1 Maaseutuverkoston vuosi 2018

Vuon­na 2018 kään­net­tiin maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nas­sa kat­se kun­nol­la tu­le­vai­suu­teen yli oh­jel­ma­kau­si­ra­jo­jen. Ha­lu­sim­me an­taa toi­mi­joil­le mah­dol­li­suu­den yh­des­sä miet­tiä, mi­ten maa­il­ma on muut­tu­mas­sa ja mi­ten muu­tok­seen tu­li­si vas­ta­ta. Ta­voit­tee­na oli myös li­sä­tä en­na­koi­vaa työ­o­tet­ta. Vuo­den ai­ka­na to­teu­tet­tiin­kin käy­tän­nön töi­nä Maa­seu­tu2030- ja CLLD2030-tu­le­vai­suus­pro­ses­sit.

Työ­pa­jois­sa an­net­tiin aja­tus­ten len­tää tu­le­vai­suu­teen.

Maa­seu­tu2030

Maa­seu­tu2030-pro­ses­si haas­toi miet­ti­mään, mi­ten maa­seu­dun mer­ki­tys muut­tuu tu­le­vai­suu­des­sa. Kat­se suun­nat­tiin aina vuo­teen 2030 saak­ka. Mil­lai­sia yri­tyk­siä maa­seu­dul­la toi­mii ja mil­lai­nen on pal­ve­lu­ra­ken­ne? Mi­ten var­mis­te­taan, että suo­ma­lai­nen maa­seu­tu oli­si kan­sain­vä­li­ses­ti mer­kit­tä­vä hy­vin­voin­nin läh­de sekä tar­pei­den rat­ko­ja? Entä mi­ten maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen tu­li­si vas­ta­ta näi­hin mah­dol­li­suuk­siin ja haas­tei­siin?

Pro­ses­si oli kai­kil­le avoin ja se koos­tui kuu­des­ta we­bi­naa­ris­ta, verk­ko­poh­jai­ses­ta työs­ken­te­lys­tä sekä kah­des­ta tu­le­vai­suus­lei­ris­tä. Kai­ken kaik­ki­aan mu­ka­na oli noin 400 asi­an­tun­ti­jaa käy­tän­nön toi­mi­jois­ta tut­ki­joi­hin ja vir­ka­mie­hiin.

Entä mikä oli lop­pu­tu­le­ma? Ke­hit­tä­mi­sen kes­ki­ös­sä tu­lee olla ko­et­tu hy­vin­voin­ti, jon­ka läh­tö­koh­ta­na on ih­mi­syys ja in­hi­mil­li­syys. Vain jo­kai­nen itse voi mää­ri­tel­lä oman hy­vin­voin­tin­sa. Hy­vin­voin­nin ele­men­tit ja sa­mal­la ke­hit­tä­mi­sen kär­jet ovat: osaa­mi­nen, osal­li­suus, vuo­ro­vai­ku­tus, toi­meen­tulo, inf­ra ja in­ves­toin­nit.

Maa­seu­tu2030-ai­neis­tot ja lop­pu­ra­port­ti löy­ty­vät Maa­seu­tu.fis­tä

CLLD2030

Yh­tei­söl­li­syys on voi­ma­vara, jota oh­jel­mil­la ja ke­hit­tä­mis­vä­li­neil­lä voi­daan tu­kea sekä ky­lis­sä että kau­pun­gin­o­sis­sa. Mi­ten yh­tei­sö­läh­töis­tä ke­hit­tä­mis­tä voi­daan vie­dä eteen­päin tu­le­vai­suu­des­sa? Mi­ten tu­le­val­la ra­has­to­kau­del­la EU-ra­has­to­ja hyö­dyn­ne­tään täs­sä työs­sä fik­sus­ti? Tätä poh­dit­tiin CLLD2030-tu­le­vai­suus­työs­sä, joka to­teu­tet­tiin yh­teis­työs­sä maa­seu­tu­ver­kos­to­pal­ve­lu­jen, työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön, maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön sekä maa­seu­tu­po­li­tii­kan neu­vos­ton kans­sa.

Pro­ses­sis­sa oli mu­ka­na noin 300 toi­mi­jaa osal­lis­tu­en joko vir­tu­aa­li­lei­reil­le, verk­ko­työs­ken­te­lyyn tai CLLD2030-lei­ril­le. Lei­ri jär­jes­tet­tiin loka­kuus­sa Sas­ta­ma­las­sa yh­teis­työs­sä Sas­ta­ma­lan kau­pun­gin kans­sa.

Tu­tus­tu ai­na­kin CLLD2030-työn ki­teyt­tä­vään info­gra­fiik­kaan:

Tu­tus­tu kaik­kiin CLLD2030-työn ai­neis­toi­hin

Ai­neis­to toi­vot­ta­vas­ti aut­taa ja in­nos­taa kaik­kia ke­hit­tä­jiä niin hal­lin­nos­sa kuin jär­jes­töis­sä, yli hal­lin­non­a­lo­jen ra­jo­jen, käy­mään vuo­ro­pu­he­lua sii­tä, mi­ten voi­maan­nu­tam­me yh­tei­sö­jä, ja mitä työ­ka­lu­ja yh­tei­söt tar­vit­se­vat teh­däk­seen lähi­ym­pä­ris­tös­tään pa­rem­man.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019