Vuonna 2018 käännettiin maaseutuverkostotoiminnassa katse kunnolla tulevaisuuteen yli ohjelmakausirajojen. Halusimme antaa toimijoille mahdollisuuden yhdessä miettiä, miten maailma on muuttumassa ja miten muutokseen tulisi vastata. Tavoitteena oli myös lisätä ennakoivaa työotetta. Vuoden aikana toteutettiinkin käytännön töinä Maaseutu2030- ja CLLD2030-tulevaisuusprosessit.
Maaseutu2030
Maaseutu2030-prosessi haastoi miettimään, miten maaseudun merkitys muuttuu tulevaisuudessa. Katse suunnattiin aina vuoteen 2030 saakka. Millaisia yrityksiä maaseudulla toimii ja millainen on palvelurakenne? Miten varmistetaan, että suomalainen maaseutu olisi kansainvälisesti merkittävä hyvinvoinnin lähde sekä tarpeiden ratkoja? Entä miten maaseudun kehittämisen tulisi vastata näihin mahdollisuuksiin ja haasteisiin?
Prosessi oli kaikille avoin ja se koostui kuudesta webinaarista, verkkopohjaisesta työskentelystä sekä kahdesta tulevaisuusleiristä. Kaiken kaikkiaan mukana oli noin 400 asiantuntijaa käytännön toimijoista tutkijoihin ja virkamiehiin.
Entä mikä oli lopputulema? Kehittämisen keskiössä tulee olla koettu hyvinvointi, jonka lähtökohtana on ihmisyys ja inhimillisyys. Vain jokainen itse voi määritellä oman hyvinvointinsa. Hyvinvoinnin elementit ja samalla kehittämisen kärjet ovat: osaaminen, osallisuus, vuorovaikutus, toimeentulo, infra ja investoinnit.
Maaseutu2030-aineistot ja loppuraportti löytyvät Maaseutu.fistä
CLLD2030
Yhteisöllisyys on voimavara, jota ohjelmilla ja kehittämisvälineillä voidaan tukea sekä kylissä että kaupunginosissa. Miten yhteisölähtöistä kehittämistä voidaan viedä eteenpäin tulevaisuudessa? Miten tulevalla rahastokaudella EU-rahastoja hyödynnetään tässä työssä fiksusti? Tätä pohdittiin CLLD2030-tulevaisuustyössä, joka toteutettiin yhteistyössä maaseutuverkostopalvelujen, työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä maaseutupolitiikan neuvoston kanssa.
Prosessissa oli mukana noin 300 toimijaa osallistuen joko virtuaalileireille, verkkotyöskentelyyn tai CLLD2030-leirille. Leiri järjestettiin lokakuussa Sastamalassa yhteistyössä Sastamalan kaupungin kanssa.
Tutustu ainakin CLLD2030-työn kiteyttävään infografiikkaan:
Tutustu kaikkiin CLLD2030-työn aineistoihin
Aineisto toivottavasti auttaa ja innostaa kaikkia kehittäjiä niin hallinnossa kuin järjestöissä, yli hallinnonalojen rajojen, käymään vuoropuhelua siitä, miten voimaannutamme yhteisöjä, ja mitä työkaluja yhteisöt tarvitsevat tehdäkseen lähiympäristöstään paremman.
Maaseutuverkoston toimintakertomus 201827.2.2019