke­net pi­tää saa­da va­kuu­tet­tua juu­ri nyt. On tur­ha to­dis­tel­la han­ke­toi­min­nan jär­ke­vyyt­tä niil­le, jot­ka ovat jo puo­lel­lam­me. To­den­nä­köi­ses­ti myös eri ar­gu­men­tit pu­re­vat kun­ta­päät­tä­jään kuin al­ka­vaan yrit­tä­jään. Sik­si pa­lau­tim­me mie­liin vies­tin­nän pe­rus­sään­nön: kaik­kia ei kiin­nos­ta kaik­ki mitä teem­me. Si­säl­tö pi­tää aina va­li­ta koh­de­ryh­män mu­kaan.

Son­ja Pit­kä­jär­vi
Lii­ve­ri

Pal­ve­lu­pa­ke­til­la han­ke­yh­teis­työ­hön – Vi­ron ja Suo­men yh­teis­työ on tär­ke­ää

Lop­pi­ai­sen jäl­keen oli suu­ri ilo vie­rail­la Vi­ros­sa Maa­seu­tu­ver­kos­ton kan­sain­vä­li­sen pal­ve­lu­pa­ke­tin tu­el­la. Pro­fes­so­ri­ta­son mies­ten kans­sa loim­me luon­non­tuo­te­alan ver­kos­toa ja alle­kir­joi­tim­me esi­so­pi­muk­sen alan han­ke­yh­teis­työs­tä. Har­mit­te­lim­me kui­ten­kin, kun emme ot­ta­neet suk­sia mat­kal­le mu­kaan. Oli­han Tar­ton ja Vil­jan­din seu­duil­la tuol­loin pal­jon enem­män lun­ta ja pak­kas­ta kuin Sei­nä­jo­el­la.

Suo­men ja Vi­ron met­sis­sä on mah­dol­li­suuk­sia myös luon­non­tuo­te­a­lal­la. Koi­vun­mah­la ja kuu­sen­ker­kät tun­ne­taan mo­lem­mis­sa mais­sa. Luon­non­tuo­te­puo­lel­la vi­ro­lai­set ovat suo­ma­lai­sia pi­dem­mäl­lä. Kun neu­vos­to­aika­kau­del­la oli pu­laa lä­hes kai­kes­ta, kek­se­li­äät ja oma-aloit­tei­set vi­ro­lai­set ke­hit­ti­vät luon­no­non­tuo­te­a­lan lii­ke­toi­min­taa.

Geo­po­liit­ti­ses­ti tar­kas­tel­len sekä Suo­mes­sa että Vi­ros­sa pe­rus­maa­ta­lous on maa­seu­tu­elin­kei­no­jen kes­kei­sin osa mm. kan­sal­li­sen huol­to­var­muu­den tur­vaa­ja­na. Ys­tä­väl­li­set isän­täm­me vie­vät­kin mei­dät Olust­ve­ren maa- ja elin­tar­vi­ke­alan oppi­lai­tok­seen. Toi­sen as­teen kou­lu si­jait­see ar­vok­kaas­sa kar­ta­no­mil­jöös­sä jalo­puu­puis­toi­neen ja muu­rei­neen. Kou­lu­ti­lat oli­vat re­mon­toi­dut ja nyky­ai­kai­set osin EU-tu­el­la. Kou­lun myy­mä­läs­tä sai os­taa mm. käsi­töi­tä ja juus­to­ja. Elin­tar­vi­ke­la­bo­ra­to­ri­os­sa eri toi­mi­alat (mm. vir­voi­tus­juo­ma- ja al­ko­ho­li­sek­to­ri) oli osas­toi­tu omik­si ti­loik­seen.

Pää­sim­me myös Vil­jan­din lä­hel­lä Ko­pus­sa tu­tus­tu­maan mo­der­niin maa­ti­laan, jol­la on pel­toa 2 000 ja met­sää 1 000 heh­taa­ria. Kar­jan pää­luku oli 600. Ti­lal­la on 50 työn­te­ki­jää, jois­ta yksi on eläin­lää­kä­ri. Ti­lan kone­kan­ta on nyky­ai­kai­nen ja run­sas. Jos siis en­tis­ajan neu­vos­to­jär­jes­tel­mäs­tä ha­e­taan maa­seu­tu­ver­kos­to­jen maa­il­maan hy­viä käy­tän­tei­tä, niin vi­ro­lai­set ovat kas­va­neet 1940-lu­vul­ta läh­tien suur­maa­ti­lo­jen lii­ke­toi­min­ta­mal­lei­hin. Näi­tä mal­le­ja suo­ma­lai­set ovat ope­tel­leet vas­ta run­saat 20 vuot­ta eli ku­lu­neen EU-jä­se­nyys­kau­den ajan.

Lue koko kir­joi­tus: https://www.maa­seu­tu.fi/maa­seu­tu­ver­kos­to/vies­tin­ta2/ter­vei­set-maal­ta-ja-maa­il­mal­ta/vi­ron-ja-suo­men-yh­teis­tyo-on-tar­ke­aa/

pal­ve­lu­pa­ke­tin to­teut­ta­jat Ris­to Lau­ha­nen ja Juha Vii­ri­mäki

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019